Τέλη της δεκαετίας του ’60, μια επιγραφή «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» στήθηκε στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας.
Η επιγραφή προκαλούσε το ενδιαφέρον των περαστικών που περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τον πρώτο ουρανοξύστη της χώρας να κατασκευάζεται.

Μέχρι τότε η κατασκευή κτιρίων τα οποία είχαν ύψος πάνω από 35 μέτρα απαγορευόταν.
Το 1968 ο νόμος περί του ύψους των οικοδομών σταμάτησε να ισχύει και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ψηλότερου κτιρίου της πόλης.
Ήταν η περίοδος της αντιπαροχής και της ανοικοδόμησης που άλλαξαν την όψη της πρωτεύουσας.

Την κατασκευή του μεγαλεπήβολου έργου πραγματοποίησε η εταιρεία «Αλβέρτης- Δημόπουλος ΑΕ», μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της εποχής που είχε χτίσει πολλά κτίρια της Αθήνας.
Ο Πύργος Αθηνών θα ήταν ένα κτίριο- διαφήμιση για την εταιρεία, η οποία αρχικά σκεφτόταν να το αναθέσει σε ξένους αρχιτέκτονες με εμπειρία στους ουρανοξύστες.

Τελικά, τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανατέθηκαν στους Έλληνες αρχιτέκτονες, Ιωάννη Κυμπρίτζη και Ιωάννη Βικέλα.
Στις 13 Ιουνίου 1968 ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα θεμέλια του κτιρίου.
Δίπλα του χτιζόταν ένα πανομοιότυπο κτίριο ύψους 65 μέτρων που θα επικοινωνούσε με τον Πύργο μέσω του πρώτου ορόφου.

Ο Πύργος των Αθηνών

Σε διάστημα τριών ετών το ψηλότερο κτίριο των Βαλκανίων και της Ελλάδας ήταν έτοιμο. Μια τεράστια γυάλινη κατασκευή με πανοραμική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο. Τα εγκαίνια του κτιρίου αποτέλεσαν το κοσμικό γεγονός της πρωτεύουσας και πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
Έμοιαζε με το αμερικάνικο κτίριο Σίγκραμ το οποίο χτίστηκε στο Μανχάταν τη δεκαετία του ’50, είχε ύψος 157 μέτρα και παρόμοιο σχήμα με τον ελληνικό ουρανοξύστη.
Ο Πύργος των Αθηνών έχει ύψος 103 μέτρα και συνολικά 28 ορόφους και περιβάλλεται από μια μικρή πλατεία.

Ήταν το πρώτο κτίριο των Βαλκανίων που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της σύμμεικτης κατασκευής, δηλαδή με κολώνες από χάλυβα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Δεν υπέστη καθόλου ζημιές από τους δυνατούς σεισμούς οι οποίοι έπληξαν την πρωτεύουσα το 1981 και το 1999.
Τότε ήταν το πιο πρωτοποριακό κτίριο, σήμερα κάποιοι το χαρακτηρίζουν κακόγουστο.
Αυτά άλλωστε είναι υποκειμενικά. Πάντως είναι από τα πιο εμβληματικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Δείτε στο βίντεο τα εγκαίνια του Πύργου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here