Το κείμενο έστειλε ο αναγνώστης μας, Βαγγέλης Σωτήρης

Το πριγκιπάτο του Θεόδωρου (ή πριγκιπάτο της Θεοδωρούς) γνωστό και ως Γοτθία, ήταν ένα μικρό πριγκιπάτο κοντά στην Ταυρίδα, στα νοτιοδυτικά της Κριμαίας, που δημιουργήθηκε από την διάσπαση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά το 1204 και τις γενικότερες αυτονομιστικές τάσεις του 12ου και του 13ου αιώνα.

Η οικογένεια Γαβρά διατήρησε την εξουσία του πριγκιπάτου μέχρι το τέλος. Στην σύντομη ύπαρξη του, ταύτισε την πολιτική του με αυτήν της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και συνυπήρξε ειρηνικά με το Ταταρικό χανάτο. Στη αρχή ήταν μέρος της ποντιακής επικράτειας της Τραπεζούντας και στη συνέχεια απέκτησε αυτόνομο καθεστώς.
Ο πληθυσμός αποτελείτο από πληθυσμούς Ελλήνων, Γότθων, Βουλγάρων, Αλανών και άλλων. Επίσημη γλώσσα ήταν η ελληνική και επίσημη θρησκεία ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.

 Πρωτεύουσά του πριγκιπάτου ήταν το Δώρος, το οποίο ήταν επίσης γνωστό ως Θεόδωρο.
Πρωτεύουσα του πριγκιπάτου ήταν το Δώρος, το οποίο ήταν επίσης γνωστό ως Θεόδωρο.
Το σύμβολο του πριγκιπάτου του Θεόδωρου, παραλλαγή του βυζαντινού δικέφαλου αετού

Η οικογένεια των Γαβράδων επιβίωσε της πτώσης της Τραπεζούντας αλλά παρά τους συνεχείς διπλωματικούς ελιγμούς δε μπόρεσε να αντισταθεί στην Οθωμανική επέκταση.
Το ρωμαίικο κάστρο του πριγκιπάτου, με τους υπόσκαφους κατοικήσιμους χώρους, έπεσε το 1475 έπειτα από τρίμηνη πολιορκία.
Ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Γαβράς στάλθηκε με την οικογένεια του στην Υψηλή Πύλη όπου αποκεφαλίστηκε.
Ο γιός του εξισλαμίστηκε και η σύζυγος με τις κόρες του γίνανε μέρος του χαρεμιού.  Τα μέλη της οικογένειας που επιβίωσαν μετοίκισαν στην Ρωσία, στη Χίο, στη Κρήτη και αλλού.

Η περιοχή της Κριμαίας έχει αδιάσπαστη ελληνική παρουσία εδώ και 27 αιώνες. Από τις ιωνικές αποικίες της Χερσονήσου και της Ταυρίδας και την Περατειά (χώρα πέρα από την θάλασσα) των Βυζαντινών, αυτό που μένει σήμερα είναι ένας πληθυσμός 150.000 Ελλήνων.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected]
Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται.
Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here