Γοητεύει με την υπέροχη θέα που προσφέρουν τα ορεινά μονοπάτια της και οι πεντακάθαρες ακτές, ενώ προσφέρεται για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές.
Ο λόγος για την Ηρακλειά που βρίσκεται νότια της Νάξου και αποτελεί το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.
Μικρή σε μέγεθος, μετρά περίπου 150 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.
Οι ντόπιοι την ονομάζουν και Αρακλειά, ενώ κατά τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Ηρακλείτσα.
Στα μουσεία του νησιού βρίσκονται αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μαρτυρούν την ιστορία του. Στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, οι κλειστοί και δυσπρόσιτοι ορμίσκοι του νησιού, έγιναν ιδανικά καταφύγια για τους πειρατές. Οι επιδρομές των πειρατών οδήγησαν στην εγκατάλειψη του νησιού από τους κατοίκους του.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, το νησί ανήκε στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και κατοικούνταν μόνο από μοναχούς.
Το 1831 οι μοναχοί της Χοζοβιώτισσας επέτρεψαν και σε άλλους Αμοργιανούς να έλθουν στην Ηρακλειά, υπογράφοντας μαζί τους συμβόλαιο δεκαετούς διάρκειας με δικαίωμα κατοχής και εκμετάλλευσης της γης και κατανομής των προϊόντων κατά 50%.
Στους κόλπους της Ηρακλειάς υπάρχουν περίπου δέκα παραλίες, από τις οποίες µόνο οι τρεις είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο.
Η παραλία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο γραφικό λιμάνι της Ηρακλειάς. Χαρακτηριστικό της είναι τα μεγάλα αρμυρίκια που προσφέρουν αρκετή σκιά, ενώ στον ομώνυμο οικισμό βρίσκεται η πλειονότητα των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.
Το γερμανικό ναυάγιο
Για τους λάτρεις των καταδύσεων και των εξερευνητών του βυθού, η Ηρακλειά έχει να επιδείξει μεγάλο θαλάσσιο πλούτο. Σήμα κατατεθέν αποτελεί ο όρμος της Αλιμιάς, όπου βρίσκεται βυθισμένο το «κουφάρι» ενός γερμανικού υδροπλάνου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, σε βάθος όχι παραπάνω από 9 μέτρα. Πρόκειται για ένα γερμανικού υδροπλάνο τύπου ARADO AR196 που καταρρίφθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ηρακλειά και την Ίο.
Την ημέρα εκείνοι οι κάτοικοι του χωριού Παναγία παρακολούθησαν μια φοβερή μάχη ανάμεσα σε βρετανικά αεροσκάφη και μιας γερμανικής νηοπομπής που περνούσε κοντά στην Ηρακλειά. Το υδροπλάνο καταρρίφθηκε αλλά το πλήρωμά του διασώθηκε. Αφού έπλευσε για λίγη ώρα ακυβέρνητο, οι Ηρακλειανοί που το έβλεπαν, το παρακολούθησαν να βυθίζεται.
Μετά από καιρό, το υδροπλάνο πιάστηκε στην τράτα ενός ψαρά, ο οποίος το έσυρε μέχρι τον όρμο Αλιμιά.
Η θέση του υδροπλάνου σήμερα εντοπίζεται εύκολα καθώς έχει τοποθετηθεί σημαδούρα.
Με καλό καιρό το υδροπλάνο φαίνεται ακόμα και από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μετά από τόσα χρόνια γύρω από το κουφάρι έχει σχηματιστεί ένας ιδιαίτερος βιότοπος, όπου κατοικούν αρκετά θαλάσσια είδη.
Στην Αλιμιά η πρόσβαση γίνεται με σκάφος. Με τα πόδια μπορούν να πάνε μόνο οι φανατικοί πεζοπόροι. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει τοπικό εκδρομικό σκάφος που κάνει δρομολόγια από και προς την Αλιμιά.
