Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι στο ασφαλιστικό, οι βουλευτές εξαιρούνται!
Άρα, βάσει των δηλώσεων του υπουργού, αποδεικνύεται ότι ισχύει η εξαίρεση για τους βουλευτές, που θα μπορούσαν να δώσουν το παράδειγμα σε μια τέτοια συγκυρία.
«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ’ απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.
Τα παραπάνω ισχύουν και για δημάρχους και περιφερειάρχες.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου οι διατάξεις του ασφαλιστικού δεν έχουν εφαρμογή:
– για όσους από τα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται στις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (120 Α) και 1977/1991 (185 Α)
– για όσους δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης Ο.Γ.Α. ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 168/2007 (209 Α), του π.δ. 169/2007 (210 Α) και των άρθρων 22 και 27 του ν. 1813/1988 (243 Α)
– για τους λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3075/2002 (297 Α)
– για τους βουλευτές και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 91/1943 (129 Α), του ν.δ. 99/1974 (295 Α) και του άρθρου 9 του ν. 2703/1999 (72 Α)
– για όσους λαμβάνουν προσωπική σύνταξη καθώς και
– για όσους δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας, η οποία προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007 σε συνδυασμό και με αυτές του π.δ. 168/2007.
Τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και οι συντάξεις τους θα κανονίζονται και θα καταβάλλονται από το Δημόσιο.
Αντιδράσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο
Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του υπουργού Εργασίας έχουν λάβει με σημόσιες τοποθετήσεις κουρυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαπαδημούλης και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, οι οποίοι έθεσαν ζήτημα δικαιοσύνης , αλλά ηθικής.
Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι ο οποίος απαίτησε από τον υπουργό Εργασίας, να διαγράψει αυτήν την εξαίρεση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Επισημαίνω προς τους ευνοημένους βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους ότι με αυτήν την ελεεινή τους συμπεριφορά, οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου από τον ελληνικό λαό και τους υπενθυμίζω, αν τους έχει μείνει και λίγο μυαλό, ότι για λόγους στοιχειώδους αυτοπροστασίας θα έπρεπε οι ίδιοι, αυτεπαγγέλτως και αυτοκλήτως, να ζητήσουν την απάλειψη αυτής της φαυλοκεντρικής διαφαινόμενης διατάξεως».
Διαβάστε επίσης στους news247: Σκληρό παζάρι για τα κόκκινα δάνεια