Η παροιμιώδης φράση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» χρησιμοποιείται για κάτι που αργεί να πραγματοποιηθεί ή είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ.
Για παράδειγμα αν κάποιος συζητάει τα Χριστούγεννα για τις καλοκαιρινές του διακοπές, μπορεί κάποιος να του πει: «Μέχρι τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
Η φράση λόγω του ότι χρησιμοποιείται ευρέως, ακούγεται οικεία, αλλά αν κάποιος προσέξει και προσπαθήσει να την αναλύσει με τη λογική, θα διαπιστώσει ότι είναι αδύνατο.
Ακόμα και αν επρόκειτο για προσωποποίηση του μήνα Μάη, ακούγεται κάπως περίεργο το να προτρέπει κάποιος τον Μάιο να ζήσει για να φάει τριφύλλι.
Το παράδοξο οφείλεται στο ότι αρχικά η έκφραση δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα, αλλά ως εξής: «Ζήσε Μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι».
Η σύγχρονη εκδοχή είναι παράφραση που έχει επικρατήσει.
Με τον χαρακτηρισμό «Μαύρε» οι παλιοί εννοούσαν τα ζώα (άλογα, βόδια, μουλάρια) που χρησιμοποιούσαν κυρίως σε αγροτικές εργασίες.
Επειδή το χειμώνα λόγω του κρύου και της φτώχειας δεν είχαν τι να τα ταΐσουν, τα «προέτρεπαν» να κάνουν υπομονή, να ζήσουν δηλαδή έως τον Μάιο, οπότε θα άνθιζαν τα τριφύλλια και θα μπορούσαν να φάνε.
Η αρχική διατύπωση της φράσης είχε κυριολεκτική σημασία, απλά αναφερόταν σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.
Η εκδοχή με τον ποδοσφαιριστή που δάγκωνε
Για την έκφραση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» υπάρχει και μια σύγχρονη εκδοχή για την προέλευσή της, που σχετίζεται με τον ποδοσφαιριστή Ανέστη Μάη.
Ο Μάης έπαιζε ως αμυντικός στην ομάδα, Ντροπαλός της Ελευσίνας και εκτός από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, φημιζόταν για τη σκληρότητά του.
Όχι μόνο στα μαρκαρίσματα, αλλά και στους καυγάδες που έμπλεκε συχνά, με τις αντίπαλες ομάδες.
Ο ποδοσφαιριστής ήταν μεγαλόσωμος και στις αψιμαχίες έβγαινε πάντα μπροστά και αναλάμβανε δράση με τα δόντια!
Η περίπτωση του θυμίζει τον σύγχρονο Σουάρες, ο οποίος έχει δαγκώσει επανειλημμένα αντιπάλους του, κατά τη διάρκεια του αγώνα και έχει τιμωρηθεί για αυτό.
Έτσι και ο Μάης, όταν θύμωνε, είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε εκτός παιχνιδιού, συνήθιζε να δαγκώνει.
Κάποια στιγμή ο ποδοσφαιριστής έπαθε μαλάρια (ελονοσία) και ήταν στο σπίτι του κλινήρης.
Εκείνη την περίοδο η ομάδα ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό που έχει σήμα του το τριφύλλι.
Λέγεται λοιπόν ότι κάποιοι συνάδελφοί του τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του και για να τον πειράξουν του είπαν: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», εννοώντας τον Παναθηναϊκό.
Τώρα, αν η ιστορία είναι μύθος ή πραγματικότητα προφανώς δεν μπορεί πλέον να διασταυρωθεί.