Για το «Bohemian Rhapsody» δεν έγινε ποτέ ντέμο. Όλα ξεκίνησαν στο μυαλό του Mέρκιουρι πριν από 40 χρόνια. Σημείωνε μανιωδώς νότες πάνω σε χαρτάκια, μετά τις κύκλωνε και τις πετούσε στο πάτωμα.
Η υπόλοιπη μπάντα «πατούσε» πάνω στις εκατοντάδες σημειώσεις προσπαθώντας να ακολουθήσουν το σκεπτικό του.
Η ηχογράφηση διήρκεσε πάνω από 70 ώρες και η πρώτη άποψη των παραγωγών όταν το άκουσαν, ήταν κάθετη: «δεν θα παιχτεί ποτέ από κανένα ραδιόφωνο». Προφανώς έπεσαν έξω.
Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα κομμάτια που έχουν γραφτεί και χωρίζεται σε 6 μέρη:
Εισαγωγή (0:00-0:48), Μπαλάντα (0:48-2:36), Κιθαριστικό σόλο (2:36-3:03), Όπερα (3:03-4:07), Hard rock (4:07-4:55) και
Επίλογος (4:55-5:55).
Δεν έχει ρεφρέν. Ανήκει στο δίσκο ‘A Night at the Opera’ που ηχογραφήθηκε σε 6 διαφορετικά στούντιο εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής του στα ύψη.
Το κομμάτι περιέχει έντονα βιογραφικά στοιχεία του Freddie Mercury.
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 31 Οκτώβρη του 1975. Τότε, ο Freddie είχε σχέση με την Mary Austin.
Στα μέσα της δεκαετίας, ο Freddie είχε απατήσει την κοπέλα του με έναν άντρα που δούλευε στη δισκογραφική τους εταιρεία!
Αυτό τον έκανε να νιώσει τύψεις, αλλά δεν ήταν το μόνο που τον βασάνιζε. Σε μια εποχή που δεν τολμούσε να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του, δίσταζε και να αποκαλύψει την αλήθεια στην Austin για να μην το μάθει ο Τύπος.
Μπέρδεμα, ενοχές, θυμός και φόβος είναι σίγουρα μερικά από τα συναισθήματα που κατέκλυζαν εκείνη την εποχή τον Mercury, τα οποία και εκφράζονται στο κομμάτι. Για την ιστορία, τελικά αποκάλυψε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στη Mary Austin το 1976.
Το ‘Bohemian Rhapsody’ ψηφίστηκε κομμάτι της χιλιετίας το 2000, ενώ είναι πρώτο στη λίστα του βιβλίου Guinness, στα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών.
Έφτασε δύο φορές στην κορυφή των single charts.
Μπορεί να ακούγεται “παράξενο”, αλλά αυτό δεν είχε ξανασυμβεί. Δεκάξι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Νοέμβριο του 1991, το κομμάτι ξανά-έπιασε κορυφή στα single charts, λόγω του θανάτου του Freddie Mercury από AIDS. Κύρια αιτία για την απότομη αύξηση των πωλήσεων ήταν η φιλανθρωπική δράση, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση της ασθένειας.
Η επιτυχία του τραγουδιού, πριν κυκλοφορήσει, δεν ήταν δεδομένη.
Η ποικιλομορφία του κομματιού δυσκόλεψε την μπάντα να βρει δισκογραφική εταιρεία, αλλά οι Queen δεν έμειναν άπραγοι. Διέρρευσαν, καθώς λέγεται, το κομμάτι σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, και όταν «οι ειδήμονες» είδαν πως εκτοξεύεται, όλα ήταν πιο εύκολα.
Πριν, όμως, τα ραδιόφωνα είχαν προλάβει να αρνηθούν το radio edit, δηλαδή να παίξουν μια εκδοχή του κομματιού μικρότερη σε διάρκεια, μιας και τα 5:55 λεπτά που διαρκεί, αποτελούσαν αρκετά μεγάλο ρίσκο.
Η αναφορά στον Γαλιλαίο μες στο κομμάτι, μόνο τυχαία δεν είναι.
Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο στίχος “Galileo” που ακούγεται στο κομμάτι, γράφτηκε από τον Freddie Mercury για χάρη του κιθαρίστα της μπάντας, Brian May. Ο May, εκτός από εξαίρετος μουσικός, κατέχει και PHD στην αστροφυσική.
Aς θυμηθούμε κάποιες ιδιαίτερες διασκευές του Bohemian Rhapsody:
Οι εναπομείναντες Queen, ο Elton John και ο Axl Rose διασκευάζουν το ‘Bohemian Rhapsody’στο Wembley Stadium του Λονδίνου το 1992, στη συναυλία που αφιερώθηκε στον Freddie Mercury και στην ευαισθητοποίηση για το AIDS, που ο κόσμος δεν είχε καταλάβει πόσο επικίνδυνο ήταν για τον οποιονδήποτε.
Πηγή: ΒΒC & Straight on Music
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: