Τον Νοέμβριο του 1940 οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.
Συνολικά πραγματοποίησαν πέντε επιδρομές με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν 87 πολίτες.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και οι γονείς της Ρένας Βλαχοπούλου.
Ο πατέρας της ήταν στρατηγός. Η μητέρα της ήταν κόρη μιας υπηρέτριας που εργαζόταν στο σπίτι του Βλαχόπουλου. Και οι δύο καταγόταν από τη Μικρά Ασία και απέκτησαν εννιά παιδιά.
Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 1940 η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κέρκυρα.
Μια από τις πρώτες βόμβες που έριξαν έπεσε στο πατρικό της ηθοποιού.
Εκείνη τη στιγμή στο σπίτι βρισκόταν οι γονείς της, οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να κατέβουν στα καταφύγια και σκοτώθηκαν.
Η 17χρονη τότε Ρένα Βλαχοπούλου δεν βρισκόταν στην Κέρκυρα.
Ένα χρόνο πριν, είχε παντρευτεί με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Κώστα Βασιλείου και ζούσε στην Αθήνα.
Έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο τραγούδι και εμφανιζόταν στο θέατρο Μοντιάλ στην οδό Πανεπιστημίου στο πλευρό της Καλουτά και της Σοφίας Βέμπο.
Η Βλαχοπούλου έμαθε τα τραγικά νέα λίγο πριν εμφανιστεί στο σανίδι του θεάτρου.
Η αδερφή της πήγε στο καμαρίνι της και της μετέφερε την είδηση του θανάτου των γονιών τους.
Όπως είχε αναφέρει ο Μάκης Δελαπόρτας στην εκπομπή της Μηχανής του Χρόνου:
«Η Ρένα βγήκε στη σκηνή με πόνο ψυχής, κάτι που δεν ξέχασε ποτέ. Τραγούδησε εκείνο το βράδυ. Αλλά όπως μου διηγήθηκε, είπε το μισό τραγούδι, δεν άντεξε και βγήκε η Άννα η Καλουτά και είπε το υπόλοιπο».
Η Βλαχοπούλου είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Εμπρός» στον χαμό των γονιών της: «Οι γονείς μου είχαν σκοτωθεί κατά τους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας και όλη η φροντίδα της φαμίλιας μας έπεσε στους δικούς μου ώμους. Αγαπώ τα αδέλφια μου και είμαι ευτυχισμένη που μου δόθηκε η ευκαιρία να τους δείξω την αγάπη μου.»
Δείτε απόσπασμα από τη Μηχανή του Χρόνου: