Στις 5 Ιουλίου 1996 γεννήθηκε το πιο διάσημο πρόβατο του κόσμου, η Ντόλι.
Ήταν το πρώτο θηλαστικό, που κατάφερε να επιβιώσει από τη διαδικασία κλωνοποίησης, που πραγματοποίησε μια ομάδα Σκοτσέζων από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της «πυρηνικής μεταφοράς», κατά την οποία αφαιρείται ο πυρήνας και το γενετικό υλικό από τα ωάρια και χρησιμοποιούνται κύτταρα του ενήλικου οργανισμού. Η Ντόλι είχε συνολικά τρεις μητέρες.
Αφού πήραν κύτταρα από το μαστό μιας προβατίνας και τα καλλιέργησαν τα τοποθέτησαν δίπλα σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο μιας άλλης προβατίνας. Από αυτό τον συνδυασμό δημιουργήθηκε ένα έμβρυο, το οποίο μετεμφυτεύθηκε σε μια τρίτη προβατίνα και έτσι γεννήθηκε η Ντόλι, η οποία ήταν γενετικά πανομοιότυπη με την πρώτη προβατίνα.
Η Ντόλι έζησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της υπό την παρακολούθηση των επιστημόνων.
Πήγαινε για βοσκή και απέκτησε έξι αρνάκια. Όταν μεγάλωσε παρουσίασε αρθρίτιδα και αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία, όπως αποδείχτηκε, οφειλόταν σε όγκους στον πνεύμονα.
Το 2003 όταν η Ντόλι ήταν έξι ετών, οι επιστήμονες αποφάσισαν να της κάνουν ευθανασία.
Το όνομα της προέρχεται από την ηθοποιό Ντόλι Πάρτον, η οποία φημίζεται για το πληθωρικό της μπούστο.
Ο Ίαν Ουίλμουτ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την κλωνοποίηση είχε αναφέρει «Η Ντόλι προέρχεται από κύτταρο του μαστικού αδένα και δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα ζευγάρι πιο εντυπωσιακών αδένων από αυτούς της Ντόλι Πάρτον».
Η Πάρτον είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια της κάντρι, η οποία έκανε τεράστιες επιτυχίες. Εκτός από το μουσικό της ταλέντο έγινε γνωστή για το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό της, καθώς είχε ξανθά φουσκωτά μαλλιά, στενή μέση και τεράστιο στήθος, το οποίο απέκτησε έπειτα από αρκετές πλαστικές επεμβάσεις. Σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες του χώρου είχε παραδεχτεί πως κάνει πλαστικές επεμβάσεις γιατί την κάνουν να μοιάζει και να νιώθει υπέροχα.
Όπως είχε δηλώσει «το στήθος μου ανήκει και είμαι περήφανη που το πληρώνω».
Η Πάρτον ενώ πρόβαλλε την εικόνα της χαζής ξανθιάς, κατάφερε να γίνει γνωστή και για το ταλέντο της στη μουσική.
Τη δεκαετία του ’70 έγραψε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της το “I wiil always love you”, το οποίο αρνήθηκε να δώσει στον Έλβις Πρίσλει γιατί η εταιρεία του της ζητούσε να παραχωρήσει το 50% των δικαιωμάτων. Τελικά το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία αρκετά χρόνια αργότερα από τη Γουίτνει Χιούστον.
Η Πάρτον ήταν το τέταρτο από τα 12 παιδιά της οικογένειας και μεγάλωσε φτωχικά σε μια καλύβα στο Τένεσι. Ο πατέρας της ήταν καπνεργάτης και έζησε με πολλές στερήσεις.
Το ταλέντο στη μουσική το κληρονόμησε από τη μητέρα της που συνήθιζε να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει. Από μικρή ξεκίνησε να τραγουδάει στην εκκλησία και στα δώδεκα της χρόνια έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση.
Από τότε ξεκίνησε την καριέρα της στη μουσική. Στην πορεία κέρδισε δεκάδες βραβεία σε διαγωνισμούς της κάντρι και συμμετείχε σε πολλές ταινίες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Το ελεύθερο πνεύμα της την έφερε αντιμέτωπη με τους Κου Κλουξ Καν, που της έστελναν απειλητικά μηνύματα στο σπίτι της επειδή υποστήριζε ανοικτά τους γκέι, ενώ πολλές φήμες την ήθελαν να είναι λεσβία και ότι είχε σχέση με τη φίλη της. Η Πάρτον είχε δηλώσει ότι προτιμά να τη λένε λεσβία, παρά γεροντοκόρη.
Είναι παντρεμένη εδώ και χρόνια με τον Καρλ Ντιν για τον οποίο είχε γράψει το τραγούδι «Jolene”. Το γεγονός πως δεν εμφανίζονται ποτέ μαζί και δεν απέκτησαν παιδιά πυροδοτούσε τις φήμες περί ομοφυλοφιλίας.
Η Πάρτον κατάφερε να γίνει πάμπλουτη και να έχει στην κατοχή της μια σειρά από επιχειρήσεις και ένα πάρκο με το όνομά της.
Σήμερα είναι 70 χρονών. Παραμένει εντυπωσιακή και θεωρείται η πιο πετυχημένη τραγουδίστρια της κάντρι, καθώς έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τους εκατό εκατομμύρια δίσκους.