Στο μποέμικο Παρίσι του 1899, ένας νεαρός Άγγλος συγγραφέας ερωτεύτηκε μία πανέμορφη πόρνη, το αστέρι του θρυλικού Μουλέν Ρουζ.
Ήθελαν να είναι μαζί, αλλά ένας Δούκας μπήκε εμπόδιο στα σχέδιά τους και κόντεψε να τους χωρίσει.
Τελικά, η αγάπη νίκησε τον Δούκα, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον θάνατο.
Η πανέμορφη πόρνη πέθανε και ο συγγραφέας έγραψε την ιστορία τους, για να την κρατήσει πάντα ζωντανή στη μνήμη του.
Αυτή είναι η πλοκή της ταινίας «Μoulin Rouge» που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2001.
Τον συγγραφέα, Κρίστιαν, υποδύθηκε ο Σκωτσέζος ηθοποιός Γιούαν Μακγκρέγκορ και η Νικόλ Κίντμαν ενσάρκωσε τη Σατίν, το λαμπρότερο αστέρι του Μουλέν Ρουζ.
Σκηνοθέτης ήταν ο Αυστραλός Μπαζ Λούρμαν. O πατέρας του πέθανε μία μέρα πριν αρχίσουν τα γυρίσματα.
Κάθε φορά που οι δυσκολίες της παραγωγής τον έφταναν στα όριά του, ο Λούρμαν θυμόταν την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα του, να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην ταινία μέχρι να την τελειώσει.
Άλλες επιτυχίες του Λούρμαν ήταν το «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» με τον Λεονάρντο Ντικάπριο και την Κλερ Ντέινς (1996), καθώς και το πιο σύγχρονο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» (2013), όπου συνεργάστηκε πάλι με τον Ντικάπριο.
El Tango de Roxanne
Το «Μουλέν Ρουζ» είναι ένα μιούζικαλ με διασκευές διάσημων τραγουδιών της ροκ και της ποπ μουσικής σκηνής.
Ίσως η πιο πετυχημένη διασκευή ήταν αυτή του «ταγκό της Ροξάν», στην οποία συνδυάστηκε το τραγούδι «Roxanne» των Police με το ταγκό που συνέθεσε ο Αργεντίνος μουσικός Μαριάνο Μόρες.
Το τραγούδι, καθώς και το εντυπωσιακό χορευτικό που το συνοδεύει, ακούγεται σε ένα από τα δυνατότερα και πιο ατμοσφαιρικά σημεία της ταινίας.
Η Σατίν και ο Κρίστιαν συνεργάζονται σε ένα μιούζικαλ που θα ανεβάσουν στο θέατρο, το οποίο χρηματοδοτεί ο πάμπλουτος Δούκας, που θέλει τη Σατίν.
Η πλοκή του θεατρικού έργου ακολουθεί την κινηματογραφική πραγματικότητα, καθώς μιλάει για ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ μίας γυναίκας που είναι ερωτευμένη με έναν φτωχό οργανοπαίχτη, αλλά την διεκδικεί κι ένας πλούσιος μαχαραγιάς.
Όταν ο Δούκας αντιλαμβάνεται ότι είναι ο «κακός μαχαραγιάς» της ιστορίας, απαιτεί να αλλάξει το τέλος του έργου και η γυναίκα να ερωτευτεί τον μαχαραγιά αντί τον οργανοπαίχτη.
Η Σατίν τότε δέχεται να περάσει μια νύχτα με τον Δούκα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσει το τέλος του έργου ως είχε.
Είναι η τεχνική θέατρο εν θεάτρω ή το σενάριο εκτυλίσσεται γύρω από ένα σενάριο!
Όταν η Σατίν επισκέπτεται τον Δούκα για να του δώσει το κορμί της ο Κρίστιαν, αρχίζει να χορεύει με μία από τις αντίζηλους της Σατίν, την πόρνη Νίνι, την οποία ενσαρκώνει η Αυστραλή ηθοποιός Κάρολιν Ο’Κόνορ.
Μετά τους ακολουθούν κι οι υπόλοιποι χορευτές του Μουλέν Ρουζ σε ένα «ομαδικό» ταγκό που χαρίζει στον κινηματογράφο μια από τις πιο εντυπωσιακές χορογραφίες σε μιούζικαλ. Απολαύστε την.
Οι πόρνες στο Παρίσι
Το τραγούδι «Roxanne» έγραψε ο τραγουδιστής και μπασίστας των Police, Sting, τον Οκτώβριο του 1977.
Το συγκρότημα έμενε σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, καθώς ετοιμάζονταν για μία συναυλία και ο Sting παρακολουθούσε τις πόρνες που περίμεναν στα τριγύρω πεζοδρόμια .
Το όνομα «Roxanne» προήλθε από μία αφίσα που υπήρχε στο χολ του ξενοδοχείου για το θεατρικό έργο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ».
Η Ρωξάνη είναι η γυναίκα που αγαπά ο Σιρανό, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει.
Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αδιαφόρησαν για το τραγούδι, σε αντίθεση με τον Miles Copeland, τον αδερφό του ντράμερ του συγκροτήματος, που ενθουσιάστηκε, έγινε ο μάνατζέρ τους και έκλεισε τον πρώτο τους δίσκο.
Το τραγούδι ήταν στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, «Outlandos d’ Amour» και κυκλοφόρησε ως single τον Απρίλιο του 1978.
Αν και στην αρχή δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, στις αρχές του ’79, κυκλοφόρησε στην Αμερική και έφτασε στη θέση 32 των chart.
Μέχρι σήμερα, παραμένει ένα τραγούδι που αντέχει στο χρόνο.