Το καλοκαίρι του 1968 η επιθεώρηση «Και μη χειρότερα» ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν».
Ο Σταύρος Παράβας υποδυόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ στην παράσταση συμμετείχαν ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Αλέκος Τζανετάκος, ο Τάκης Μηλιάδης και η Μάρθα Βούρτση.
Ο Παράβας έβγαινε στη σκηνή, ντυμένος μαθήτρια με ξανθιά περούκα. Αποκαλούσε τον Παπαμιχαήλ «χοντρό σαν βαρελάκι» και στραβοπόδη.
Στη συνέχεια τραγουδούσε : «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, σου το ‘δωσα το σπίτι μου. Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, σου πήρα κι αυτοκίνητο…».
Στη διάρκεια της παράστασης ακούγονταν ατάκες όπως: «Θέλω να καταπιώ δέκα σαν την Καρέζη για να κάνω κέφι». Σατίριζαν την ηλικία της Βουγιουκλάκη και το γεγονός πως δεν μπορούσε να κάνει παιδί.
Την περίοδο εκείνη, η Βουγιουκλάκη είχε δύο αποβολές και έκανε προσπάθειες με τον Παπαμιχαήλ για να μείνει έγκυος.
Μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της επιθεώρησης η πρωταγωνίστρια, έκανε μήνυση για «εξύβριση λόγω και έργω» εναντίον των συγγραφέων Γ. Τζαβέλα και Αλέκο Σακελλάριο και του θεατρικού επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη.

Η δίκη
Ο εισαγγελέας παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Η εκδίκαση ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου και διήρκεσε δύο ημέρες. Γυναίκες από όλη την Ελλάδα είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα, για να υπερασπιστούν την ηθοποιό καταθέτοντας ως μάρτυρες.
Η Αλίκη κατέθεσε ότι οι παλιοί της συνεργάτες την εξευτέλιζαν ως γυναίκα και  καλλιτέχνιδα και υπερασπίστηκε τον Παπαμιχαήλ, λέγοντας ότι δεν είναι άνεργος αλλά έχει τη δική του δουλειά.
Για το θέμα της μητρότητας ανέφερε:  «Δεν απέκτησα παιδί, κ. πρόεδρε. Θα μπορούσα να είχα όχι ένα, αλλά πολλά. Αλλά έχασα δύο παιδιά παίζοντας στα θέατρά τους.
Με θεωρούν γι’ αυτό πλάσμα ταπεινό, πλάσμα ανίκανο και με υβρίζουν με τα χειρότερα λόγια.
Ποιοί; Αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό μου στις μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες», κατέληξε ξεσπώντας σε δάκρυα.

Φωτογραφίες της Αλίκης από το δικαστήριο, εφημερίδα "Το Βήμα" αρχείο ΔΟΛ
Φωτογραφίες της Αλίκης από το δικαστήριο, εφημερίδα Το Βήμα, αρχείο ΔΟΛ

Στη συνέχεια είπε ότι έχει κάνει δώρα στον άντρα της όπως και εκείνος είχε κάνει σε εκείνη.
Ο Παπαμιχαήλ κατέθεσε ότι η σάτιρα ήταν χυδαία και υβριστική και ότι ο Σακελλάριος τους  επιτέθηκε επειδή τον προηγούμενο χειμώνα δεν δέχτηκαν να ανεβάσουν στο «Κοτοπούλη» ένα έργο του.
Για τις αναφορές ότι τον συντηρεί η Βουγιουκλάκη, δήλωσε: «Μπορεί η γυναίκα μου να έχει μεγαλύτερο κασέ αλλά εγώ παίζω σε περισσότερες ταινίες και κερδίζω περισσότερα χρήματα».

