Κάποιοι από τους 13 που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί γνώριζαν την επικινδυνότητα των φορτίων και έστελναν επιστολές στους αρμοδίους για να επιληφθούν του θέματος.
Ακόμη κι αυτοί που δεν είχαν όλες τις πληροφορίες, ανησυχούσαν καθώς τα 98 εμπορευματοκιβώτια ήταν παραμορφωμένα και οι εκρήξεις συχνές.
Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης
Ο «σκληρός αλλά σωστός με τους στρατιώτες του» Διοικητής Ανδρέας Ιωαννίδης, θυσιάστηκε στις 11 Ιουλίου. Ο Διοικητής, ήταν από την αρχή αντίθετος με την τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτιών εντός της βάσης και συχνά έστελνε επιστολές τόσο στον Υπουργό Άμυνας όσο και στο ΓΕΕΦ. Παρ’ όλα αυτά οι προειδοποιήσεις του δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ΄όψιν.
Ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια του Κυπριακού Ναυτικού και ο πρώτος Κύπριος Διοικητής του.
Γεννήθηκε το 1958 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977 και αποφοίτησε με εξειδίκευση στα ταχέα σκάφη.
Ο Ανδρέας Ιωαννίδης τη νύχτα που ξέσπασε η φωτιά βρισκόταν στο σπίτι του στη Λεμεσό.
Ενημερώθηκε από ένα τηλεφώνημα και χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσε στο καθήκον.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής πήρε τηλέφωνο το αρχηγείο της πυροσβεστικής και ζήτησε να σταλούν επειγόντως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.
Μόλις έφτασε διέταξε 70 άτομα να αποχωρήσουν μη τυχόν και γίνει έκρηξη. Έμεινε μαζί με κάποιους άλλους ως μονάδα ασφαλείας και προσπαθούσαν με μάνικες να σβήσουν τη φωτιά.
Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου
Μόλις 45 ετών. Ο Λάμπρος Λάμπρου, γεννημένος το 1966 στο χωριό Αγία Τριάδα της Καρπασίας, παρέμεινε εγκλωβισμένος μαζί με την οικογένειά του για δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Τη δεκαετία του ‘80 αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Ελλάδας [Σ.Ν.Δ.] Είχε αναλάβει τη διοίκηση της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης τον Σεπτέμβριο του 2010.
Ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα και βρισκόταν δίπλα στον Διοικητή Ιωαννίδη για την κατάσβεση της φωτιάς.
Όπως κι ο Διοικητής, έτσι κι ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου, γνώριζε καλά την επικινδυνότητα των κοντέινερ, αλλά δεν έφυγε από το σημείο.
Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους
Ο 51χρονος αρχικελευστής Κλεάνθης καταγόταν από το κατεχόμενο τμήμα του Αγίου Δομετίου. Εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1993 και στις 12 Ιουλίου προήχθη σύμφωνα με υπουργική απόφαση στο βαθμό του ανθυπασπιστή για επίδειξη υψίστης αίσθησης καθηκόντων και υπερβάλλοντος ζήλου και αυτοθυσίας. Τιμήθηκε με το μετάλλιο ευδόκιμου υπηρεσίας.
ΈΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους
Ο 44χρονος Μιχάλης Ηρακλέους από τα Λατσιά ήταν πατέρας δύο αγοριών, του 20χρονου Σόλωνα και του 15χρονου Άντη. Το άψυχο σώμα του επικελευστή βρέθηκε δίπλα στον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού και του διοικητή της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης».
Η σύζυγός του Μαρία, ενημερώθηκε το πρωί, όταν στις 07:00 χτύπησε το τηλέφωνο.
Σε συνέντευξή της στη Σημερινή, εξιστόρησε: «Με έπιασε τηλέφωνο η μάμα μου η ώρα 7 το πρωί κλαμένη. Ήταν το χειρότερο ξύπνημα της ζωής μου. Με ρώτησε “ήρθε σπίτι ο Μισιέλ;” και της είπα εγώ όχι. Στην αρχή νόμιζα ότι έπαθε κάτι η μάμα μου ή ο παπάς μου, γιατί πέρασαν κάποια προβλήματα υγείας πρόσφατα. Μου είπε να τον πάρω τηλέφωνο, γιατί έγινε μια πολύ μεγάλη έκρηξη στο Μαρί. Μου το έλεγε και έκλαιγε.
Έκλεισα το τηλέφωνο, εντελώς χαμένη, είχα ένα κόμπο στο στομάχι μου και ένιωθα ότι κόπηκαν τα πόδια μου. Άρχισα να τον παίρνω τηλέφωνο. Τον έπαιρνα συνέχεια αλλά δεν απαντούσε, έμπαινε φωνοκιβώτιο. Συνέχεια έπαιρνα. Τελικά αποφάσισα να ξυπνήσω το γιο μου για να πάμε. Κι αυτό ήταν το χειρότερο ξύπνημα της ζωής του. Προσπαθούσα να ντυθώ για να φύγουμε και ήμουν τόσο χαμένη, που δεν έβρισκα ρούχα να φορέσω. Φύγαμε τρεχάτοι και πήγαμε εκεί γύρω στις 8».
Οι δίδυμοι Χρίστος και Μίλτος Χριστοφόρου
Μόλις 19 ετών, υπηρετούσαν τη θητεία τους στο ναυτικό σώμα.
Οι αδικοχαμένοι δίδυμοι είχαν μετατεθεί στη ναυτική βάση μόλις λίγους μήνες πριν. Χωρίς άδεια οδήγησης, το σώμα τους «εφοδίασε» με ένα βυτιοφόρο της Εθνικής Φρουράς και χρεώθηκαν το ράντισμα τον εμπορευματοκιβωτίων τρεις φορές τη μέρα.
Οι δύο νεαροί, παρά το νεαρό της ηλικίας τους είχαν συνειδητοποιήσει πως τα παραμορφωμένα κοντέινερ ήταν επικίνδυνα και το τελευταίο διάστημα, επεσήμαιναν συχνά την παραμόρφωσή τους αλλά και τις μικρές εκρήξεις που σημειώνονταν στη ναυτική βάση.
Αλλά ούτε αυτοί ακούστηκαν.
Ο ναύτης Ανδρέας Χαραλάμπους
Ήταν ο 13ος, που βρέθηκε βαριά τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Μόλις 19 ετών ο ναύτης Ανδρέας Χαραλάμπους εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής ως αγνώστων στοιχείων, καθώς το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί.
Όταν διεγνώσθη ο εγκεφαλικός θάνατος του Αντώνη, τα όργανά του δόθηκαν για μεταμόσχευση και έσωσε άλλες ζωές.
Η μοιραία βάρδια της ΕΜΑΚ
Μεταξύ των 13 νεκρών ήταν και τέσσερα μέλη της ΕΜΑΚ
Αρχιλοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πατέρας τριών ανήλικων κοριτσιών, ο 44χρονος Ανδρέας καταγόταν από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου και έμενε στους Άγιους Αναργύρους.
Ο υπεύθυνος της ΕΜΑΚ, ήταν ο ήρωας των κοριτσιών του, οι οποίες λάτρευαν να τον ακούνε να εξιστορεί περιστατικά.
Είκοσι μέρες μετά τον άδικο χαμό του, έφυγε και η μητέρα του.
Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής
Ο 31χρονος αρχιπυροσβέστης και πατέρας ενός
αγοριού που τότε ήταν μόλις ενάμιση έτους, έτρεξε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του να σβήσει τη φωτιά.
Καταγόταν από τα Γέναγρα της Αμμοχώστου, όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιβισίλι της Λάρνακας.
Η σύζυγός του Χρύσω εκείνο το βράδυ, ενημερώθηκε για την έκρηξη και ως νοσηλεύτρια έσπευσε στο Νοσοκομείο Λάρνακας όπου θα μεταφέρονταν νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη.
Δεν έβρισκε τον Γιώργο στο τηλέφωνο για να του μιλήσει.
Σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού, στην είσοδο του χωριού Αγγλισίδες όπου διέμενε, οι φίλοι του και οι συγχωριανοί του τοποθέτησαν πινακίδα με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα «Αντίο φίλε Γιώργο».
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
Γιος του βοηθού αρχηγού επιχειρήσεων της Αστυνομίας Ανδρέα Κρόκου, ο 29χρονος Βασίλης ζούσε με τη σύζυγό του και την μόλις εννέα μηνών κόρη τους στο χωριό Αλεθρικό.
Είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Αστυνομία όμως πέρασε αργότερα στην ΕΜΑΚ, που ήταν και το μεγάλο του όνειρο.
Σε μια χειρονομία μεγαλείου ψυχής, η οικογένεια του Βασίλη Κρόκου παρέδωσε τα χρήματα που ο κόσμος πρόσφερε στην κηδεία στην οικογένεια του αδικοχαμένου, στο Νοσοκομείο Λάρνακας με σκοπό την αγορά μηχανήματος για τους νεφροπαθείς.
Πυροσβέστης Σπύρος Ττάντης
Ο μάχιμος της ΕΜΑΚ, 38 χρόνων Σπύρος Ττάντης κατοικούσε με τη σύζυγό του και την κόρη τους στα Περβόλια της Λάρνακας.
Υπηρετούσε για πάνω από μια δεκαετία ως μάχιμος στην ειδική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής.
Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου
Γεννημένος το 1976 στη Λεμεσό, ο 35χρονος πυροσβέστης ζούσε με τη σύζυγό του στο Αλεθρικό και είχε δύο αγόρια. Λίγες ώρες πριν την τραγική έκρηξη είχε προλάβει να μιλήσει στο τηλέφωνο με την οικογένειά του.
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
Ο μικρότερος σε ηλικία εκείνης της βάρδιας, ο 30χρονος Παναγιώτης ήταν ο γυμναστής της ΕΜΑΚ. Είχε σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη και έκανε αίτηση στο σώμα όπου υπηρέτησε με αφοσίωση καθώς δεν έβρισκε δουλειά ως γυμανστής.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Τα εμπορευματοκιβώτια είναι τόσο ακίνδυνα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην αυλή του σπιτιού μου». Η δήλωση του υπουργού πριν την τραγωδία με τους 13 νεκρούς στο Μαρί