Στις 6 Νοεμβρίου 2016, οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου Λεμεσού, παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο στην εικόνα του προστάτη Αγίου. Η εικόνα -όπως είπαν- «δάκρυζε».

Πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει στη Μονή για να προσκυνήσει την εικόνα, του Αγίου που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση συνδέεται με πολλά θαύματα. Οι πιστοί έχουν συνδέσει το εικόνισμα με τη σωτηρία του νησιού από την πανούκλα, αλλά και την προστασία των μικρών παιδιών, των ανύπαντρων γυναικών και την θεραπεία επιληπτικών. Ο Άγιος που αγαπήθηκε από το νησί, τραγουδήθηκε όσο κανείς άλλος και τιμάται από τους κατοίκους. Ποιοι είναι οι θρύλοι γύρω από τη μορφή του;

«Αη Γιώρκη τζιαι βοήθα μου»

Ως προστάτης του νησιού, ο Άγιος Γεώργιος έχει κατακτήσει τις καρδιές των κατοίκων του νησιού. Πάντα τον επικαλούνται για βοήθεια στα δύσκολα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος έσωσε το νησί από την πανούκλα τον 19ο αιώνα. Γι’ αυτό τον λόγο κιόλας οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα του Αγίου σε δύο τοπωνύμια. Στο χωριό Καμινάρια γνωστά ως «Παδκιά τ’ Άη Γιώρκη» και «Τζεφαλόκρεμμος».

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα (Πηγή: larnaka.wordpress.com)
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα (Πηγή: larnaka.wordpress.com)

Πέρα όμως από τον μύθο αυτό, ο Άγιος θεωρείτο από τους κατοίκους και ως ο προστάτης και θεραπευτής όσων έπασχαν από επιληψία, την «άσχημη αρρώστεια» ή «λάωμα».  Γι’ αυτόν τον λόγο στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κοντού «σκλαβώνονταν» αρκετοί επιληπτικοί. Επισκέπτονταν δηλαδή τη Μονή όπου και διέμεναν για αρκετό διάστημα μέχρι να θεραπευτούν.

Οι άρρωστοι κάτοικοι του νησιού, έκαναν διάφορες δουλειές ή καλλιεργούσαν τα κτήματα της Μονής αφιλοκερδώς πιστεύοντας πως έτσι ο Άγιος θα τους ελεούσε και θα τους θεράπευε. Ο Άγιος θεωρείτο και προστάτης των παιδιών που αργούσαν να περπατήσουν.

Κάτοικοι του νησιού οδηγούσαν τα παιδιά τους στο προαύλιο της Μονής. Εκεί υπήρχε πέτρα με δύο εκτυπώματα σε σχήμα παιδικών ποδιών. Είχαν αποτυπωθεί, κατά τη λαϊκή παράδοση, μόλις πάτησε σε αυτήν ο Χριστός, όταν ήταν βρέφος στη Βηθλεέμ. Οι γονείς αφαιρούσαν το δεξί παπούτσι του παιδιού, το οποίο έπρεπε να μείνει στην Εκκλησία και ακολούθως τα βοηθούσαν να παραμείνουν όρθια πάνω στα αποτυπώματα του Χριστού. Ήταν βέβαιοι πως έτσι λαμβάνουν τη Θεία χάρη και ότι δεν θα αργούσαν να περπατήσουν.

Προστάτης των ανύπαντρων γυναικών

Όμως τα θαύματα του Αγίου δεν περιορίζονταν μόνο στις θεραπευτικές του ικανότητες. Θεωρείται, επίσης, πως βοηθούσε τις νεαρές κοπέλες να αποκατασταθούν γρήγορα. Κάθε Σάββατο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, πλήθη κοριτσιών κατέκλυζαν τη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κοντού.

Η δακρύζουσα εικόνα

Την περασμένη Κυριακή οι μονές της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου στη Λεμεσό παρατήρησαν πως δάκρυα κύλαγαν από το άλογο του Αγίου. Η Μονή που είναι κτισμένη κατά το βυζαντινό πρότυπο, είναι αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο τον Αλαμάνο. Πρόκειται για έναν από τους 300 Αλαμάνους Αγίους, για τoυς oπoίoυς αναφέρουν διάφοροι ιστορικοί, ότι κατέφυγαν στο νησί από την γειτονική Παλαιστίνη, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπον άσκησης και πρoσευχής.

agios-georgios-alamanos
Η δακρύζουσα εικόνα και η Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου στη Λεμεσό
Το τραγούδι του Άη-Γιώρκη

Τα κατορθώματα του προστάτη Αγίου δεν έμειναν μόνο μέσα σε συναξάρια και δοξολογίες. Ο λαός, φρόντισε να αποκαταστήσει τη μνήμη του μέσω της προφορικής παράδοσης. Είναι ενδεικτικό το δημοτικό τραγούδι του Άη-Γιώρκη. Σύμφωνα με το τραγούδι έξω από την πόλη της Βυρηττού υπήρχε ένας δράκος, ο οποίος είχε διακόψει τη ροή του νερού. Η απαίτησή του για να επιτρέψει ξανά την ελεύθερη ροή ήταν να του στείλουν οι κάτοικοι ένα νεαρό παιδί για τροφή.
Οι κάτοικοι σιγά σιγά θυσίαζαν τα παιδιά τους.
Οι πολύτεκνοι είχαν κάνει την αρχή. Ξαφνικά, μία οικογένεια έστειλε στο τέρας την μονάκριβη κόρη τους. Όσο πλησίαζε στον δράκο προσευχόταν στον Άγιο να την προστατέψει. Ο Άγιος άκουσε τις προσευχές της νεαρής και ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά της. Με τη γενναιότητά του σκότωσε το μεγάλο φίδι με το κοντάρι του και επέστρεψε μαζί με την κόρη στο βασίλειο. Τότε ο βασιλιάς πρότεινε στον νεαρό την κόρη για σύζυγό του. Ο Άγιος αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του, αρνήθηκε τον γάμο και το βασίλειο ζητώντας μόνο μία Εκκλησία στο όνομά του.

Εικόνες:  www.ix-andromeda.com

kalogries2-700x357Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η καλόγρια της Λάρνακας Sophie Chambon, που θεράπευσε χιλιάδες ανθρώπους και γιάτρευε 30 σκαλιώτες τη μέρα! Ο ρόλος του τάγματος του Άγιου Ιωσήφ στην πόλη της Λάρνακας 
agios-lazaros-larnaka-ekklisia-700x336Που βρίσκεται η λάρνακα της Λάρνακας; Η σχέση του Λάζαρου, αγαπημένου φίλου του Χριστού με την επιβλητική πέτρινη εκκλησία και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι. Γιατί είναι κομμένοι και οι τρεις τρούλοι…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here