Έχουν περάσει 17 χρόνια. Ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α Μπιλ Κλίντον είχε μια «ανάρμοστη» σχέση με μια νεαρή ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, την 22χρονη Μόνικα Λιουίνσκι.
Οι λεπτομέρειες απασχόλησαν επί μήνες τον διεθνή Τύπο και το ίντερνετ – στα πρώτα του βήματα- είχε πάρεο φωτιά.
Ήταν αυτή στο 1988 μια από τις πρώτες περιπτώσεις cyberbullying; Ναι, ισχυρίστηκε η Λιουίνσκι σε μια εντυπωσιακή ομιλία της στο TED, ναφέροντας πως το διαδίκτυο έχεο δημιουργήσει μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι λατρεύουν να παρακολουθούν την «ντροπή του άλλου».
Ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι είναι η μόνη 40χρινη που δεν θα ήθελε με τίποτα να είναι και πάλι 22 ετών.
«Στα 22 μου ερωτεύθηκα το αφεντικό μου. Στα 24 έμαθα τις καταστροφικές συνέπειες».
Το ίντερνετ πρόσθεσε, έκανε την προσωπική της ταπείνωση ακόμα χειρότερη.
«Το 1998 έπειτα από αυτή την ακατάλληλη σχέση, παρασύρθηκα από μια πολιτική, νομική και μιντιακή καταιγίδα άνευ προηγουμένου».
Και αυτό το συγκεκριμένο σκάνδαλο «διογκώθηκε από την ψηφιακή επανάσταση».

1413838345970_wps_21_Monica_Lewinsky_speaks_duΉταν μια από τις πρώτες φορές κατά τις οποίες το ίντερνετ ξεπέρασε τον παραδοσιακό Τύπο όσο αφορά μια μεγάλη είδηση.
αν και το 1998 δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα όπως τα ξέρουμε σήμερα, οι φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν τάχιστα διαδικτυακά, όπως και τα σχόλια που γράφονταν κάτω από άρθρα στο ίντερνετ- τα σχετικά email είχαν πάρει φωτιά.
«Ίσως ήμουν η πρώτη που υπέστη τέτοιο δημόσιο ρεζίλεμα διαδικτυακά παγκοσμίως. Και έπειτα άρχισαν να με πετροβολούν μαζικά μέσω του ίντερνετ.
με είπαν πόρνη τσούλα, χαζή.
Έχασα την αξιοπρέπειά μου και σχεδόν έχασα τη ζωή μου. Πριν από 17 χρόνια δεν υπήρχε όνομα γι’ αυτό. Τώρα το λέμε cyberbullying, κυβερνοεκφοβισμό.
Πέρυσι η οργάνωση Childline της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι παρατητείται αύξηση 87% στα τηλεφωνήματα που έχουν σχέση με cyberbullying και ότι ένα στα πέντε παιδιά δέχεται εκφοβισμό μέσω διαδικτύου.
Μια άλλη έρευνα στην Ολλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κυβερνοεκφοβισμός είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσει νεαρά άτομα στην αυτοκτονία από τον εκφοβισμό δια ζώσης.
Η Λιουίνσκι αναφέρθηκε στην ιστορία του 19χρονου Τάιλεε Κλεμέντι, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσει.
ο συγκάτοικός του τοποθέτησε μια κάμερα και τον κατέγραψε στο κρεβάτι με έναν άλλο άνδρα.
Η διαπόμπευση που ακολούθησε στο ίντερνετ οδήγησε τον Κλεμέντι στην αυτοκτονία.
«Ο τραγικός και χωρίς νόημα θάνατος του Τάιλερ αποτέλεσε σημείο καμπής για μένα» είπε η Μόνικα.
«Άρχισα να παρατηρώ ότι καθημερινά πέφτουν θύματα τόσο πολλών επιθέσεων και ταπείνωσης στο διαδίκτυο που δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Και κάποιοι δεν τα καταφέρνουν»
Άρθρο της Νατάσας Μπαστέα από ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here