Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, υπάρχει ένας κρυμμένος παράδεισος, με κατάφυτα νησάκια και γαλάζια νερά. Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου.

Το σύμπλεγμα των νησιών αποτελεί δημιούργημα ηφαιστειακής ενέργειας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.
Παλαιότερα κατοικούνταν, ενώ σήμερα αποτελούν προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.

Lixadonisia 9 MTX
Η διαδρομή με τα καραβάκια είναι μοναδική μιας και περιλαμβάνει ξενάγηση

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους, στον υπηρέτη του Ηρακλή, τον Λίχα.
Ο μύθος λέει ότι η απατημένη σύζυγός του Ηρακλή, η Δηιάνειρα, του έστειλε με τον Λίχα ένα δηλητηριασμένο χιτώνα.
Εκείνος όταν το φόρεσε άρχισε να υποφέρει από δυνατούς πόνους και τότε άρπαξε τον υπηρέτη και τον πέταξε στη θάλασσα.
Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μετέτρεψε σε νησίδες, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.
Σήμερα αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Lixadonisia 2 MTX
Το σύμπλεγμα των νησιών αποτελεί δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας

Τα μεγαλύτερα νησάκια είναι η Στρογγυλή και η Μονολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.

Lixadonisia 0 MTX
Στη Μονολιά υπάρχει οργανωμένη παραλία

Στη Μονολιά θα βρείτε μια οργανωμένη παραλία για να απολαύσετε τις βουτιές σας, με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Τα νερά είναι σχετικά ζεστά και ρηχά για αρκετά μέτρα από την ακτή.
Στο νότιο τμήμα του νησιού σώζονται ερειπωμένα κάποια από τα σπίτια των κατοίκων της ηφαιστειογενούς νήσου, πριν αυτή κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος .

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Που βρίσκεται η «κρυφή» παραλία του Αιγαίου. Η θάλασσα περνάει κάτω από έναν επιβλητικό βράχο που δημιουργεί μια φυσική πισίνα…

Τα ναυάγια

706659_10398998_97449219692_1559764_nΟ πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928, ενώ από τη δεκαετία του ’60 και μετά, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε.
Στη Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος, βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Επίσης, εκεί σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά ναυάγια τα οποία προσελκύουν τους αυτοδύτες.
Μάλιστα ένα ναυάγιο στα δυτικά του νησιού, μέσα σε μία σειρά από ξέρες, γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.

Lixadonisia 5 MTX
Το ναυάγιο προσδιορίζεται χρονικά  από το Β παγκόσμιο πόλεμο. Το πλοίο βυθίστηκε μετά από σφοδρό βομβαρδισμό στην περιοχή.
Οι φώκιες

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από τέσσερις φώκιες Μονάχους – Μονάχους, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν δραπετεύσει από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους.
Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι χαριτωμένες πόζες τους απαθανατίζονται από τους λουόμενους.

Lixadonisia 3 MTX
Ο φακός εντόπισε από αέρος την διάσημη φώκια που έχει στήσει το «σπιτικό» της στα ζεστά νερά της θαλάσσιας περιοχής

Η πρόσβαση στα Λιχαδονήσια γίνεται με τα καραβάκια «Λιχαδονήσια Ι» και «Λιχαδονήσια ΙΙ», που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα.  Η διαδρομή με τα καραβάκια είναι μοναδική μιας και περιλαμβάνει ξενάγηση σε όλο το σύμπλεγμα των νησιών.
Επίσης καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με το σκάφος «Τα είδα όλα» από τον Κάβο Ευβοίας.

Δείτε εδώ το βίντεο με drone του συνεργάτη μας Haanity:

14-700x659Διαβάστε επίσης στη Μτχ:
Το “Διαβολολίμανο”. Η κρυφή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες Μονάχους – Μονάχους και οι εξερευνητές…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here