Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου που έχει γεννηθεί το 2015 θα είναι τα 71,4 χρόνια. Αυτός ο χρόνος ζωής είναι μια χαρά, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που ζουν μονάχα μερικά λεπτά.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και ζωντανοί οργανισμοί που ζουν πολύ παραπάνω. Όπως για παράδειγμα τα σφουγγάρια, που πολλοί ξεχνούν ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί.

Όπως αναφέρει το National Geographic, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Research Reviews, υπάρχει ένα είδος σφουγγαριού, το Monorhaphis chuni, το οποίο ζει έως και 11.000 χρόνια. 

Επόμενο στην λίστα ήταν ένα όστρακο, που ονομάζεται ming και πέθανε σε ηλικία 507 ετών.
ostrako - ming
Η αχιβάδα ανήκε στο εξαιρετικά μακρόβιο είδος Arctica islandica που ζει στον Ατλαντικό. Έμεινε τέσσερις αιώνες στο βυθό

Η ζωή του διακόπηκε απότομα  όταν ερευνητές το ανέσυραν από το βυθό της θάλασσας κοντά στην Ισλανδία και άνοιξαν το κέλυφος για να το αναλύσουν και το σκότωσαν!

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ της Ουαλίας , ανακοίνωσε ότι το Μίνγκ εξοντώθηκε κατά λάθος κατά την διάρκεια της διαδικασίας υπολογισμού της ηλικίας του.

Το Μινγκ ανήκε σε ένα είδος ισλανδικού οστρακοειδούς με την ονομασία «ωκεάνιο όστρακο» και εκτιμήθηκε ότι γεννήθηκε το 1499.

Πήρε το όνομα του από την κινέζικη δυναστεία των Μίνγκ που βασίλευε εκείνη την εποχή (1368-1644).

Το όστρακο του Μινγκ ανασύρθηκε για να μελετηθεί και να βγουν κρίσιμα συμπεράσματα για τη  μεταβολή των συνθηκών στο βυθό της Ισλανδίας τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Όπως ανέφερε τότε ο Κρις Ρίτσαρντσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ:

«Οι δακτύλιοι ανάπτυξης προσφέρουν ένα αρχείο του πώς ο ρυθμός ανάπτυξης διέφερε από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με το κλίμα, τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού και της διαθεσιμότητας τροφής». «Επομένως, εξετάζοντας αυτά τα μαλάκια μπορούμε να ανακατασκευάσουμε το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν αυτά τα ζώα».
Το αποτέλεσμα όμως δεν τον δικαίωσε γιατί αθελά του σκότωσε το μοναδικό όστρακο.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, οι φάλαινες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, που είναι πάνω από τα 200 χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here