Ένα χρόνο μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, 1955 – 1959, οι βρετανικές δυνάμεις, εκτός από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είχαν βάλει στο στόχαστρο τον αρχηγό της οργάνωσης, τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα. Επικηρύξεις με μυθικά ποσά, επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του νησιού, άγριο ανθρωποκυνηγητό.
Τον Ιούνιο του 1956, οι Άγγλοι είχαν στήσει μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του Γρίβα, καθώς οι προηγούμενες μικρότερης κλίμακας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Μετά από πληροφορίες ότι ο αρχηγός της οργάνωσης βρισκόταν στο Τρόοδος μαζί με επίλεκτη ομάδα, οι βρετανικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή καλά οργανωμένες, ενώ είχαν περικυκλώσει το σημείο που φημολογείτο ότι βρισκόταν ο «στόχος.»
Η φονική πυρκαγιά
Το πρωί της 17ης Ιούνη, εν μέσω συμπλοκών μεταξύ των Κυπρίων και των βρετανικών δυνάμεων, μεγάλο μέρος του βουνού είχε απανθρακωθεί μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε αστραπιαία.
Αιτία της φονικής πυρκαγιάς, ήταν η έκρηξη αυτοκινήτων η οποία είχε προκληθεί από την ανάφλεξη ντεποζίτων βενζίνης.
Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, 19 Άγγλοι στρατιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε δύσβατο σημείο και η διαφυγή τους ήταν αδύνατη.
Ενώ η πύρινη κόλαση μαινόταν, οι μάχες στο Τρόοδος συνεχίζονταν με τους αντάρτες της ΕΟΚΑ να κερδίζουν σημαντικό έδαφος.
Βρετανικά ελικόπτερα με κομάντος είχαν φτάσει στην περιοχή για ενίσχυση των δυνάμεων που πολεμούσαν τους άντρες του στρατηγού Γρίβα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εντοπίσουν κρησφύγετα ή αντάρτες.
Ο αντιπερισπασμός και οι «τρομοκράτες»
Μετά την μεγάλη απώλεια των Άγγλων στο βουνό, η βρετανική διοίκηση έσπευσε να αποδώσει το συμβάν σε αντιπερισπασμό και σε ακόμα μία άνανδρη ενέργεια των Κύπριων τρομοκρατών.
«Δασική πυρκαγιά στο όρος του Τροόδους όπου διεξάγεται επιχείρηση εναντίον του Συνταγματάρχη Γρίβα και άλλων τρομοκρατών, σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή και πολλοί στρατιώτες μας παγιδεύτηκαν. Ήταν ακόμα μια πράξη κατάφωρου αντιπερισπασμού, την ώρα που οι δυνάμεις μας μάχονταν για την εκρίζωση των τρομοκρατών…»
Ο βρετανικός στρατός είχε και άλλες απώλειες στη μάχη της 17ης Ιούνη, καθώς άλλοι 18 είχαν τραυματιστεί βαριά, άλλοι από την πυρκαγιά και άλλοι από τα πυρά των ανταρτών της ΕΟΚΑ. Μία εβδομάδα πριν, άλλοι 5 Άγγλοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από τις σφαίρες των αγωνιστών του στρατηγού Γρίβα.
Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του Γρίβα στα βουνά του Τροόδους, ήταν άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια των αποικιοκρατών για την εξάρθρωση της οργάνωσης και ακόμα μια ατυχής ενέργεια για να ρίξουν το ηθικό των Κυπρίων που μάχονταν για την απελευθέρωση.
Μέχρι το 1959, οι Άγγλοι είχαν επικηρύξει πολλούς αγωνιστές με μεγάλα ποσά και κυρίως τον στρατηγό Γρίβα.
Με τον εχθρό «συνεργάστηκαν» πολλοί Κύπριοι δοσίλογοι, ωστόσο οι προσπάθειες των Άγγλων έπεφταν στο κενό, αφού εκτός από κάποιες συλλήψεις, ο πυρήνας της οργάνωσης είχε παραμείνει αδιάσπαστος.