Δύο χωμάτινοι λόφοι που μοιάζουν με αρχαίες πυραμίδες δεσπόζουν καταμεσής της πεδιάδας των Μεγάρων. Είναι γνωστοί ως «Κουρμουλοί» και σχηματίστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Έχουν ύψος 25 περίπου μέτρα κι απέχουν μεταξύ τους 30 μέτρα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται κι ένας τρίτος χωμάτινος λόφος κωνικού σχήματος. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τη δημιουργία τους.
Κατά μία εκδοχή πρόκειται για τύμβους που κρύβουν μέσα τάφους αρχαίων Μεγαρέων.
Η άποψη αυτή υποστηρίζεται λόγω της αναφοράς του Παυσανία ότι το μνήμα του Καρός, του πρώτου βασιλιά των Μεγάρων ήταν ανάχωμα από γη.


Όπως ανέφερε ο περιηγητής: «Καθώς πηγαίνουμε από τα Μέγαρα στη Κόρινθο υπάρχουν και άλλοι τάφοι, καθώς και του αυλητή Σαμίου Τηλεφάνους· λένε, ότι τον τάφον αυτόν τον κατασκεύασε η Κλεοπάτρα, η κόρη του Φιλίππου, γιου του Αμύντα· υπάρχει και μνήμα του Καρός του γιου του Φορωνέως, το οποίο είναι καθ’ ολοκληρίαν ανάχωμα από γη».

Ο Καρ ήταν ο γιος του Φορωνέα, βασιλιά του Άργους και γενάρχη των Πελασγών. Ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε τη λατρεία της Δήμητρας στα Μέγαρα και ίδρυσε ιερό προς τιμήν της πάνω στην ακρόπολη της πόλης.

Oι πυραμοειδείς λοφίσκοι βρίσκονται ένα χιλιόμετρο δυτικά της πόλης των Μεγάρων

Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, οι λόφοι δημιουργήθηκαν από σιτάρι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής είχαν ακούσει την εξής ιστορία: Όταν οι πειρατές έκαναν επιθέσεις στα Μέγαρα, οι πολίτες εγκαταστάθηκαν στον κάμπο. Ωστόσο, είχαν μεγάλη έλλειψη αγαθών και υπέφεραν από την πείνα. Τότε, ένας Μεγαρέας είδε στον ύπνο του ένα πνεύμα που του είπε να φτιάξει τρεις Κουρμουλούς και να αποθηκεύσει εκεί το σιτάρι που θα του χάριζε η γη, χωρίς να το αποκαλύψει σε κανέναν.
Πράγματι, ο Μεγαρέας έφτιαξε τρία βουναλάκια με στάρι και σιγά σιγά η σοδειά αυξανόταν και οι λόφοι μεγάλωσαν.
Ο Μεγαρέας βοηθούσε τους συμπολίτες του, χαρίζοντας του σιτάρι, αλλά το μυστικό αποκαλύφθηκε.

Η γυναίκα τον παρακολούθησε και είδε τους Κουρμουλούς. Όταν πέρασε μια πύλη και μπήκε μέσα στο ανάχωμα, οι λόφοι έγιναν χώμα και την έκλεισαν μέσα για πάντα.

 

Οι δύο γήλοφοι έχουν περίπου 30 μέτρα απόσταση μεταξύ τους

Οι παραπάνω εικασίες δεν υποστηρίζονται από την αρχαιολογική έρευνα που έχει γίνει στην περιοχή.
Τέλη του 19ου αιώνα και μέσα του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές στους Κουρμουλούς, οι οποίες δεν έφεραν στο φως ούτε αρχαία ούτε τάφους αρχαίων βασιλιάδων.  Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο, τρεις φυσικοί γήλοφοι, που δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Δείτε βίντεο του συνεργάτη μας «updrones» με τις άγνωστες «πυραμίδες» των Μεγάρων: 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here