Δείτε το βίντεο με το ναυάγιο (λήψη ΜτΧ)
Ο ρόλος της Ηρακλειάς στην αντίσταση ήταν σημαντικός, καθώς υπήρχε στο νησί ασύρματος που μετέφερε μηνύματα για τις κινήσεις των Γερμανών προς τις συμμαχικές δυνάμεις. Μάλιστα λέγεται ότι Εγγλέζοι στρατιωτικοί κρύβονταν για μεγάλο διάστημα στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη όπου είχαν δημιουργήσει πρόχειρο καταφύγιο.
Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, που είναι από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση με θέα προς τη θάλασσα στον όρμο Βουρκαριά και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μέσα από ένα μονοπάτι, σε μια απόσταση 30 λεπτών.
Η είσοδος του σπηλαίου είναι μικρή και στην αρχή μπαίνει κανείς σκυφτός.
Λέγεται ότι ένας βοσκός είχε προφυλαχθεί από καταιγίδα στην περιοχή και όταν γύρισε στο
χωριό ήταν αποτυπωμένη η μορφή του Αη
Γιάννη στην πλάτη του πουκαμίσου που
φόραγε.
Έτσι πήγαν στο σπήλαιο και βρήκαν την εικόνα του Αη Γιάννη του Πρόδρομου μέσα και έκτοτε τιμάται η μνήμη του με την τέλεση των εσπερινών στην μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου κάθε 28 Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Αγίου.
Απέναντι από την είσοδο του σπηλαίου είναι μια μεγάλη σπηλιά, που λέγεται ότι ήταν η κατοικία του γίγαντα Πολύφημου όπου σύμφωνα με τον Ομηρικό μύθο τύφλωσε ο πολυμήχανος Οδυσσέας για να ξεφύγει μαζί με τους άνδρες του. Τα δύο νησάκια στην άκρη του απομονωμένου όρμου είναι οι πέτρες που έριξε ο θυμωμένος γίγαντας στη θάλασσα για να εξοντώσει τον βασιλιά της Ιθάκης…
Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Τα «Θαλασσινά Μετέωρα». Το πολυφωτογραφημένο τοπίο του Αιγαίου, που έστηναν καρτέρι οι πειρατές, δε λείπει από κανένα ταξιδιωτικό οδηγό…
Η καλύτερη και δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι το Λιβάδι
Πίσω της εκτείνεται ο λόφος του Πάπα όπου στην κορυφή του βρίσκονται τα ερείπια του ελληνιστικού κάστρου και του αρχαίου ναού της θεάς Τύχης.
Η παραλία φημίζεται για την λευκή της άμμο και τα ρηχά κρυστάλλινα νερά της, ενώ κρύβει μια έκπληξη.
Τα τελευταία χρόνια, μια θαλάσσια χελώνα, ο «Γιάννης», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, κάνει συχνές εμφανίσεις σε μικρή απόσταση από την ακτή και οι λουόμενοι τρέχουν να την απαθανατίσουν.
Από το Λιβάδι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του με θέα τη νησίδα του Βενετικού που βρίσκεται απέναντι, αλλά και τα Κουφονήσια και τη Σχοινούσα να είναι σε πρώτο πλάνο.
Κατεβαίνοντας για το Τουρκοπήγαδο ο περιηγητής απολαμβάνει µία από τις ωραιότερες εικόνες της Ηρακλειάς. Έναν μακρόστενο όρμο που εισχωρεί στο νησί, στολισμένο µε αραγμένα ιστιοπλοϊκά σκάφη ή ταχύπλοα. Στα απότοµα βράχια του Τουρκοπήγαδου φωλιάζουν σπάνιοι γύπες.
Δείτε στο βίντεο μια τουριστική περιήγηση στο νησί:
Φωτογραφίες και Βίντεο: Χρ.Βασιλόπουλος
Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Η μοναδική εκκλησιά στον κόσμο χωρίς σκεπή. Βρίσκεται φυσικά σε ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου. Την έχτισαν μοναχοί για να προσεύχονται στην Παναγία…