Τον 5ο αιώνα μ.Χ. οι Ιρλανδοί πίστευαν ακόμα στον Κέλτικο πολυθεϊσμό. Ο Άγιος Πατρίκιος, Βρετανός στην καταγωγή, απήχθη, έγινε δούλος και έπειτα από 6 χρόνια δραπέτευσε. Έγινε επίσκοπος, επέλεξε το τριφύλλι ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας, εκδίωξε τα φίδια από το νησί και έγινε ο «Απόστολος της Ιρλανδίας».

του Rick Beyer

Τα χρόνια του τέλους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έξω από τα σύνορα του πολιτισμένου κόσμου, άγριοι απήγαγαν ένα 16χρονο αγόρι και το έκαναν σκλάβο. Τον πήγαν σε μια μακρινή χώρα πέρα από τη θάλασσα, όπου δούλευε κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Το παιδί δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενο, αλλά μέσα στην απελπισία του άρχισε να προσεύχεται κάθε μέρα στον Θεό και να παρακαλάει να τον βοηθήσει να γλιτώσει από αυτή την τρομερή δοκιμασία.

1122Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια στα δεσμά, κατάφερε να δραπετεύσει. Περπάτησε πάνω από τριακόσια χιλιόμετρα μέχρι που έφθασε σε λιμάνι, όπου κατάφερε να επιβιβαστεί σ’ ένα καράβι που τον πήρε μακριά. Τελικά γύρισε στο σπίτι του στους χαρούμενους γονείς του, που τον παρακαλούσαν να μη φύγει ξανά.

Αλλά κάθε νύχτα βασανιζόταν από όνειρα και οράματα. Φωνές τον προσκαλούσαν. «Σε ικετεύουμε να έρθεις και να βαδίσεις ανάμεσα μας ακόμη μια φορά» ήταν η φωνή των Ιρλανδών, που μιλούσε στον Πατρίκιο στα όνειρά του. Του έλεγαν ότι έπρεπε να γυρίσει στη  χώρα των απαγωγέων του και να διδάξει τον λόγο του Χριστού σ’αυτή την άγρια χώρα.
Και αυτός ακριβώς έκανε.

Ο Πατρίκιος εκδίωξε την ειδωλολατρική θρησκεία των Δρυίδων και προσέλκυσε ολόκληρο τον πληθυσμό στον χριστιανισμό. Έβαλε κατά μεγάλο μέρος τέλος στο δουλεμπόριο που άκμαζε στην Ιρλανδία για αιώνες.

Το αγόρι ζούσε στον τόπο που τώρα είναι γνωστός ως Αγγλία. Οι απαγωγείς του ήταν μέλη μιας φυλής Κελτών πέρα από τη θάλασσα, από  την Ιρλανδία. Και έτσι, ο νεαρός Βρετανός που λεγόταν Πατρίσιους μεγάλωσε και γέρασε Ιρλανδός με όνομα Πατρίκιος, Άγιος Πατρίκιος για να ακριβολογούμε. Ο πολιούχος άγιος της Ιρλανδίας ήταν Άγγλος από γεννησιμιού.

ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here