Η δεκαετία του 1960, για τον ελληνικό κινηματογράφο ήταν αναμφίβολα, χρυσή δεκαετία. Όχι μόνο για τα εισιτήρια και τα κέρδη, αλλά και επειδή ανέδειξε πολλούς μεγάλους πρωταγωνιστές, παραγωγούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Δεν έλειπε τίποτα: Κωμωδίες, δράματα, κοινωνικές υποθέσεις.

Μέσα στον σεναριακό «κορεσμό» που επικρατούσε, οι Ιάκωβος Καμπανέλλης και Γιώργος Λαζαρίδης προσπάθησαν να κάνουν την ανατροπή. Μετέφεραν το κλασικό παραμύθι με την Χιονάτη και τους 7 νάνους στον κινηματογράφο, με δικό τους σενάριο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της εποχής για μια και μοναδική φορά στην ίδια ταινία.

Δέκα πρωταγωνιστές σε μια ταινία

«Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», ήταν η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τους συμπαθείς νάνους αντικαθιστούν επτά γεροντοπαλίκαρα.
Ο στρατιωτικός (Ορέστης Μακρής), ο γιατρός (Χρήστος Ευθυμίου), ο νοικοκύρης (Βασίλης Αυλωνίτης), ο τεμπελχανάς (Μίμης Φωτόπουλος), ο ωραίος (Νίκος Σταυρίδης), ο ντροπαλός (Αλέκος Λειβαδίτης) και ο τζαναμπέτης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), οι οποίοι αναλαμβάνουν να προστατέψουν την Αλέξια (Τζένη Καρέζη), τη δική τους Χιονάτη.
Κακιά μητριά ήταν η Δέσπω Διαμαντίδου, ενώ τον «πρίγκιπα» υποδύθηκε ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Ανδρέας Μπάρκουλης.

Τα 7 γεροντοπαλίκαρα προστατεύουν την Αλέξια που το έσκασε από το σπίτι της για να γλυτώσει από την κακιά μητριά της. Βρέθηκε κατά λάθος στο σπίτι τους μέσα στο δάσος. Την φρόντισαν και την αγάπησαν. Στο τέλος την ένωσαν με τον «πρίγκιπα» της

Η μουσική της ταινίας είναι του Μίμη Πλέσσα. Αρχικά, οι δυο συμπαραγωγοί απευθύνθηκαν στον Φίνο, ο οποίος έκρινε ότι δεν θα πετύχει, λόγω των πολλών μεγάλων ονομάτων. Θεώρησε ότι οι «γκρίνιες» ήταν το λιγότερο που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Ήταν από τις λίγες φορές που έπεσε έξω.

Για την ταινία, οι κινηματογράφοι της Αθήνας έκαναν 7 προβολές, που ξεκινούσαν από τις 10 το πρωί και ολοκληρώνονταν στις 10 το βράδυ. Η διαφημιστική καμπάνια  μιλούσε για «την μεγαλύτερη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου»

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 26 Δεκεμβρίου του 1960 και έκοψε περίπου 90.000 εισιτήρια. Κατετάγη πέμπτη, πιο δημοφιλής ανάμεσα στις εκατό ταινίες εκείνης της χρονιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ξεκινήσαμε μία παρτίδα τάβλι και τελικά κράτησε 27 χρόνια». Ο έρωτας της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου γεννήθηκε στο διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας «Κονσέρτο για Πολυβόλα» …

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here