Στις 13 Οκτωβρίου 1996, ο Πέτρος Κακουλλής είχε βγει να μαζέψει σαλιγκάρια, κατά την κλασική φθινοπωρινή του συνήθεια. Ίσως να παραστράτησε λίγο, ίσως αφηρημένα να έχασε το δρόμο. Βρέθηκε στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο χωριό της Άχνας, όπου οι κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.
Ο 50χρονος συνταξιούχος πρόσφυγας από το Λευκόνοικο, Πέτρος Κακουλλής, βρισκόταν με το γαμπρό του στην περιοχή, όπου μάζευε σαλιγκάρια. Όταν κατάλαβε ότι μπήκε στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός, άκουσε τις φωνές των στρατιωτών.
Η εξ επαφής δολοφονία
Σύμφωνα με την μαρτυρία του γαμπρού του, που βρισκόταν 200 μέτρα μακριά, ο συνταξιούχος Κακουλλής, μόλις αντιλήφθηκε τις «προειδοποιήσεις» των κατοχικών στρατευμάτων, σήκωσε τα χέρια ψηλά.
Η κίνηση του άοπλου Κακουλλή δεν πτόησε τους στρατιώτες.
Τον πυροβόλησαν από πολύ κοντινή απόσταση.
Τον πλησίασαν ακόμη περισσότερο όταν πληγωμένος έπεσε στο έδαφος και ξαναπυροβόλησαν.
Η δολοφονία του, συμπλήρωσε το «παζλ» των δολοφονιών του 1996 εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων.
Είχαν ήδη προηγηθεί τον Ιούνιο η δολοφονία του εθνοφρουρού Στυλιανού Καλλή Παναγή και οι δύο δολοφονίες τον Αύγουστο του ιδίου έτους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.
Η καταδίκη
Στις 24 του μηνός, η Ευρωβουλή εξέδωσε ψήφισμα για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, στο οποίο καταδίκαζε τη δολοφονία. Το κοινοβουλευτικό σώμα ζητούσε επίσης να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να δικαστούν.
Το ψήφισμα της Ευρωβουλής
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε σήμερα, δια βοής, τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, ενώ ζητεί τον εντοπισμό των υπαιτίων και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Παράλληλα, υπενθυμίζει στην Αγκυρα ότι η πολιτική της στην Κύπρο επηρεάζει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ύστερα από κοινή πρόταση των ευρωβουλευτών Πολίν Γκριν και Γιάννου Κρανιδιώτη (Σοσιαλιστική ομάδα), Κώστα Χατζηδάκη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτα Κακλαμάνη (Ομάδα Ενωση για την Ευρώπη), Βίλλι Μπέρτενς (Φιλελεύθεροι), Μιχάλη Παπαγιαννάκη (Ενωτική Αριστερά), Μέχτιλτ Ρότε (Ομάδα Πρασίνων).
Στο ψήφισμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
1. Καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος. Ζητεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εκφράσουν στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής τον αποτροπιασμό τους για το επεισόδιο.
2. Ζητεί να διενεργηθεί επισταμένη έρευνα για το επεισόδιο ούτως ώστε να εντοπισθούν οι υπαίτιοι και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
3. Πιστεύει ότι ο λαός της Κύπρου, επιθυμεί να τεθεί τέρμα στους σκοτωμούς και στη διχοτόμηση της νήσου και ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος αμφοτέρων των κοινοτήτων και θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.
4. Υπενθυμίζει στην κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται εν μέρει από την πολιτική της Άγκυρας για την Κύπρο και επιβεβαιώνει την απόφασή του να παγώσει τη χρηματοδοτική συνεργασία με την Τουρκία καθώς και το σκέλος του προγράμματος MEDA που αφορά τη χώρα αυτή, με εξαίρεση τις πτυχές της προώθησης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
5. Ζητεί από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων, να θέσει τέρμα σε κάθε πράξη ή παράληψη που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές και να εφαρμόσει πιστά τις διατάξεις της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους.
6. Καλεί τα κράτη μέλη να αντιδράσουν ασκώντας συνεχή και σταθερή πίεση στην Τουρκία με στόχο να απαλλαγεί το νησί από την παρουσία όλων των τουρκικών στρατευμάτων, να εξασφαλισθεί η ελευθερία μετακίνησης σε όλους του πολίτες και να αρχίσει το έργο της εξεύρεσης δίκαιης και ειρηνικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
7. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της νήσου και καλεί την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής και συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
8. Αναθέτει στον Πρόεδρο του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Τουρκίας καθώς και στον ΟΗΕ.
Η αποζημίωση
Στις 22 Νοεμβρίου 2005, Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε ποσό 30.500 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Κακουλλή και ποσό 20.000 ευρώ ως έξοδα.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Πέτρος Κακουλλής σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες, ενέργεια που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη, και επισημαίνει πως δεν έγινε απολύτως καμία διερεύνηση μετά την εν ψυχρώ δολοφονία.
Τα σαλιγκάρια του Κυριάκου Χαραλαμπίδη
Το ίδιο έτος, ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης συγκινημένος από το γεγονός έγραψε προς τιμήν του Πέτρου Κακουλλή το ποίημα «Τα σαλιγκάρια».
….Ήτανε γεννημένος για να σκοτωθεί.
Το λέγαν τα μουστάκια του και το μουσκέτο του Άδη,
το αφελές του πρόσωπο, πράο και ταπεινό.
Έπρεπε να είχε σκοτωθεί να τουρκοχαλαστεί
χιλιάδες χρόνια πριν.
Εννοήσατε λοιπόν.
Την ώρα της κηδείας του γέμισε ο νους
από ‘να πανδαιμόνιο σαλιγκάρια.
…
Ένα γυμνό και διάφανο φεγγάρι
τρυπάει τ’ αυτί του μουδιασμένο· αλτ !
Ευτύς εσήκωσε ψηλά τα χέρια
παραδομένος στον αφρό της μέρας
(άρματα μάχης σαλιγκάρια μες στον κάδο του)
και ροβολεί το βλέμμα προς το γείτονα
που τον πυροβολεί.
Λαλεί σα γέρνει :
«Μου περισσεύουν χίλια σαλιγκάρια· θέλεις ;»
Άλλη μια σφαίρα εξ επαφής στο χώμα τον καρφώνει.
Αυτόν με τέτοια ευγένεια και φως πεποικιλμένον.
Τα σαλιγκάρια του ένα γύρω
απορημένα τον κοιτούν.
Πηγή: Council Of Europe
Διαβάστε επίσης στη Μηχανή του Χρόνου: Η αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, που έσπασε τον κλοιό και μπήκε στη Ζώδια. Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τη βίαια αντιμετώπιση των διαδηλωτών…