Την παρομοιάζουν με τη Τζάνις Τζόπλιν για την εκρηκτική της παρουσία και την ευδιάκριτη ευαισθησία της. Άλλοι την αποκαλούν νέα Έιμι Γουάινχαους εξαιτίας των φωνητικών της ικανοτήτων, αλλά και τις καταχρήσεις της. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες μουσικούς της μπλουζ-ροκ.
Η Μπεθ Χαρτ είχε πρόβλημα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, έχασε την αδερφή της σε μικρή ηλικία και διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή.
Ξεπέρασε τον εθισμό της με τη βοήθεια του άντρα της, αφοσιώθηκε στην καριέρα της και γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη.
Από την κλασική μουσική στη σειρά Μπέβερλι Χιλς
Λίγα είναι γνωστά για την παιδική ηλικία της Μπεθ Χαρτ. Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1972 στο Λος Άντζελες και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική όταν άκουσε μια μελωδία του Μπετόβεν.
Έμαθε πιάνο και μόλις σε ηλικία τεσσάρων ετών έδωσε το πρώτο της «ρεσιτάλ».
Ήταν τόσο καλή που ο δάσκαλος μουσικής την παρότρυνε να παίξει και κάποια δικά της κομμάτια.
Από τα 15 της έκανε live εμφανίσεις και διεύρυνε τις μουσικές της γνώσεις.
Μετά την κλασική μουσική, η μητέρα της τη μύησε στη τζαζ και στις φωνές της Μπίλι Χόλιντεϊ, της Έλλα Φιτζέραλντ και του Φρανκ Σινάτρα.
Ο αδερφός της της έμαθε τους πανκ ήχους των Ραμόνς και των Ντεντ Κένεντις κι η ίδια τέλος στράφηκε στη ρέγκε, στη σόουλ και τη ροκ.
Στα 18 της έβγαλε τον πρώτο της δίσκο «Immortal» και είχε σταθερή εργασία σε νυχτερινό κλαμπ του Λος Άντζελες.
Το 1999 το τραγούδι της «LA Song (Out of This Town)» ακούστηκε στο 17ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν της δημοφιλούς σειράς Μπέβερλι Χιλς.
Η αναγνωρισιμότητα της εκτοξεύτηκε και το λαμπρό μέλλον της τραγουδίστριας φαινόταν προδιαγεγραμμένο.
Προβλήματα με αλκοόλ και ναρκωτικά
Οι προσωπικές τραγωδίες της μουσικού κατέστρεψαν όμως την καριέρα της.
Όταν η Μπεθ Χαρτ ήταν 20 χρόνων, η αδερφή της πέθανε από AIDS.
Η μουσικός που από τα 13 της ήταν εθισμένη στο αλκοόλ, μετά τον θάνατο της αδερφή της απέκτησε μια καταστροφική εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το ποτό.
Οι επισκέψεις της στους Ανώνυμους Αλκοολικούς δεν είχαν αποτέλεσμα.
Στις συναυλίες της εμφανιζόταν μεθυσμένη και σε παραληρηματική κατάσταση, ενώ το βάρος της είχε μειωθεί τραγικά.
Μετά από ένα σύντομο διάστημα στη φυλακή, η δισκογραφική εταιρία με την οποία συνεργαζόταν την απέλυσε.
Για πάρα πολλά χρόνια πάλευε με το αλκοόλ, αλλά με τη βοήθεια του συζύγου της κατάφερε τελικά να ανακάμψει.
Η επιστροφή της έγινε το 2004 με τον δίσκο «Leave the Light On» και η επιτυχία ήρθε πρώτα από την Ευρώπη, όπου έκλεισε εμφανίσεις σε μεγάλα στάδια.
