Ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο αγαπητούς ηθοποιούς της κυπριακής τηλεόρασης. Ο Γιάννης Μεντώνης, έμεινε γνωστός ως Φιρφιρής και δημιούργησε γύρω από το όνομά του ένα θρύλο.
Ήταν φαινόμενο για την εποχή του και όλοι είχαν να λένε για το αστείρευτο ταλέντο του στην οθόνη και στη θεατρική σκηνή.
Με καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο κι έδειξε την κλίση του από νωρίς αφού έπαιζε κουκλοθέατρο και ασχολείτο με τον καραγκιόζη.
Ήθελε όμως να γίνει ιερέας προκαλώντας την αντίδραση των γονιών του που τον απέτρεψαν.
«Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ιερέας. Μου άρεσε πολύ η εκκλησία και ποτέ δεν έλειπα από λειτουργίες. Οι γονείς μου όμως ούτε που ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο. Όταν ήμουν έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου, κάποιος γνωστός μου έδωσε ένα ρόλο για μια θεατρική παράσταση. Από τότε κατάλαβα πως ήμουν προορισμένος για το θέατρο».
Το 1960 στο Λονδίνο σπούδασε τη RADA (Royal Academy of Dramatic Art) κι εκεί συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Γιώργου Ευγενίου στο Θέατρο Παράγκα.
Πέντε χρόνια μετά, επέστρεψε στην Κύπρο και παντρεύτηκε την Αντωνίτσα.
«Ήμουν θυμάμαι ανθυπολοχαγός στον στρατό και πήγα σ’ ένα γάμο στη Λάρνακα μια Κυριακή. Εκεί πρόσεξα την Αντωνίτσα και την ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Ευτυχώς που το αίσθημα ήταν αμοιβαίο και σε μια εβδομάδα αρραβωνιαστήκαμε. Παντρευτήκαμε το 1965 κι αποκτήσαμε τον Στέφανο».
Με την επιστροφή του προσελήφθη στο θεατρικό σχήμα ΕΘΟΣ, το θέατρο της ΣΕΚ. Το πρώτο του έργο είναι το «Πυγμαλίων και Γαλάτεια» του Πάνου Ιωαννίδη σε σκηνοθεσία του ιδίου.
Εκεί γνώρισε τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη.
Συνεργάστηκε με το ΕΘΟΣ και στις επιθεωρήσεις «Βουράτε πριν να λείψει», «Εδώ Μπαϋράκ» και άλλες, μεταφέρθηκε στον «Θίασο Γέλιου» και για να ζήσει την οικογένειά του έκανε διάφορες δουλειές. Κάποια στιγμή εργάστηκε και ως δημοσιογράφος εκδίδοντας την εβδομαδιαία «Καλλιτεχνική Επιθεώρηση» και το περιοδικό «Θέατρο και Κινηματογράφος».
Ο «Φιρφιρής» της Μαδαρής
Η πραγματική αναγνώριση και καταξίωση του Γιάννη Μεντώνη ήλθε από την πρώτη τηλεοπτική σειρά του ΡΙΚ, «Που κατωθκιόν της Μαδαρής».
Ενσαρκώνοντας τον ρόλο του τρελού Φιρφιρή, ο κόσμος τον λάτρεψε.
Η σειρά του Μιχάλη Πιτσιλλίδη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, σημείωσε επιτυχία ενώ ο Φιρφιρής αγαπήθηκε από το κυπριακό κοινό.
Η προβολή της ξεκίνησε το 1967 με μόνο 21 επεισόδια και παρά την τεράστια επιτυχία, έχουν σωθεί μόνο τρία επεισόδια.
Στη σειρά έπαιξαν καταξιωμένοι ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μούστρας, ο Νίκος Παντελίδης, η Έλλη Κυριακίδου, η Όλγα Ποταμίτου, ο Ανδρέας Μιχαήλ ο Γιάννης Μεντώνης, ο Παπής Φιλιππίδης, αλλά και νεότεροι ηθοποιοί της εποχής όπως ο Νεόφυτος Νεοφύτου, Πίτσα Αντωνιάδου, η Δώρα Κακουράτου, η Φλωρεντία Δημητρίου ο Τάκης Σταυρινίδης και ο Γιώργος Ζένιος.
Η επιτυχία του συνεχίστηκε και στην Αθήνα και το 1973 δημιούργησε τον δικό του θίασο που έμεινε γνωστός ως «Θίασος Φιρφιρή».
Έφυγε από τη ζωή το 2014.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το θρυλικό συγκρότημα «Isadoras» που ξεκίνησε από την Αμμόχωστο και ξεσήκωνε το κοινό. Η καριέρα τους στη Φινλανδία