Λίγα μόνο μέτρα μακριά από το λιμανάκι της Πάφου και κατά μήκος της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, βρίσκονται οι κατακόμβες της Αγίας Σολομονής. Ένα σύμπλεγμα υπόγειων σπηλιών, χτισμένων από την ελληνιστική περίοδο, που χρησιμοποιήθηκαν για διάφορους σκοπούς.

Η Αγία Σολομονή ήταν από τις πρώτες στην Κύπρο που είχε απορρίψει την ειδωλολατρία και έγινε Χριστιανή. Σύμφωνα με την παράδοση, κατέφυγε στη σπηλιά για να αποφύγει τις διώξεις των Ρωμαίων, αλλά οι διώκτες της έκτισαν την είσοδο, καταδικάζοντας την σε ένα αργό και σκληρό θάνατο. Ωστόσο η παράδοση αναφέρει ότι όταν η σπηλιά άνοιξε 200 χρόνια αργότερα, η Αγία βγήκε ζωντανή.

Η Σπηλιά των 7 κοιμωμένων ανθρώπων

Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός έλειπε σε εκστρατεία κατά των Πάρθων, οι Εβραίοι της ελληνοκρατούμενης Κυρηναϊκής, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας εξεγέρθηκαν κατά των Ρωμαίων. Υπό την ηγεσία του Αρτεμίωνος στην Κύπρο, 240.000 Έλληνες σφάχτηκαν ενώ καταστράφηκε η πόλη της Σαλαμίνας.
Η εξέγερση ήταν τόσο βίαιη που μία ταλμουδική πηγή αναφέρει πως «το νερό από την Αλεξάνδρεια στην Κύπρο βάφτηκε κόκκινο».

Φωτογραφία: Cyprus from Air

Οι αρχές έλαβαν σκληρότατα μέτρα έως και την απαγόρευση της ύπαρξης Εβραίων στο νησί.
Ο βασιλιάς της Συρίας Αντίοχος του Επιφανούς που κατέλαβε την Κύπρο, μάζεψε όλους τους Ιουδαίους του νησιού για να τους εξευτελίσει.
Μεταξύ αυτών ήταν και οι «Επτά Μακκαβαίοι», τα παιδιά της Σολομονής.
Τότε ζήτησε από τους Ιουδαίους να καταναλώσουν χοιρινό κρέας, που βάσει του ιουδαϊκού νόμου ήταν ακάθαρτο και δεν επιτρεπόταν να είναι μέρος της διατροφής τους.

Φωτογραφία: Cyprus from Air

Οι Εβραίοι αρνήθηκαν και ο Αντίοχος εξοργισμένος τους έσφαξε.
Σύμφωνα με την ιστορία της παράδοσης, η Σολομονή και οι επτά γιοι της προκειμένου να γλιτώσουν την άγρια σφαγή κρύφτηκαν στις σπηλιές.
Όμως οι Ρωμαίοι τους ανακάλυψαν και έχτισαν την είσοδο με αποτέλεσμα να βρουν αργό και βασανιστικό θάνατο στη σπηλιά.
Ο θρύλος λέει, πως η Αγία βγήκε ζωντανή από μέσα, όταν 200 χρόνια μετά γκρέμισαν την είσοδο.

Η κατακόμβη Αγίας Σολομονής, είναι η μοναδική εκκλησία-κατακόμβη που λειτουργείται από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου τον 4ο αιώνα μ.Χ μέχρι σήμερα / Φωτογραφία : Cyprus from Air

Η ιερή Τρεμιθιά

Πάνω από τις σπηλιές έχει φυτρώσει μία τρεμιθιά.
Οι προσκυνητές, την ημέρα που γιορτάζεται η Αγία κρεμάγανε πάνω στα κλαδιά της μικρά κουρέλια σκισμένα από τα ρούχα των μωρών που ήταν άρρωστα, πιστεύοντας πως η Σολομονή θα τα θεραπεύσει.

Οι κατακόμβες

Οι σπηλιές ήταν χτισμένες από τα ελληνιστικά χρόνια.
Κατεβαίνοντας μία πέτρινη σκάλα υπάρχει μία εσωτερική αυλή και γύρω γύρω λαξευμένα σε βράχο δωμάτια, ένα από τα οποία είχε και πηγή.
Κατόπιν χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια ενώ στη συνέχεια αποτέλεσαν τις πρώτες χριστιανικές κατακόμβες του νησιού στις οποίες είναι φανερό πως είχε χτιστεί και εκκλησία αφού σε ένα από τα δωμάτια υπάρχει αψίδα.

Πάνω από τις κατακόμβες βρίσκεται ένα ιερό δέντρο, του οποίου τα κλαδιά κοσμούνται με πολύχρωμα κουρέλια και κομμάτια της ένδυσης, τα οποία τοποθετούν οι πιστοί στην Αγία. Πιστεύεται ότι το δέντρο έχει θεραπευτικές δυνάμεις.

Σε πολλούς τοίχους φαίνονται χαραγμένα χριστιανικά ονόματα, τα οποία λέγεται πως χάραξαν οι Σταυροφόροι που έκαναν στάση στην Πάφο καθώς πήγαιναν στους Ιερούς Τόπους.

Φωτογραφίες: Cyprus from Air 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος έγινε έξαλλος με τους πιστούς που τιμούσαν «τα οστά» των αγίων 40 που βρέθηκαν στην σπηλιά της Ξυλοφάγου  

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here