O θρίαμβος της Ουκρανίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με ένα τραγούδι που μιλά για την εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν, προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Ρωσία, όπου πολλοί καταγγέλλουν μια «πολιτική» νίκη, εις βάρος του Ρώσου υποψηφίου. Ο Ρώσος Σεργκέι Λαζάρεφ, που σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων ήταν το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση.
Στο «1944» η Τζαμάλα, μια τραγουδίστρια που κατάγεται από τους Τάταρους της Κριμαίας, μιλά για την εκτόπιση του λαού της από τις σοβιετικές αρχές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία, που προσάρτησε τη χερσόνησο το 2014, είχε διαμαρτυρηθεί για την ουκρανική συμμετοχή, κάνοντας λόγο για «πολιτικούς» υπαινιγμούς που είναι αντίθετοι με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα». Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή.
Οι στίχοι του τραγουδιού:
«Όταν φτάνουν ξένοι
Μπαίνουν στα σπίτια σας
Σας σκοτώνουν όλους και λένε
Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι
Που είναι το μυαλό σας;
Η ανθρωπότητα κλαίει
Νομίζετε πως είστε θεοί
Αλλά όλοι πεθαίνουν
Μην καταπίνετε την ψυχή μου
Την ψυχή μας
Θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα μέλλον
Όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι
Να ζήσουν και να αγαπήσουν
Η πιο ευτυχισμένη στιγμή
Που είναι η καρδιά σας;
Ανθρωπότητα ορθώσου
Νομίζετε ότι είστε θεοί
Αλλά όλοι πεθαίνουν
Μην καταπίνετε την ψυχή μου
Την ψυχή μας»
Δείτε το βίντεο και τις πρώτες αντιδράσεις
Το τραγούδι της Susana Jamaladinova (όπως είναι ολόκληρο το όνομα της νικήτριας της Eurovision), «1944», αναφέρεται στην εποχή που ο Στάλιν ξερίζωσε τους Τατάρους από την πατρίδα τους, στέλνοντάς τους στην κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου του 1944 ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε τη μαζική εκτόπιση του τουρκογενούς φύλου των Τατάρων της Κριμαίας, εξαιτίας της απόφασης τους να συνεργαστούν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται ότι περισσότερα από 180.000 άτομα απελάθηκαν στην κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Από αυτούς, το 40% πέθανε από κακουχίες κατά τη διάρκεια της εξορίας, ενώ η επιστροφή στη χερσόνησο της Κριμαίας τους επετράπη το 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε καμία αποζημίωση για τις περιουσίες τους, ενώ η επάνοδός τους προκάλεσε τριβές με Ρώσους και Ουκρανούς που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές τους.
«Αυτή η χρονιά άλλαξε για πάντα τη ζωή μιας σπουδαίας, ευαίσθητης γυναίκας, της προγιαγιάς μου, Nazylkhan. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ η ίδια», είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή της η Τζαμάλα.