Το καλοκαίρι του 1816 η Μαίρη Σέλεϊ έγραψε το θρυλικό μυθιστόρημα «Φρανκενστάιν: ο Σύγχρονος Προμηθέας».
Ήταν η ερωμένη και μετέπειτα σύζυγος του Βρετανού ποιητή, Πέρσι Σέλεϊ. Είχε γεννηθεί στις 30 Αυγούστου 1797 στο Λονδίνο. Ο πατέρας της ήταν φιλόσοφος και η μητέρα της συγγραφέας και η Μαίρη απέκτησε από μικρή συγγραφικό ταλέντο.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς γεννήθηκε ο Φρανκενστάιν μέσα από ένα λογοτεχνικό παιχνίδι.
Την περίοδο εκείνη είχαν γίνει άλματα στην τεχνολογία και ο ηλεκτρισμός γοήτευε μικρούς και μεγάλους. Οι ιστορίες τρόμου προκαλούσαν ανέκαθεν την προσοχή όλων. Το δημιούργημα της Σέλεϊ συνδύαζε το φρικιαστικό με την τεχνολογία. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει ανάρπαστο.
Θεωρείται το πρώτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Μέχρι τότε, οι «φανταστικές» ιστορίες περιείχαν στοιχεία μαγείας και μυστικισμού, ενώ στον Φρανκενστάιν υπερισχύει η επιστήμη και η έρευνα.
Ποιος έγραψε τον Φρανκεστάιν;
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε ανώνυμα το 1818. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες συγγραφείς ήταν ελάχιστες και οι περισσότερες χρησιμοποιούσαν αντρικά ψευδώνυμα για να δώσουν μεγαλύτερο κύρος στο έργο τους.
Όταν γνωστοποιήθηκε η ταυτότητα της γυναικείας πένας, οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι την περισσότερη δουλειά την είχε κάνει ο σύζυγός της, Πέρσι Σέλεϊ. Άλλωστε αυτός ήταν ο διάσημος και ταλαντούχος λογοτέχνης.
Η Μαίρη είχε τη φήμη της «ανήθικης γυναίκας», γιατί πριν παντρευτούν με τον Σέλεϊ, διατηρούσαν παράνομο δεσμό. Παντρεύτηκαν το 1816, μετά τον θάνατο της πρώτης γυναίκας του. Ήταν κοινωνικά εξόριστοι, παρά το αναγνωρισμένο λογοτεχνικό ταλέντο του Πέρσι.
Η Μαίρη δήλωσε ότι ο σύζυγός της δεν την είχε βοηθήσει καθόλου στη συγγραφή του βιβλίου. Της είχε δώσει απλώς το έναυσμα για να αρχίσει να γράφει. Όμως, οι περισσότεροι κριτικοί δεν δέχτηκαν την εξήγησή της. Συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του Σέλεϊ ήταν το στοιχείο που οδήγησε στην επιτυχία του Φρανκενστάιν. Κάποιοι την έκριναν σκληρά, επειδή ως θηλυκό θα όφειλε να μη γράψει αυτό το έργο:
«Η συγγραφέας είναι γυναίκα. Αν η συγγραφέας μπορεί να ξεχάσει ότι το γένος της πρέπει να χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ξεχάσουμε κι εμείς. Γι’ αυτό απορρίπτουμε αυτό το μυθιστόρημα, χωρίς στιγμή δισταγμού».
Η Μαίρη συνέχισε να ασχολείται με τη συγγραφή μέχρι τον θάνατό της, την 1η φεβρουαρίου του 1851. Η συγγραφέας δικαιώθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Ο Φρανκενστάιν εξυμνήθηκε ως έργο με μεγάλη ψυχαναλυτική σημασία και έγινε ιδιαίτερα αγαπητό από τις φεμινίστριες.
Αμέτρητα θεατρικά, καλλιτεχνικά έργα και ταινίες έχουν βασιστεί στην ιστορία που φαντάστηκε η Μαίρη εκείνο το βροχερό βράδυ..