Είναι μία από τις πιο μεγάλες γιορτές της Κύπρου που τιμάται δεόντως. Η εκκλησία του Απόστολου Ανδρέα, στο ομώνυμο ακρωτήρι της Κύπρου στην Καρπασία, κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου αλλά και στις 15 Αυγούστου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος τέλεσε το 1867 τα εγκαίνια του ναού, δεχόταν πλήθος πιστών που πήγαιναν να προσκυνήσουν.

Η παράδοση και το θαύμα

Λέγεται πώς γύρω στον 1ο αι. μ.Χ., ο Άγιος «ξέμεινε» στην Κύπρο, όταν το καράβι που τον μετέφερε αγκυροβόλησε στο νησί λόγω νηνεμίας.
Τότε ένα άλλο καράβι έκανε στάση στο ακρωτήρι και ο Άγιος ζήτησε από τον καπετάνιο να τον πάρει μαζί του.
«Μπορώ να σε πάω μέχρι την Πάτρα, αφού εκεί πηγαίνουμε, φτάνει να μας δείξεις που έχει λίγο νερό να πιούμε». Ο Άγιος, απάντησε πως εκεί κοντά του σε ένα βράχο ανέβλυζε νερό. Όμως οι ναύτες και ο καπετάνιος δεν βρήκαν ούτε σταγόνα και εκνευρισμένος τον ξαναρώτησε που είδε το νερό. Τότε ο Απόστολος Ανδρέας γονάτισε μπροστά στον βράχο, προσευχήθηκε κι αφού χτύπησε την πέτρα με τη ράβδο του άρχισε να τρέχει νερό.
Έκτοτε, σε εκείνο το σημείο αναβλύζει το «αγίασμα του Αποστόλου Ανδρέα».
Όταν αργότερα ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Πάτρα, ο τυφλός γιος του καπετάνιου φώναξε «πατέρα, τα πανιά μας έχουν μια τρύπα». Ο καπετάνιος από τον ενθουσιασμό του, ζήτησε από τον Άγιο να τους βαφτίσει όλους χριστιανούς. Αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο όπου έκτισε το Μοναστήρι στο όνομα του Αγίου.

Ο ναός του Αποστόλου

Ίχνη του πρώτου ναού δεν έχουν διασωθεί σήμερα.
Τον 15ο αιώνα στο σημείο όπου αναβλύζει νερό κτίστηκε μικρός ναός με γοτθικές επιρροές, ενώ η εκκλησία που βρίσκεται έως σήμερα κτίστηκε τον 19ο αιώνα, ιδρυτής του οποίου ήταν ο παπά Ιωάννης Νικόλα Διάκου από το Ριζοκάρπασο.

Πριν και μετά την αναστήλωση / Φωτογραφία: Christou Odysseas

Δεν είχε όμως όσα χρήματα χρειαζόταν για να εκπληρώσει το τάμα του στον Άγιο κι έτσι κρατώντας την εικόνα του κι από πόρτα σε πόρτα έκανε έρανο για να συγκεντρώσει το ποσό. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1885. Για το κτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν και πέτρες από παρακείμενο ναό αφιερωμένο στην «Ακραία Αφροδίτη», κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά ως ασέβεια προς τα αρχαία μνημεία.

Η εισβολή και η ερήμωση

Όντας στην κατεχόμενη Καρπασία, το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ήταν ένα από τα εκατοντάδες μνημεία που ερημώθηκαν μετά την εισβολή.
Τα πρώτα τέσσερα χρόνια, δεν μπορούσε κανείς να τον επισκεφθεί. Στους πιστούς επιτράπηκε στις 30 Νοεμβρίου 1978, μία πρώτη επίσκεψη για προσκύνημα. Από τότε και ως το 1994, ο ναός παρέμεινε και πάλι ερημωμένος, όταν τον επισκέφθηκε Ηγούμενος Κύκκου και ο τότε Οικονόμος της Μονής Κλεόπας Κουρουζίδης.


Στις 15 Αυγούστου 1997, μετά από επίμονες ενέργειες της Διαχειριστικής Επιτροπείας της Ιεράς Μονής του Απ. Ανδρέα προς τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική επίσκεψη στο μοναστήρι, από 600 Ελληνοκύπριους.
Από το 2003 και εξής, χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το μοναστήρι.

Η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στο νησί

Στις 7 Οκτωβρίου 1967, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ομώνυμης εκκλησίας, μεταφέρθηκε στο νησί η Τίμια Κάρα του Αποστόλου και εκτέθηκε για μια βδομάδα σε λαϊκό προσκύνημα.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά γεγονότα του νησιού.

Αρχιερατικό συλλείτουργο το 1967 στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία
προεξάρχοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Η αναστήλωση

Τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή, το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεπε στους Ελληνοκύπριους να προχωρήσουν σε συντήρηση και αναστήλωση του μοναστηριού.
Τελικά, το 2014 επετράπη η συντήρηση και ξεκίνησε η αναστήλωση του, η οποία διήρκησε δύο χρόνια. Τα σχέδια ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Πατρών και για το έργο συνεργάστηκαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Πριν και μετά την αναστήλωση / Φωτογραφία: Christou Odysseas

Φωτογραφίες: Christou Odysseas

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι κατακόμβες της Πάφου όπου βρήκε βασανιστικό θάνατο η Αγία Σολομονή. Οι Ρωμαίοι έκτισαν την είσοδο της σπηλιάς, αλλά η παράδοση αναφέρει ότι μετά από 200 χρόνια βγήκε ζωντανή  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here