Γράφει η αναγνώστρια μας Νατάσα Πολίτη
Ο Γιάννης Μαρής ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 1953 με το μυθιστόρημα «Έγκλημα στο Κολωνάκι», το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί μετά από λίγο το περιοδικό ανέστειλε τη λειτουργία του.
Το κοινό όμως αναζητούσε το δολοφόνο και έτσι μετά από λίγο ο Γιάννης Τσιριμώκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, γιατί κατάλαβε ότι πρόκειται να έχει απήχηση. Από τότε και για 25 χρόνια περίπου χάρισε στους αναγνώστες μυθιστορήματα αγωνίας και μυστηρίου, γραμμένα σε απλή, καθημερινή γλώσσα.
Ο Μαρής ήθελε να είναι προσιτός στον κόσμο και να αποτυπώσει τη ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας μπλέκοντας τον κοσμοπολιτισμό με τη λαϊκή κουλτούρα. Κατηγορήθηκε από τους σύγχρονούς του ότι τα έργα του ήταν απλοϊκά και εύπεπτα, γεγονός που τον κατέταξε στη δεύτερη κατηγορία των συγγραφέων.
Στη δεκαετία του ΄60 το αστυνομικό μυθιστόρημα άρχισε να κερδίζει έδαφος , ενώ ο Γιάννης Μαρής έγραφε συστηματικά, καταφέρνοντας να παρουσιάσει μέσω του μεγάλου του ήρωα, αστυνόμου Μπέκα, ένα διαφορετικό πρόσωπο της αστυνομίας πιο ανθρώπινο, σε μια ταραγμένη εποχή που οι Έλληνες την αντιμετώπιζαν με καχυποψία.
Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Έγκλημα στο Κολωνάκι» και «Έγκλημα στα παρασκήνια», στη διάρκεια των οποίων γνωρίστηκε με τη Μάρω Κοντού και έγινε κουμπάρος στο γάμο της.
Ο Γιάννης Μαρής πέθανε ένα χρόνο μετά τη συνταξιοδότησή του ,στις 13 Νοεμβρίου 1979 από καρκίνο του εγκεφάλου, χωρίς να προλάβει να εκδώσει το μυθιστόρημα που φιλοδοξούσε και θα αναφερόταν στην Αντίσταση, έτσι όπως ο ίδιος την έζησε.
Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected] Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών