Η φράση “περίοδος ισχνών αγελάδων” μπορεί να χρησιμοποιείται από σύγχρονους οικονομολόγους για να περιγράψει τα διαστήματα οικονομικής ύφεσης, αλλά η προέλευσή της είναι πολύ αρχαιότερη.
Συγκεκριμένα, προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη.
Ο Φαραώ της Αιγύπτου είδε στο όνειρό του ότι επτά παχιές, εύρωστες αγελάδες που έβοσκαν σε ένα λιβάδι δίπλα στον Νείλο.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν επτά αγελάδες απ’ τον ορίζοντα, οι οποίες όμως ήταν τα πιο άσχημα και αδύνατα ζωντανά που είχε δει ποτέ στη ζωή του ο Φαραώ.
Οι ισχνές αγελάδες έφαγαν τις παχιές, χωρίς όμως να βελτιωθεί καθόλου η εμφάνισή τους. Παρέμειναν το ίδιο άσχημες και αδύνατες. Ακολούθησε και ένα δεύτερο όνειρο, όπου τριγύρω από επτά δυνατά και ψηλά στάχυα, φύτρωσαν επτά αδύναμα στάχυα και τα κατέπνιξαν.
Κανείς σοφός δεν μπορούσε να εξηγήσει το όνειρο του Φαραώ, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να ξεδιαλύνει τα περίεργα όνειρά του.
Μέχρι που εμφανίστηκε ο Ιωσήφ, ο 11ος γιος του Ιακώβ που ήταν σκλάβος στην Αίγυπτο και είχε φυλακιστεί κατηγορούμενος άδικα, επειδή απέρριψε τις ερωτικές προτάσεις της συζύγου του ιδιοκτήτη του.
Ο Ιωσήφ είχε φήμη ονειροκρίτη και έδωσε τη δική του ερμηνεία για το όνειρο.
Στην Αίγυπτο θα επικρατούσε ευφορία για επτά χρόνια και οι καλλιέργειες θα ήταν πιο πλούσιες από ποτέ.
Όμως, όταν περνούσαν τα επτά χρόνια θα έπεφτε ένας τρομερός λιμός στη χώρα και ξηρασία για άλλα εφτά χρόνια.
Ο Βασιλιάς εντυπωσιάστηκε με την ερμηνεία του Ιωσήφ και του έδωσε την ελευθερία του.
Πράγματι, η προφητεία του Ιωσήφ επαληθεύτηκε, αλλά οι Αιγύπτιοι είχαν προλάβει να αποθηκεύσουν τρόφιμα και έτσι ξεπέρασαν αναίμακτα τον λιμό.
«Η περίοδος των ισχνών αγελάδων» δεν έπληξε τελικά τη χώρα που είχε προνοήσει εγκαίρως.
Διαβάστε επίσης: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Πώς βγήκε η φράση από τον ποδοσφαιριστή Ανέστη Μάη, που δάγκωνε τους αντιπάλους του…