Ήταν 23 Ιουλίου 1982 όταν ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη στα γυρίσματα της ταινίας «The Twilight Zone».
Την ώρα που η κάμερα κατέγραφε τα πλάνα μιας σκηνής που περιείχε εκρήξεις και πυροτεχνήματα, ένα ελικόπτερο που έπαιρνε μέρος στα γυρίσματα, συνετρίβη και έπεσε πάνω σε τρεις ηθοποιούς: τον Βίκ Μόροου, την 7χρονη Μίκα Ντιν Λι και την εξάχρονη Ρενέ Τσέν.
Το τραγικό δυστύχημα έγινε σε μια περιοχή της Καλιφόρνια που είχε επιλεγεί από τους σκηνοθέτες για τα γυρίσματα της συγκεκριμένης σκηνής.
Ο Μόροου υποδυόταν έναν ρατσιστή ο οποίος είχε επιστρέψει από το μέλλον στο παρελθόν και έπεφτε θύμα κακοποίησης ως Εβραίος από τους Ναζί, ως αφροαμερικανός από την Κου Κλουξ Κλαν και ως Βιετναμέζος τον οποίο κυνηγούσαν αμερικανοί στρατιώτες.
Γυρίζοντας τις σκηνές τις τελευταίας εκδοχής, του Βιετναμέζου, ο Βικ Μόροου και τα δυο κοριτσάκια τρέχουν να γλιτώσουν από ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που τους καταδίωκε έξω από ένα χωριό του Βιετνάμ.
Το ελικόπτερο πετούσε πολύ χαμηλά, ενώ ταυτόχρονα, τριγύρω, σημειώνονταν εκρήξεις.
Ο πιλότος έχασε την έλεγχο και συνετρίβη πάνω στους ηθοποιούς. Οι έλικες αποκεφάλισαν τον Μόροου και το ένα παιδί, ενώ το άλλο κοριτσάκι βρέθηκε ακριβώς κάτω από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και σκοτώθηκε ακαριαία. Κανείς από τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Το δυστύχημα σημειώθηκε την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων.
Δείτε τη στιγμή της συντριβής του ελικοπτέρου
Η υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασε στα δικαστήρια. Στο εδώλιο κάθισαν τόσο ο σκηνοθέτης Τζον Λάντις όσο και άλλοι παράγοντες της ταινίας, μεταξύ αυτών και ο παραγωγός της Στήβεν Σπίλμπεργκ.
Hταν η πρώτη φορά που σκηνoθέτες και παραγωγοί αντιμετώπιζαν ποινική δίωξη για γεγονότα τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας ταινίας.
Στο δικαστήριο οδηγήθηκε και ο πιλότος του ελικοπτέρου. Η κατηγορία ήταν φόνος εξ αμελείας και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Λάντις και οι συνεργάτες του ήταν απερίσκεπτοι και παραβίαζαν τους νόμους σχετικά με τους ανήλικους ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τις ώρες εργασίας τους.
Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι επρόκειτο για ένα δυστύχημα που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και ότι τα πυροτεχνήματα τέθηκαν σε λειτουργία, σε λάθος χρόνο. Ο βοηθός οπερατέρ Ράνταλ Ρόμπινσον είπε ότι ο πιλότος προσπάθησε να φύγει από την περιοχή, καθώς είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο. Όμως, έχασε τον έλεγχο και το ελικόπτερο άρχισε να κάνει ανεξέλεγκτους κύκλους με αποτέλεσμα τη συντριβή του. Το δικαστήριο, μετά από πέντε χρόνια, αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους.
Οι οικογένειες των τριών θυμάτων κατέθεσαν αγωγές εναντίον του του Λάντις, της Warner Brothers και του Στίβεν Σπίλεμπεργκ. Τόσο οι γονείς των παιδιών όσο και τα παιδιά του Μόροόου έλαβαν αποζημίωση, το ποσό της οποίας δεν ανακοινώθηκε.
Το μοιραίο δυστύχημα έγινε και η αφορμή να διακοπεί η φιλία και η συνεργασία μεταξύ του Σπίλμπεργκ και του Λάντις, καθώς διαφωνούσαν από την αρχή για τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών για τα γυρίσματα, που είχε αποφασίσει ο Λάντις.
Η καριέρα του ωστόσο δεν επηρεάστηκε σημαντικά από το περιστατικό, παρόλο που σε συνέντευξή του αργότερα είχε δηλώσει: «η τραγωδία, την οποία σκέφτομαι κάθε μέρα, είχε τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα μου, η οποία πιθανόν να μην ανακάμψει ποτέ ».
Σε συνεντεύξεις του ο Σπίλμπεργκ ανέφερε ότι η συντριβή «με έκανε να μεγαλώσω λίγο περισσότερο. Δεν αξίζει να πεθάνεις για καμιά ταινία. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αντιστέκονται πολύ περισσότερο από ποτέ σε παραγωγούς και σκηνοθέτες που ζητούν πάρα πολλά. Αν κάτι δεν είναι ασφαλές, είναι δικαίωμα και ευθύνη κάθε ηθοποιού να φωνάξει, «Cut!».
Διαβάστε: Το βραβευμένο φιλί των κοριτσιών στο «Cruel Intentions» θεωρήθηκε αποτυχημένη λήψη και αρχικά την απέρριψαν. Γιατί τελικά στους κινηματογράφους προβλήθηκε η πρώτη σκηνή