Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες και πηγές των μυστικών υπηρεσιών, το ISIS βρίσκει χρήματα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων και τα ετήσια έσοδά του ανέρχονται σε 2,9 δισ. δολάρια.
Πώληση πετρελαίου και επιβολή φόρων
Κύρια πηγή εσόδων είναι η εκμετάλλευση και εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει στη κατοχή του μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών σε Συρία και Ιράκ.
Καθημερινά βγαίνουν 48.000 χιλιάδες βαρέλια, το καθένα πωλείται 30 δολάρια, δηλαδή 15 δολάρια φθηνότερα από την τιμή που ισχύει στην παγκόσμια αγορά.
Η εκμετάλλευση του πετρελαίου αποφέρει κέρδη 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Οι δραστηριότητες των τρομοκρατών όμως δεν σταματούν εκεί.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιβάλει το δικό του φορολογικό σύστημα στις εκτάσεις που βρίσκονται υπό την επιρροή του.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι υποχρεούνται σε φόρο 5% του μισθού τους και το ποσό ανεβαίνει στο 50% για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Οι κάτοικοι των περιοχών που έχει καταλάβει, πληρώνουν φόρο για τις μετακινήσεις τους και για το σχολείο των παιδιών.
Το μηνιαίο ποσό πληρωμής για τα παιδιά του δημοτικού είναι 22 δολάρια και το ποσό διπλασιάζεται αναλογικά για το γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο.
Επιπλέον, σε όλα τα καταστήματα επιβάλλεται φόρος 20 δολάρια ανά δύο μήνες.
Όμηροι και εκμετάλλευση αρχαιοτήτων
Οι τρομοκράτες έχουν αναγάγει την ομηρία σε μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Όταν δεν τους σκοτώνουν, κοστολογούν τον κάθε όμηρο από 40 έως 160 δολάρια.
Συνολικά κάθε μήνα κερδίζουν δέκα εκατομμύρια δολάρια, από τα λύτρα που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις, οι συγγενείς και οι ασφαλιστικές εταιρείες για να ελευθερωθούν οι όμηροι.
Τo παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι άλλη μία πηγή εσόδων του ISIS.
Σημαντικά αρχαία αντικείμενα και έργα τέχνης που έχουν περιέλθει στη κυριαρχία τους, πωλούνται στη μαύρη αγορά έναντι μεγάλων ποσών.
Η δραστηριότητα αυτή τους αποφέρει κέρδη 100 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.
Τράπεζες και ξένοι χρηματοδότες
Η κατάσχεση των αποθεμάτων σε χρυσό και ρευστό από τις τράπεζες που ελέγχουν είναι άλλη μια πηγή χρηματοδότησης.
Από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης έχουν αποκτήσει 450 εκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, ερευνάται η σύνδεση της οργάνωσης με μια αυξανόμενη κίνηση κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκε το 2015 και η οποία ίσως συνδέεται με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η πιο περίεργη δραστηριότητα του Ισλαμικού κράτους, που έχει προκαλέσει και ανάλογες αντιδράσεις, είναι οι ξένοι χρηματοδότες. Σύμφωνα με τους Ιρακινούς ανάμεσα στα κράτη που τους βοηθούν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους είναι η Σαουδική Αραβία.
Βέβαια, η λίστα δεν σταματάει εκεί. Πολλά κράτη φέρονται να έχουν εμπλακεί με τη χρηματοδότηση του ISIS και δεν είναι τυχαίο ότι το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται η τρομοκρατική οργάνωση με τα περισσότερα κέρδη.
Γι αυτό ίσως ο Πούτιν επιμένει ότι αν θέλουν να εξουδετερώσουν το ισλαμικό κράτος, πρώτα πρέπει να κόψουν τη χρηματοδότηση του και να περιορίσουν τις πηγές των εσόδων του