Το αποκαλούμενο «θηρίο» υπήρξε ο πρώτος προαστιακός σιδηρόδρομος της Αττικής και ένωνε το Λαύριο με την Κηφισιά με ενδιάμεσους σταθμούς στην Αθήνα.
Το ατμοκίνητο τραίνο έκανε τέρμα στην πλατεία Λαυρίου στην Αθήνα. Η διαδρομή μέχρι την Κηφισιά διαρκούσε μισή ώρα και θεωρήθηκε «επανάσταση» στις μεταφορές της εποχής.
Η αρχική φωτογραφία τραβήχτηκε το 1920 και όπως όλα μαρτυρούν, το θορυβώδες μέσο με τους μαύρους καπνούς περνά από την Αχαρνών.
Το σημείο αυτό είναι πασίγνωστο, καθώς εκεί βρίσκεται σήμερα η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.
Το τραίνο ανηφορίζει και δεξιά διακρίνεται η αρχική και ταπεινή μορφή του ναού που αργότερα μετεξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα ξέρουμε.

agios panteleimon 2

Ο Άγιος Παντελεήμων της οδού Αχαρνών είναι ένας από τους πιο μεγάλους ναούς των Βαλκανίων και ο μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα. Πολύ κοντά στο χώρο που βρίσκεται ο σημερινός ναός, υπήρχε παλαιότερα μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον ίδιο Άγιο.

Ο ναός της οδού Αχαρνών θεμελιώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον Γεώργιο Α’ και η ανέγερση άρχισε τη δεκαετία του 1920.
Το 1930 κατεδαφίστηκε ο παλιός ναός για την κατασκευή του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου προς Κηφισιά που ακολούθησε τη χάραξη της παλιάς γραμμής των Σιδηρόδρομων Αττικής.
Μάλιστα η ΕΗΣ προσέφεραν 400.000 δρχ. για την ανέγερση του νέου ναού.

agiow panteleimon 3
αρχείο λήψηςΟ ναός εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουνίου 1930 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Παπαδόπουλο  και στις αρχές του 1939 εκλήθη ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός για να συντάξει τα οριστικά σχέδια της μελέτης εφαρμογής.Τ ο σύνολο των εργασιών μετά από πολλές ματαιώσεις και καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από τότε ο ναός λειτουργεί κανονικά.
Η αγιογράφηση ανήκει στον Γιάννη Καρούσο

 Πηγές : bookofblog & ΤΡΟΧΟΙ – WHEELS &  agiospanteleimon

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Η τελευταία χειραψία» του σταθμάρχη Αμμοχώστου. Πως έπεσαν οι τίτλοι τέλους της ιστορικής Μηχανής Νο 12 που έσερνε το κυπριακό τραίνο για μισό αιώνα…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here