Το 1930 ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος ζωγράφισε έναν πίνακα στον οποίο απεικονιζόταν η «ωραία Αντριάνα των Αθηνών», μια όμορφη γυναίκα που έπαιζε το μαντολίνο της καθισμένη σε ένα παγκάκι.
Η Αντριάνα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και έζησε τον 19ο αιώνα στην Αθήνα.
Εργαζόταν ως υπηρέτρια σε ένα αρχοντικό σπίτι στη Πλάκα και φημιζόταν για την ομορφιά και τη ζωντάνια της.
Σύμφωνα με τις περιγραφές, είχε λευκή επιδερμίδα και ήταν ποθητή από τους άντρες.
Κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι για να κάνει εξωτερικές δουλειές, όλοι σταματούσαν για να τη θαυμάσουν και προσφέρονταν να τη βοηθήσουν.
Μια ημέρα ένας νεαρός που την είδε να επιστρέφει κουβαλώντας νερό από το Βατραχονήσι, της τραγούδησε ένα στιχάκι το οποίο ηχογραφήθηκε το 1906 στην Αλεξάνδρεια:
«Πάρε με Ανδριάνα μου να σε βοηθώ στην πλύση
και να σου κουβαλώ νερό απ’ το Βατραχονήσι
Ανδριάνα μου γλυκιά απ’ το Βατραχονήσι
Γιατί να βασανίζεσαι ασπριδερή μου χήνα
με λίγδες και με κάρβουνα μέσα εις την κουζίνα;»
Η τραγωδία της όμορφης Αντριάνας
Η Αντριάνα είχε επαφές με τους υπουργούς της εποχής και κατάφερε να ζήσει καλή ζωή. Παντρεύτηκε έναν πλούσιο άντρα και παράτησε τη δουλειά της ως υπηρέτρια.
Ωστόσο, ο γάμος της δεν ευδοκίμησε. Λίγο καιρό αργότερα ο σύζυγός της τη χώρισε, καθώς τον απατούσε με άντρες του κύκλου του.
Μετά τον χωρισμό της, λέγεται πως έγινε ερωμένη ενός πασά της Αιγύπτου. Ωστόσο, ήταν άπιστη και είχε παράλληλες σχέσεις με αποτέλεσμα ο πασάς να την τιμωρήσει.
Της παραμόρφωσε το πρόσωπο, ώστε να μην μπορεί να έχει ερωτικές σχέσεις με άλλους άντρες. Από τότε, τα ίχνη της Αντριάνας εξαφανίστηκαν.
Η ιστορία της έγινε γνωστή μέσα από το τραγούδι του νεαρού, το οποίο σώθηκε από τους καραγκιοζοπαίκτες και τον πίνακα του Θεόφιλου.
Επίσης, η ζωή της ενέπνευσε τον μουσικό Νότη Μαυρουδή και τον στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο, που έφτιαξαν το τραγούδι «Η ωραία Αντριάνα». Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο μουσικό έργο «Ζωγραφιές απ’τον Θεόφιλο» και ερμηνεύτηκε το 1976 από την Αλεξάνδρα.
«Η ωραία Αντριάνα στο παγκάκι της
τραγουδάει με μαντολίνο το μεράκι της
χίλια χρώματα απλώνει μες στα λόγια της
το παγώνι μπερδεύεται στα πόδια της»
Ακούστε το τραγούδι «Η ωραία Αντριάνα»:
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Μια ιστορία… ένα τραγούδι» Ηρακλής Ευστρατιάδης, εκδόσεις Toubi’s
Διαβάστε επίσης: «Λίζυ κράτησε με και περπάτησε με…». Το τραγούδι «Σ΄ακολουθώ», όπως το είχε γράψει αρχικά ο Μάνος Λοΐζος. Για ποια γυναίκα το συνέθεσε…