Λίγο καιρό πριν, στο «βάθρο» που έχουν σκαρφαλώσει οι στρατιώτες, ένας άνθρωπος έσπερνε τον τρόμο και τον όλεθρο σε όλο τον πλανήτη. Το περίφημο μπαλκόνι της Καγκελαρίας ήταν το σημείο από το οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ έβγαζε τους πύρινους λόγους του και έδινε το πρόσταγμα της «κεραυνοβόλας» επίθεσης για την τελική επικράτηση του Γ΄ Ράιχ.
Όμως, μετά την τελική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι άνδρες των βρετανικών, αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων μπορούσαν πλέον να μιμούνται και να κοροϊδεύουν τον Φύρερ από το περίφημο μπαλκόνι της Καγκελαρίας στο Βερολίνο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 6 Ιουλίου του 1945, περίπου δύο μήνες μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ένα μήνα πριν από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και μία μέρα μετά την απελευθέρωση των Φιλιππίνων.
Το όνομα του πρωταγωνιστή της αυτοσχέδιας επιθεώρησης δεν έμεινε άγνωστο.
Ο δεκανέας Ράσελ Όκχουοντ από το Σικάγο, υποδύεται τον Χίτλερ σηκώνοντας ψηλά το δεξί του χέρι με ναζιστικό χαιρετισμό. Ένας Βρετανός και ο Ρώσος στρατιώτης στέκονται δίπλα του, ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες ξεσπούν σε γέλια. Οι Ρώσοι έφτασαν από την Ανατολή, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί από τη Δύση με σκοπό την κατάληψη της Καγκελαρίας που θα σήμαινε το τέλος του πολέμου και φυσικά ήταν το μεγαλύτερο τρόπαιο.
Όταν συναντήθηκαν, η ήττα του αντιπάλου ήταν πλέον αναμφισβήτητη και μοιραία θα ακολουθούσε η ταπείνωσή του. Ο δρόμος μέχρι την Καγκελαρία είχε περάσει από εκατομμύρια νεκρούς και ανείπωτες κακουχίες.
Η άνοδος στο βάθρο του μέχρι πρότινος τρομερού ηγέτη ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση της συντριβής του και ταυτόχρονα, της εκπλήρωσης των αγώνων τους.
Οι στρατιώτες στο κάτω μέρος είναι κυρίως Αμερικανοί, όπως μαρτυρά το σχήμα που έχουν τα κράνη τους και τα τουφέκια τύπου Μ1 που κρατούν. Τρεις Ρώσοι στρατιώτες διακρίνονται από τις ψηλές μπότες και τα δίκοχα καπέλα. Το γράμμα «Α» που έχει η στολή στους ώμους δύο στρατιωτών παραπέμπει σε Αμερικανούς στρατιώτες της Πρώτης Στρατιάς.
Την ανέγερση του κτηρίου της «Νέας Καγκελαρίας» είχε αναθέσει τον Ιανουάριο του 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ στον αγαπημένο του αρχιτέκτονα, Άλμπερτ Σπέερ. Με τη χαρακτηριστική του μεγαλομανία, ο Χίτλερ είχε πει πως το παλιό κτήριο της καγκελαρίας του Βίσμαρκ ταίριαζε περισσότερο σε σαπωνοποιία και δεν ήταν κατάλληλο για να στεγάζει το μεγάλο γερμανικό Ράιχ.