Μπορεί να πρόκειται για ένα νησί πολύ μικρό σε μέγεθος, αλλά είναι γνωστό για την μεγάλη ναυτική του παράδοση. Ανατολικά της Χίου, απέναντι από την Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών που μετρούν μόλις 1.000 κατοίκους.
Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η Οινουσιώτισσα, το άγαλμα μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, καθισμένης σε ένα βράχο, που είναι και το πρώτο Θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης από το πλοίο μπαίνοντας στο λιμάνι.
Το πανάρχαιο όνομα του νησιού ήταν Αιγνούσα, από το φυτό άγνος, που φύεται στο νησί. Το σημερινό όνομα του νησιού λέγεται, ότι προήλθε από τη λέξη «οίνος», αφού το νησί ήταν φημισμένο στην αρχαιότητα για το καλό κρασί.
Συστηματικές ανασκαφές στο νησί, έχουν αναδείξει ευρήματα που δείχνουν ότι είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα. Αναφέρεται ήδη κατά τον 6ο αι. π.Χ. από τον Eκαταίο και αργότερα από τον Θουκυδίδη, ενώ ο Ηρόδοτος ανέφερε ότι οι Φωκαείς είχαν ζητήσει από τους Χίους να εγκατασταθούν εκεί.
Αργότερα τον 18ο αιώνα το μικρό νησί κατοικήθηκε από τους Χιώτες με κύρια απασχόλησή τους τα λίγα πρόβατα που έφεραν στο νησί και μερικά αμπελάκια.
Μετά την καταστροφή της Χίου το νησί εγκαταλείφθηκε. Κατοικήθηκε ξανά το 1827 από έμπειρους ναυτικούς της Σύρου, της Τήνου και της Άνδρου, από όπου ξεκίνησε η ναυτική εμπειρία του νησιού. Τα πρώτα ελληνικά ατμόπλοια ξεκίνησαν από τις Οινούσες, γράφοντας το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία. Δεν είναι τυχαίο το ότι από αυτό το μικρό νησί κατάγονται πολλοί επιφανείς εφοπλιστές.
Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα πλακόστρωτα δρομάκια της. Ο γραφικός οικισμός της έχει πολλά αρχοντικά καπετανόσπιτα και όμορφα πέτρινα διώροφα σπίτια, που προσδίδουν στις Οινούσσες μία αριστοκρατική φινέτσα.
Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Η μοναδική εκκλησιά στον κόσμο χωρίς σκεπή. Βρίσκεται φυσικά σε ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου. Την έχτισαν μοναχοί για να προσεύχονται στην Παναγία…
Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, παλιές φωτογραφίες, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.
Το πανέμορφο ορεινό τοπίο των Οινουσσών στολίζεται από το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από όπου η μοναδική θέα «κόβει την ανάσα». Στη μονή ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας που συνθέτουν το διάκοσμο του Καθολικού.
Το καμάρι των Οινουσσών είναι ο καθεδρικός του Αγίου Νικολάου, ένα εκπληκτικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αφιερωμένο στον προστάτη των θαλασσών.
Στον ναό φυλάσσεται τμήμα του λειψάνου του αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα από την Σικελία το 2001.
Στις Οινούσες θα κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά, σε μικρούς όρμους , είτε με χρυσαφένιες αμμουδιές είτε με βότσαλα.
Η καλύτερη παραλία είναι ο Απήγανος που απέχει 2 χλμ. από την πόλη, αλλά υπάρχουν και άλλες όμορφες παραλίες όπως το Κάστρο, η Ζέπαγα, η Μπιλάλη, η Φώκια, η Χατζαλή και πολλές άλλες μικρότερες.
Άλλα νησιά του συμπλέγματος των Οινουσών είναι ο Πασάς, τα Παναγιά, Γαϊδουρόνησο, Βάτος, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Πατερόνησο, Ποντικοκούραδο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια.
Δείτε το βίντεο: