28 Ιανουαρίου 1996.
Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία που σήκωσαν οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» και υψώνει την ελληνική.
Το βράδυ, έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Η πολιτική εντολή που έχουν είναι να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.
Την επομένη, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ενημερώνει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση άμεσα και δυναμικά.
Η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων και τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν τα Ίμια.
Ο  Κώστας Σημίτης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση.

31 Ιανουαρίου.
Στις 04:30 ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σηκώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» υπό άσχημες καιρικές συνθήκες με εντολή να εξακριβώσει την πληροφορία ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια.
Στις 04:50 το πλήρωμα  αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους.
Δίνεται εντολή στο ελικόπτερο να επιστρέψει στη βάση. Ενώ βρίσκεται μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.
Η επίσημη εκδοχή του ελληνικού κράτους ήταν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.
Ωστόσο, σε μέρος της κοινής γνώμης επικρατεί η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τους Τούρκους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here