Η Αλίκη στη δίκη. Στο πλευρό της η αμπιγιέζ της, η πεθερά της και οι θαυμαστές της, φωτογραφία "Η Αλίκη και οι Άλλοι" Αλκίνος Μπουνιάς
Η Αλίκη στη δίκη. Στο πλευρό της η αμπιγιέζ της, η πεθερά της και οι θαυμαστές της. Φωτογραφία «Η Αλίκη και οι Άλλοι», Αλκίνοος Μπουνιάς

Ο κατηγορούμενος Αλέκος Σακελάριος, κατέθεσε τα εξής: «Με την Αλίκη συνεργαστήκαμε δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό ωφελήθηκε και ωφελήθηκα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον άντρα της. Αυτός μου χρωστάει πολλά. Γιατί εγώ τον ανέδειξα. Εγώ επέμεινα να τον χρησιμοποιήσω σαν πρωταγωνιστή στην ταινία «Το ξύλο  βγήκε από τον Παράδεισο» όταν αρνήθηκε ο Χορν.
Διότι ο κ.Φίνος δεν τον ήθελε επειδή δεν του άρεσε η φωνή του».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Παράβας δεν υποδύεται την Αλίκη αλλά τον ρόλο της ως μαθήτρια και η αναφορά στην Καρέζη έγινε για να σατιρίσει τις άπειρες συνεντεύξεις που είχε δώσει η Βουγιουκλάκη λέγοντας ότι είναι η πρώτη ηθοποιός.
Για το θέμα της μητρότητας ανέφερε ότι η Βουγιουκλάκη είχε δηλώσει δημόσια την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί και σατίρισαν το γεγονός της προβολής.

Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ στο σπίτι της Στησιχόρου
Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ στο σπίτι της οδού Στησιχόρου

Για το αυτοκίνητο του Παπαμιχαήλ είπε ότι είναι γνωστό ότι οι δύο ηθοποιοί κέρδιζαν 6 εκατομμύρια τον χρόνο.
Πρόσθεσε πως οι ίδιοι δημοσιοποιούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον τύπο όπως και το γεγονός ότι το αυτοκίνητο που είχε κάνει δώρο στο σύζυγό της η Βουγιουκλάκη κόστιζε 650.000 δραχμές.
Για το γεγονός ότι στο έργο τους αποκαλούσαν χοντρό τον Παπαμιχαήλ, υποστήριξε πως εκείνος είχε δηλώσει ότι η κουζίνα της γυναίκας του είναι περίφημη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χοντραίνει συνεχώς.
«Εάν καταδικασθούμε γι’αυτό, τότε δεν πρέπει να μείνει χοντρός στην Αθήνα που να μην υποβάλει μήνυση».
Ο Σακελάριος έκλεισε την απολογία του λέγοντας: «Παράβας υπάρχει κ. πρόεδρε, παράβαση δεν υπάρχει».

Εφημερίδα το Βήμα αρχείο ΔΟΛ
Εφημερίδα το Βήμα, αρχείο ΔΟΛ

Στη διάρκεια των δύο ημερών που κράτησε η δίκη, χιλιάδες θαυμαστές πλησίαζαν το ζευγάρι για να δώσουν φυλακτά και γιατροσόφια ώστε να αποκτήσουν παιδί.
Στη δίκη μοίρασαν περισσότερα από 5.000 αυτόγραφα ενώ στα διαλείμματα η Αλίκη πήγαινε στο μπαράκι της οδού Σανταρόζα και κερνούσε τους θαυμαστές της.
Μάλιστα, το βράδυ της πρώτης ημέρα που επέστρεφε με τον Παπαμιχαήλ στο σπίτι τους η οδός Πανεπιστημίου έκλεισε από τους ανθρώπους που τους ακολουθούσαν.

Οι θαυμαστές της Αλίκης στο δικαστήριο
Οι θαυμαστές της Αλίκης στο δικαστήριο

Οι δύο ηθοποιοί δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν τη φυλάκιση των κατηγορουμένων αρκεί να κατεβάσουν την παράσταση, αλλά ο Σακελλάριος και ο Τζαβέλας δεν δέχτηκαν.
Τελικά το δικαστήριο ζήτησε την αφαίρεση των επίμαχων σημείων από τα κείμενα. Επέβαλε στους συγγραφείς ποινή φυλάκισης 50 ημερών και χρηματικό πρόστιμο για ψυχική οδύνη 16.000 δραχμών στον καθένα, τα οποία ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη δώρισαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο του «Οι Αλίκη και οι.. άλλοι», Αλκίνοος Μπουνιάς, εκδόσεις Ευρωπρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here