Με 240 ονόματα στο εορτολόγιό της, η Κύπρος δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η νήσος των Αγίων. Υπάρχει όμως ένας που αν και είναι αναγνωρισμένος από την Εκκλησία της Κύπρου, ωστόσο δεν γιορτάζεται: ο Άγιος Λαμπριανός.
Για τη ζωή του δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Πιστεύεται πως ήταν ένας από τους 300 Αλαμάνους που ήρθαν στην Κύπρο και ασκήτεψαν. Η κατακόμβη που τον έκανε γνωστό, είναι δίπλα από της Αγίας Σολομονής και είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν.
Δεν είναι η μόνη όμως. Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Τσάδα, στην περιοχή Πετρίδκια στην Έμπα, της επαρχίας Πάφου, υπάρχει μία σπηλιά στην οποία πιστεύεται ότι ασκήτεψε ο Άγιος.
«Όπως τη σπηλιά του Άη Λιμπρού»
Η σπηλιά που είναι γνωστή ως «Σπηλιά του Άη Λιμπρού», είναι ξακουστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Μέσα σε αυτή ρέει ολόχρονα νερό το οποίο θεωρείται ιαματικό ενώ δεν είναι λίγοι οι πιστοί που μαζεύουν τη λάσπη της σπηλιάς για να επουλώσουν διάφορες πληγές στο σώμα τους.
Πολλοί κάτοικοι για χρόνια αφήναν ρούχα των παιδιών τους, προκειμένου ο Άγιος να θεραπεύσει τις ασθένειές του.
Τα ρούχα που αφήνονταν οπουδήποτε για καιρό δημιουργούσαν τόση ακαταστασία, που οι κάτοικοι κάθε φορά που ήθελαν να περιγράψουν ένα ακατάστατο σπίτι έλεγαν «εν όπως τη σπηλιά του Άη Λιμπρού».
Τα «μαγικά έγκατα της σπηλιάς»
Πέρα από τα θρησκευτικά στοιχεία όμως, η σπηλιά αφήνει έκπληκτους όσους προσπαθήσουν να την εξερευνήσουν. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εκατομμυρίων χρόνων οδηγούν σε μεγάλο βάθος.
Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που φθάνει, αφού το πέρασμα κάποια στιγμή στενεύει τόσο που δεν χωράει άνθρωπος.
Στην Τουρκοκρατία, η σπηλιά που ήταν καλυμμένη με τεράστιες πυκνές βάτους, για αυτό τη χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι κάθε φορά που γίνονταν επιδρομές.
Ένας θρύλος λέει πως σε μία επιδρομή Σαρακηνών ένας κάτοικος της περιοχής έκρυψε μέσα στη σπηλιά ένα σακί γεμάτο χρυσές λίρες.
Επειδή όμως δεν τις κέρδισε με τίμιο τρόπο, όταν επέστρεψε για να τις βρει ήταν άφαντες. Ο Άγιος δεν τον βοήθησε να εντοπίσει το σημείο. Κάποιοι μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας τον θρύλο ψάχνουν το χαμένο σακί με τις χρυσές λίρες.
Φωτογραφίες: Cyprus from Air
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ο υπέροχος «Αμαζόνιος της Κύπρου» στην επαρχία Πάφου. Πώς δημιουργήθηκε η σπηλιά που οδηγεί σε ορμητικά νερά και εξωτικό τοπίο