«Για καιρό ένιωθα ντροπή και ενοχές για εκείνη την περίοδο της ζωής μου, αλλά δούλεψα πολύ σκληρά για να επανέλθω και να μάθω από τα λάθη του παρελθόντος. Έμαθα να συγχωρώ και να νιώθω ευσπλαχνία τόσο για μένα όσο και για τους γύρω μου. Κοιτάω το παρελθόν και αισθάνομαι ευγνώμων γι’ αυτό γιατί με κάνει πατάω γερά στα πόδια μου», είχε δηλώσει η Χαρτ σε συνέντευξή της.
Η χρόνια μάχη με τη διπολική διαταραχή
Η Χαρτ κατάφερε να ξεπεράσει τον εθισμό της από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, όμως ακόμη και σήμερα παλεύει με την διπολική διαταραχή.
Στην περιοδεία της στην Ευρώπη δεν έδωσε σημασία στα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας και σύντομα η κατάστασή της επιβαρύνθηκε.
Οι ψυχολογικές της διακυμάνσεις από τα μανιακά επεισόδια στην κατάθλιψη την οδήγησαν στην κατάρρευση και τελικά στον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική.
Μετά την ανάρρωσή της ακολούθησε θεραπευτική αγωγή, η οποία ελαττώνει τα συμπτώματα, καθώς όπως ανέφερε η μουσικός, «τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την μανιοκατάθλιψη, απλά την κάνουν πιο διαχειρίσιμη. Ο τύπος της διαταραχής που έχω είναι πολύ επικίνδυνος. Αν και στην αρχή αυτή η μανία μοιάζει φανταστική, η έκβασή της είναι τρομαχτική. Κάνω παρανοϊκές σκέψεις, φοβάμαι και πολλές φορές βλέπω παραισθήσεις».
Για την ίδια βέβαια, η θεραπεία της είναι η μουσική.
Όταν στο κεφάλι της περιστρέφονται «άσκοπες σκέψεις», παίζει πιάνο για να συγκεντρωθεί. Τότε είναι και η ώρα που αισθάνεται πιο δημιουργική.
Το μήνυμα στην Ελλάδα και το χειροκρότημα του Ομπάμα
Τον Ιούνιο του 2015, η Μπεθ Χαρτ επισκέφτηκε την Ελλάδα για μία συναυλία.
Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα αναφερόμενη «στους Έλληνες οπαδούς μου να μην ανησυχούν. Ήσασταν πάντοτε δυνατοί, τίποτε δεν θα σταματήσει την Ελλάδα, έχει μια μεγάλη ιστορία πίσω της και έχετε κάνει απίστευτα πράγματα. Τόσο στις τέχνες όσο και την πολιτική, ιδρύοντας το δημοκρατικό σύστημα. Η Ελλάδα περνάει δύσκολα τώρα, αλλά ΟΚ, θα το ξεπεράσει γρήγορα και θα επιστρέψει στην κορυφή. Δεν αμφιβάλλω καθόλου γι’ αυτό».
Εύχεται να είναι μια καλή σύζυγος για τον άντρα της και να μη σταματήσει ποτέ να παράγει μουσική.
Η Μπεθ Χαρτ έχει κυκλοφορήσει δέκα δίσκους και ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Grammy.
Είναι η μόνη μουσικός που έκανε δεύτερη φωνή στο τραγούδι των Deep Purple, «Haunted».
Στις ζωντανές εμφανίσεις της, η ερμηνεία της και η εκρηκτική της παρουσία ξεσηκώνουν το κοινό.
Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες, μεταξύ των ο οποίων ο Τζεφ Μεκ, ο Σλας, ο Τζόε Μποναμάσα και ο Μπάντι Γκάι.
Ιστορική ήταν η στιγμή που το 2004 ερμήνευσε το «Wholle lotta love» των Led Zeppelin, αλλά και η στιγμή που μαζί με τον Τζεφ Μπεκ τραγούδησαν το «I’d rather go blind» ως φόρο τιμής στον Μπάντι Γκάι στο «2012 Kennedy Center Honors».
Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενθουσιασμένος χειροκρότησε τους δύο μουσικούς.