Ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθους ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους επιδεικτικούς και αμφιλεγόμενους ανθρώπους που φόρεσαν ποτέ στρατιωτική στολή. Λόγω των εντυπωσιακών του κατορθωμάτων του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο της Κορέας, θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος στρατιωτικός όλων των εποχών.
Αλλά, ίσως και όχι, καθώς προηγήθηκε κάποιος άλλος με απολύτως συγκρίσιμα επιτεύγματα.
Υπάρχει ένας άλλος στρατηγός από προηγούμενη εποχή με ασυνήθιστα παρόμοια καριέρα. Όπως ο Ντάγκλας Μακάρθουρ, έτσι κι αυτός, κέρδισε τη φήμη του πολεμώντας στον Ειρηνικό. Όπως ο Ντάγκλας Μακάρθουρ, έτσι κι αυτός συγκλόνισε το αμερικανικό έθνος με τα κατορθώματά του στις Φιλιππίνες. Όπως ο Ντάγκλας Μακάρθουρ, έγινε κι αυτός ο πιο υψηλόβαθμος στρατηγός του αμερικανικού στρατού. Και όπως ο Ντάγκλας Μακάρθουρ, καθαιρέθηκε κι εκείνος από τον πρόεδρο για ανυπακοή και επέστρεψε στην Αμερική πυροδοτώντας μια εθνική αντιπαράθεση!
Και οι δύο άντρες γλίτωσαν παρά τρίχα από τον θάνατο στο πεδίο της μάχης. Και οι δύο προτάθηκαν ως υποψήφιοι για το μετάλλιο της Τιμής του Κογκρέσου όταν ήταν νεαροί αξιωματικοί, αλλά έλαβαν διάκριση μετά από δεκαετίες.
Είναι απλώς μια περίεργη σύμπτωση ότι η καριέρα του Ντάγκλας Μακάρθουρ έμοιαζε τόσο πολύ με τη ζωή του συγκεκριμένου στρατιωτικού ήρωα;
Μάλλον όχι. Επειδή ο άντρας αυτός ήταν ο στρατηγός Άρθουρ Μακάρθουρ, πατέρας του Ντάγκλας του οποίου η μεγαλύτερη κληρονομιά ήταν ο γιος του, που αφιέρωσε τη ζωή του προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του πατέρα του.
Ο Άρθουρ Μακάρθουρ πολέμησε στον αμερικανικό εμφύλιο, στους πολέμους με τους αυτόχθονες της αμερικανικής Ηπείρου και στον ισπανοαμερικανικό πόλεμο. Ο γιος του συμμετείχε στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Κορέα. Οι καριέρες και των δύο μαζί καλύπτουν σχεδόν έναν αιώνα της αμερικανικής στρατιωτικής ιστορίας.
Ο συνταγματάρχης Ένοχ Κράουντερ, υπασπιστής του στρατηγού Άρθουρ Μακάρτθουρ. είχε δηλώσει: «Ο Άρθουρ Μακάρθουρ ήταν ο πιο επιδεικτικός και εγωκεντρικός άντρας που γνώρισα ποτέ…μέχρι που γνώρισα τον γιο του».
Και οι δύο άντρες ήταν πολύ εγωιστές για να δεχθούν την υποταγή στην πολιτική εξουσία. Όταν ο Πρόεδρος Μακίνλεϊ διόρισε πολιτικό κυβερνήτη στις Φιλιππίνες ο Άρθουρ Μακάρθουρ, στρατιωτικός κυβερνήτης τότε, τον κατηγόρησε για αντισυνταγματική παρέμβαση».
Ομοίως, ο Ντάγκλας Μακάρθουρ χαρακτήρισε τη δική του απόλυση από τον αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν ως μια από τις πιο «επαίσχυντες συνωμοσίες της αμερικανικής ιστορίας». Είχε φύγει από τις ΗΠΑ το 1937 και επέστρεψε το 1951, όπου απηύθυνε ομιλία σε μια λαοθάλασσα.
Έχοντας ίσως στο μυαλό του τον πατέρα του, είπε τότε την ιστορική φράση: «Οι παλιοί στρατιώτες δεν πεθαίνουν ποτέ, απλά σιγοσβήνουν»….