Στο δεύτερο λιμανάκι της Βουλιαγμένης υπάρχει ένα πηγάδι. Μια τρύπα διαμέτρου 3 μέτρων στα 11 μέτρα βάθος. Στο τέλος του πηγαδιού υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα που απαγορεύουν την είσοδο των δυτών στο υποβρύχιο σπήλαιο.

Το πηγάδι βρίσκεται στην μέση περίπου του κόλπου, ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδης βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της θάλασσας.
Το ρεύμα που αυξομειώνει την έντασή του κατά καιρούς, είναι συνήθως ασθενές και ο δύτης ανταπεξέρχεται στην έντασή του χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ισχυροποιείται δε αισθητά κοντά στην είσοδο της σήραγγας.

Μερικές φορές η ένταση του ρεύματος είναι αρκετά ισχυρή και ο δύτης που στέκεται κοντά στην είσοδο της σήραγγας πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει να κολλήσει στο κιγκλίδωμα! 

Υπάρχουν αρκετοί δύτες οι οποίοι επιχείρησαν είσοδο στην σήραγγα και εξερεύνηση της έως ένα σημείο. Απ’ αυτούς υπάρχουν μερικές περιγραφές για τη διαδρομή της σήραγγας. Η σήραγγα προχωρά ευθεία και οριζόντια για κάποιο διάστημα και ξαφνικά παρουσιάζει απότομη κλίση προς τα κάτω σε ένα σημείο που το ρεύμα γίνεται εξαιρετικά δυνατό.
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 επιχείρησαν δύο αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στην τότε αμερικανική βάση του Ελληνικού, κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ…Παρά τις σύντονες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, δν εντοπίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν αγνοούμενοι. Το 1982, όταν σπηλαιολόγοι – σπηλαιοκαταδύτες, λαμβάνοντας όλα τα διεθνώς εφαρμοζόμενα μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια μεγάλης ομάδας υποστήριξης, εξερεύνησαν το τούνελ σε αρκετά μεγάλο μήκος.
Στη συγκεκριμένη έρευνα του «Διαβολοπήγαδου» οι σπηλαιοκαταδύτες βρήκαν τους σκελετούς των αμερικανών δυτών (μέσα στις φόρμες και τον εξοπλισμό τους) σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ σε διαφορετικά σημεία. Δεν μπόρεσαν να νικήσουν το πολύ δυνατό ρεύμα που τους «ρουφούσε» προς τα μέσα και τους τελείωσε το οξυγόνο. Οι σκελετοί παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία. Το σημείο εισόδου στο νερό είναι κυρίως από την τσιμεντένια πλατφόρμα ακριβώς δίπλα από την καντίνα.
Παρακολουθήστε το βίντεο drone από το κανάλι του συνεργάτη μας Up Drones στο You Tube με μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή πτήση πάνω από τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης.

Τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης τα έχουν χαρακτηρίσει ως τη «Μέκκα της νεολαίας». Καθαρά νερά που δίνουν την αίσθηση ενός νησιού, θαλάσσια σπορ, δραστηριότητες, αλλά και ρομαντικές βόλτες. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από μαθητικές καλοκαιρινές «κοπάνες» από το σχολείο για μερικές ξέγνοιαστες στιγμής στην περιοχή.

Κομμάτι αυτής της ανάμνησης είναι και η καντίνα του «Λευτέρη», με τη γεννήτρια που λειτουργεί όλη μέρα για να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Μια κληρονομιά που όπως φαίνεται πηγαίνει από πατέρα σε γιο.

Πίσω από τα βραχάκια υπάρχουν γυμνιστές που παραδοσιακά προτιμούν τα Λιμανάκια για το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία τους! Το καλοκαίρι μετατρέπεται κυρίως σε τόπο συγκέντρωσης εκατοντάδων κολυμβητών, δυτών και ψαροντουφεκάδων. Πολλές σχολές καταδύσεων κάνουν μαθήματα για υποψήφιους δύτες. Είναι όμως και ιδανικός προορισμός για σύντομες εξορμήσεις με καγιάκ.

Το μήκος του κόλπου είναι περίπου 150-200 μέτρα και οι αποστάσεις των πλευρών του στο μεγαλύτερο άνοιγμα τους περίπου 50 μέτρα. Εκτός από το πολύ μικρό τελείωμα του κόλπου, όπου τα νερά είναι ρηχά,  στις άκρες των βράχων είναι βαθιά και απότομα.

 Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: «Απόψε θα σου κάνω ένα μεγάλο δώρο». Το ραντεβού θανάτου ενός βιομηχάνου με τον πληρωμένο εραστή του. Η σύλληψη του δράστη 28 μήνες μετά και η αναπαράσταση στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης … 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here