Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στη Νότια Αφρική.
Η οικογένειά της καταγόταν από τους «Μπόερς», τους Ολλανδούς που αποίκησαν την περιοχή.
Μεγάλωσε σε μια φάρμα λίγο έξω απ’ το Γιοχάνεσμπουργκ και μητρική της γλώσσα δεν ήταν τα αγγλικά, αλλά η Αφρικάανς, η διάλεκτος που μιλούν οι «λευκοί» της Νότιας Αφρική και έχει βάση τα ολλανδικά.
Το όνομά της στην Αφρικάανς προφέρεται «Θρον», αλλά το άλλαξε σε «Θερόν», για να είναι πιο εύκολο για τους Αμερικάνους.
Γεννήθηκε είκοσι χρόνια πριν το τέλος του Απαρτχάιντ, το οποίο έζησε από τη μεριά των λευκών που καταπίεζαν τους μαύρους. Δεν υπήρξε ποτέ θύμα του φυλετικού διαχωρισμού, αλλά ήταν θύμα του πατέρα της Τσαρλς, που τελικά τον σκότωσε η μητέρα της μπροστά στα μάτια της!
«Υπήρχαν στιγμές που ήταν πολύ σοβαρός, αλλά του άρεσε να γελά και απολάμβανε τη ζωή. Είχε όμως μία αρρώστια. Ήταν αλκοολικός», έχει δηλώσει η ηθοποιός.
Όταν μεθούσε έχανε τον έλεγχο.
Όπως έχει πει, δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να την κακοποιήσει σωματικά, αλλά με τη συμπεριφορά του τρομοκρατούσε όλη την οικογένεια.
Το βράδυ της 21ης Ιουνίου του 1991, ο πατέρας της γύρισε στο σπίτι σε έξαλλη κατάσταση.
Μαζί του ήταν κι ο αδερφός του, που βρισκόταν επίσης εκτός ελέγχου.
Πριν ακόμα περάσει την εξώπορτα, ο Τσαρλς είχε αρχίσει να πυροβολεί.
Η πρώτη σφαίρα διαπέρασε την εξωτερική η πόρτα, η δεύτερη την πόρτα της κουζίνας.
Μπήκε στο σπίτι και ωρυόταν: «Απόψε θα σας σκοτώσω και τις δύο!»
Αναφερόταν στη Σαρλίζ και τη μητέρα της Γκέρντα, η οποία βγήκε πανικόβλητη στον διάδρομο και είδε τον άντρα της να σπρώχνει με δύναμη την κλειδωμένη πόρτα στο δωμάτιο της κόρης της.
«Στην Νότια Αφρική, όλοι έχουν όπλο. Έτσι είναι ο τρόπος ζωής. Υπάρχουν παντού», έχει δηλώσει η Θερόν σε συνέντευξή της, περιγράφοντας το επεισόδιο.
Στο σπίτι της οικογένειας Θερόν υπήρχαν περισσότερα από δύο όπλα. Το ένα το είχε ο πατέρας της που πυροβόλησε δύο φορές την πόρτα της Σαρλίζ. Το δεύτερο, το άρπαξε η μητέρα της, που τον σημάδεψε και πάτησε τη σκανδάλη.
Ο Τσαρλς έπεσε νεκρός και ο αδερφός του σωριάστηκε στο έδαφος, τραυματισμένος.
«Ξέρω τι συνέβη», έχει πει η ηθοποιός, προς υποστήριξη της μητέρας της, «Και ξέρω ότι, αν η κόρη μου βρισκόταν στην ίδια θέση, θα είχα κάνει το ίδιο».
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γκέρντα προστάτευσε τον εαυτό της και την κόρη της και την αθώωσε.
Καμία από τις δυο τους δεν έχει ξεχάσει το επεισόδιο, αλλά δεν το άφησαν να καταστρέψει τη ζωή τους.
Το 2003 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Monster», όπου υποδύθηκε την κατά συρροήν δολοφόνο Αϊλίν Γουόρνος.
Στην οθόνη ήταν αγνώριστη. Φαινόταν γερασμένη, κουρασμένη, ενώ μία ψεύτικη μασέλα είχε παραμορφώσει στο στόμα και το σαγόνι της.
Η Θέρον «εξαφανίστηκε» κυριολεκτικά μέσα στον ρόλο και απαλλάχθηκε από την εντυπωσιακή εμφάνιση που μπορεί να έδινε την εντύπωση στο κοινό ότι ήταν μία ωραία γυναίκα χωρίς ταλέντο.
Κέρδισε όχι μόνο το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά σάρωσε όλα τα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς.
Ήταν υποψήφια ξανά το 2005 για την ταινία «Άνιση Μάχη» και έκτοτε συνεχίζει να είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και δημοφιλείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Παράλληλα, δεν ξεχνάει τις ρίζες της και είναι επικεφαλής προγράμματος που καταπολεμά το AIDS στη Αφρική.
Διαβάστε ακόμα: «Θα σκοτώσω ξανά. Μίσος κυλάει στις φλέβες μου!» Η πόρνη που λήστεψε και σκότωσε 7 άντρες. Η ζωή της έγινε ταινία με τον τίτλο «Μonster».