Στη δεκαετία του ’80, λίγοι κορυφαίοι καλλιτέχνες προτιμούσαν την Ελλάδα για περιοδεία. Το 1985 όμως, η Αθήνα έζησε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές στιγμές της. Στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο φιλοξενήθηκαν μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, που βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους, όπως οι Clash, Depeche Mode, Cure, Stranglers, Talk – Talk, Nina Hagen, Culture Club.
Ήταν το πρώτο rock festival που γινόταν ποτέ και εντασσόταν στις ενέργειες «Αθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Εμπνευστής της συναυλίας, που έγινε στις 26 και 27 Ιουλίου, ήταν η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.
Το εισιτήριο ήταν πανάκριβο. Κόστιζε 2 χιλιάδες δραχμές, όταν η εφημερίδα κόστιζε 40 δρχ. Αλλά άξιζε τα λεφτά του.
Η συναυλία προμηνυόταν συναρπαστική, αλλά οι διοργανωτές δεν είχαν υπολογίσει τις αντιδράσεις του κοινού, για τον εκκεντρικό τραγουδιστή του pop συγκροτήματος Culture Club, Boy George.
Ενώ τραγουδούσε την επιτυχία της εποχής «Do you really want to hurt me», ορισμένοι πέταξαν γιαούρτια, πέτρες και άλλα αντικείμενα στη σκηνή. Ένα μέλος του συγκροτήματος, πήδηξε, άρπαξε ένα από αυτά και το ξαναπέταξε στον κόσμο.
«Αν δεν ήμουν κυρία, θα σας έδειχνα τον κώλο μου!», ήταν η απάντηση του τραγουδιστή, που ειρωνικά είπε ότι κάποιοι «είναι και πολύ άνδρες». Ακολούθησε ένας «μικρός χαμός» μεταξύ συγκροτήματος και θεατών.
Την επόμενη μέρα, οι εφημερίδες τον αποκαλούσαν το «βρωμόστομο αγόρι».
Ο Βρετανός καλλιτέχνης πάντως, έμεινε μέχρι το τέλος και ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του.
Τα επεισόδια
Τότε, ήταν συνηθισμένο στις συναυλίες, να μπαίνει κόσμος χωρίς εισιτήριο μετά από «μάχη» με τους πορτιέρηδες. Οργανωμένα σεκιούριτι δεν υπήρχαν.
Ομάδες νεαρών, που δεν είχαν εισιτήρια, ήθελαν να περάσουν στο στάδιο. Μετά από συνεννόηση με τον αλησμόνητο αστυνομικό Αρκουδέα, τους επιτράπηκε η είσοδος.
Κατευθυνόμενοι προς την είσοδο όμως, τους όρμησαν άνδρες των ΜΑΤ, που νόμιζαν ότι μπαίνουν με το «έτσι θέλω». Αμέσως ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια.
Πλέον, στη μάχη είχαν μπει και αναρχικοί. Για να τους απωθήσουν, οι αστυνομικοί έριξαν ακόμη και πυροβολισμούς.
Πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβε ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για τα θέματα Νέας Γενιάς, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες, για να μπουν όλοι στο στάδιο.
Τότε, είχε ζητηθεί από τον Τζίμη Πανούση να «ανοίξει» την συναυλία, αλλά είχε αρνηθεί, επειδή βασικοί χορηγοί της συναυλίας ήταν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Οι τυχεροί παρακολούθησαν τους Clash να δίνουν την τελευταία μεγάλη παράσταση, πριν διαλυθούν ως συγκρότημα.
Όταν ρώτησαν τον τραγουδιστή τους, πως του φάνηκε ο πετροβολισμός του Boy George, είπε: «Θα ήθελα να ήμουν μαζί τους και να πετώ πέτρες».
Για να δείτε απόσπασμα της «Μηχανής του Χρόνου» για το Rock in Athens 1985, πατήστε εδώ.