Το τέρας του Λοχ Νες η περίφημη Νέσι έχει κάνει διάσημη την περιοχή της Σκωτίας, όπου υποτίθεται ότι ζει.
Δεν είναι όμως η μόνη λίμνη με τέρατα πέρα από κάθε φαντασία.
Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη, στη Γιούτα των ΗΠΑ, αποτέλεσε πηγή για τη δημιουργία μύθων με τέρατα που μοιάζουν με κροκόδειλους σε διασταύρωση με άλογα ή τέρατα που θυμίζουν τεράστια δελφίνια. Ιστορίες εξωπραγματικές και εφιαλτικές έχουν γεμίσει άπειρες σελίδες βιβλίων και δεκάδες γενιές τις έχουν διηγηθεί η μία στην άλλη.
Εκτός όμως από τέτοιες ιστορίες η τεράστια αυτή λίμνη έχει διχάσει για την προέλευσή της.
Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη έχει έκταση 4.400 τετραγωνικά μέτρα. Είναι δηλαδή τόσο μεγάλη ώστε εντός των ορίων να σχηματίζονται πολλά άλλα νησάκια.
Όταν την ανακάλυψαν στα μέσα της δεκαετίας του 19ου αιώνα, πίστευαν ότι ήταν αποτέλεσμα θεϊκής παρέμβασης και ότι δημιουργήθηκε με τις πλημμύρες που έγιναν εξαιτίας του Βιβλικού Κατακλυσμού. Ήταν μια άποψη χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Σήμερα υπάρχει μία διαφορετική εκτίμηση.
Πιστεύουν ότι η λίμνη είναι ό,τι απέμεινε από τη λίμνη Bonneville. Η έκτασή της ήταν τεράστια εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της Εποχής των Παγετώνων, αλλά με τον καιρό οι βροχές μειώθηκαν και η λίμνη μίκρυνε αισθητά.
Δεν είναι μόνο το μέγεθός της αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες. Η λίμνη, όπως φανερώνει και το όνομά της, είναι πολύ αλμυρή. Πολλοί πιστεύουν ότι τα άλατα φτάνουν από τα τρία ποτάμια που την τροφοδοτούν, τον Jordan, τον Weber και τον Bear. Συσσωρεύονται στα νερά της γιατί δεν έχουν άλλη διέξοδο. Το νερό μπορεί να εξατμίζεται αλλά τα άλατα μένουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που παρόλο που συμφωνούν σε κάποια σημεία με αυτή την εκτίμηση, πιστεύουν ότι η λίμνη προέρχεται από πλημμύρα του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η σύστασή της δεν έχει μόνο νάτριο και χλώριο που συναντάμε στο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά έχει μεγάλη περιεκτικότητα και άλλων ιχνοστοιχείων, όπως θειικό και ανθρακικό άλας, κάλιο, ασβέστιο και νάτριο.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα στοιχεία καταλήγουν στα νερά της μέσω της αποσάθρωσης και της διάβρωσης. Τα νερά των ποταμών παίρνουν μαζί τους διάφορα στοιχεία και διαλυμένα άλατα από τους βράχους. Αυτά μαζί με στοιχεία του εδάφους καταλήγουν στη λίμνη.
Και στο σημείο αυτό έρχεται η αντίθετη γνώμη κάποιων ειδικών. Υποστηρίζουν ότι η σύσταση του νερού της λίμνης μοιάζει περισσότερο με εκείνη του Ειρηνικού Ωκεανού, παρά με του ποταμού Bear που υποτίθεται είναι η πηγή των αλάτων της λίμνης. Ο Ειρηνικός όμως απέχει περίπου 600 μίλια. Μία τέτοια πλημμύρα θυμίζει τον Βιβλικό Κατακλυσμό και επαναφέρει την αντίληψη των πρώτων ερευνητών για τη θεϊκή δημιουργία.
Η περιοχή προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών τουριστών και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η «ροζ λίμνη». Το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο σε μια λίμνη τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου δεν επιβιώνει κανένας οργανισμός…