Οι Pink Floyd αγαπήθηκαν για τη μουσική ιδιοφυΐα τους και άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις διαφορές των μελών του συγκροτήματος. Από τον πρώτο δίσκο τους το 1967, μέχρι τον τελευταίο κοινό το 1983, το συγκρότημα έζησε εντάσεις, διαφωνίες και χωρισμούς που σημάδεψαν τις σχέσεις τους. Στο επίκεντρο συνήθως βρισκόταν ο Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters), ο οποίος τα τελευταία χρόνια αρνείται να συνεργαστεί με τα άλλα μέλη.
Στα πρώτα τους βήματα, τέλη της δεκαετίας του ’60, οι Pink Floyd έχαιραν μιας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett). Η ασταθής συμπεριφορά του και η αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων, οδήγησε το γκρουπ σ’ ένα φιλικό διαζύγιο. Έτσι, στη σύνθεση προστέθηκε ο κιθαρίστας Ντέιβιντ Γκίλμουρ (David Gilmour) που έμελλε να αλλάξει τον ήχο του γκρουπ.
Η σύγκρουση Γουότερς και Ράιτ
Από το άλμπουμ More, που κυκλοφόρησε το 1969, μέχρι και το «The Wall «το 1979, οι Pink Floyd μεγαλουργούν και τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις τους.
Τότε για πρώτη φορά, ο κημπορντίστας Ράιτ (Wright) ήρθε σε σύγκρουση με τον ιδρυτή Γουότερς (Waters) με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του The Wall.
Το εκπληκτικό είναι ότι παρέμεινε στη σύνθεση ως επί πληρωμή session μουσικός για τις ανάγκες της ζωντανής εκτέλεσης του άλμπουμ μέχρι το 1981.
Όταν μετά από 3 χρόνια κυκλοφόρησε το επόμενο άλμπουμ, The Final Cut, ο Ράιτ ήταν ο μόνος που έλειπε από την σύνθεση. Στην πραγματικότητα, ο Γουότερς είχε δημιουργήσει έναν προσωπικό δίσκο στον οποίο ο κημπορντίστας δεν είχε θέση .
Ο Ράιτ ξαναγύρισε στο συγκρότημα μετά την αποχώρηση του Γουότερς και παρέμεινε για τα επόμενα χρόνια, ενώ συμμετείχε και στην εμφάνιση του γκρουπ με την πλήρη του σύνθεση το 2005.
Η αποχώρηση του Γουότερς
Για τα επόμενα άλμπουμ ο Roger Waters θα είναι απών.
Το 2008 ο Ράιτ πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 65 ετών. Σε αυτόν είναι αφιερωμένη η τελευταία δουλειά των Pink Floyd, The Endless River.
Έχουν περάσει 20 χρόνια από τον τελευταίο δίσκο του γκρουπ και το ερώτημα των θαυμαστών είναι γιατί ο Γουότερς (Waters) συνεχίζει να απέχει από τις μουσικές δημιουργίες; Πολύ περισσότερο όταν Γκίλμουρ και Γουότερς δείχνουν ότι μπορούν να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας. Ξανασυναντήθηκαν επί σκηνής το 2010 σε συναυλία στην Οξφόρδη για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Το ίδιο συνέβη και την επόμενη χρονιά στην επανεκτέλεση του «The Wall» στο Λονδίνο.
Το γουρούνι με τους …όρχεις
Μετά το άλμπουμ τους, «The Final Cut» το 1983 οι Pink Floyd δεν ήταν ποτέ οι ίδιοι. Ο Roger Waters εγκατέλειψε την μπάντα το 1985 λόγω έντονων διαφωνιών. Συγκεκριμένα, ο David Gilmour δήλωσε ότι στην τελευταία τους συνεργασία η μουσική περνούσε σε δεύτερο ρόλο για να υπερτονιστεί ο στίχος, κάτι που είχε επιβάλει ο Γουότερς (Waters).
Ο Γουότερς φαίνεται ότι είχε άλλες προτεραιότητες και ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη να λήξουν το κεφάλαιο, Pink Floyd. Φαίνεται ότι δεν περίμενε ότι θα συνέχιζαν χωρίς αυτόν. Έτσι, όταν έλαβε πρότασή του απορρίφθηκε και αποφάσισε να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια.
Πράξη για την οποία ο ίδιος μετάνιωσε και αργότερα ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τα άλλα μέλη.
Φυσικά, η ένταση δεν ήταν εύκολο να εκτονωθεί, καθώς τους είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιούν στις συναυλίες το ιπτάμενο γουρούνι του Animals, το οποίο το είχε κατοχυρώσει πνευματικά…
Η παρέα του Γκίλμουρ απάντησε αμέσως υψώνοντας ένα πανομοιότυπο γουρούνι, αλλά με πρόσθετους όρχεις!
Έτσι και νόμιμοι ήταν και έστελναν σκληρό μήνυμα στον πρώην συνεργάτη τους.