Η παρουσία των γερμανικών βομβαρδιστικών στον ουρανό του Λονδίνο εισήγαγαν ένα  νέο όπλο τρόμου και καταστροφής στο πολεμικό οπλοστάσιο του 20ου  αιώνα.
Οι πυκνοί βομβαρδισμοί εναντίον βιομηχανικών στόχων και πολιτικών κέντρων ξεκίνησαν  στις 7 Σεπτεμβρίου 1940 με άγριες επιδρομές στο Λονδίνο.

Ήταν η αρχή του Blitz, όπως ονομάστηκε η περίοδος έντονων βομβαρδισμών του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Μεγάλης Βρετανίας που συνεχίστηκαν έως τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.

Για 57 συνεχόμενες ημέρες το Λονδίνο βομβαρδίστηκε αδιάκοπα μέρα και νύχτα και πυρκαγιές που ξέσπασαν έκαναν στάχτη  πολλά τμήματα της πόλης. Σκοπός των επιχειρήσεων ήταν να καμφθεί το ηθικό του πληθυσμού και να αναγκαστεί η Βρετανία να έρθουν σε συμφωνία.
Το Blitz έληξε στις 11 Μαΐου 1941, όταν ο Χίτλερ σταμάτησε τις επιδρομές προκειμένου να επιστρατεύσει τα βομβαρδιστικά του ανατολικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή της Ρωσίας στη Γερμανία.

Η φωτογραφία με τον γαλατά τραβήχτηκε στις 9 Οκτωβρίου, μετά από μια γερμανική εναέρια επιδρομή. Οι φωτογράφοι που βρίσκονταν στο Λονδίνο ήταν έκπληκτοι από την ολική καταστροφή που είχαν προκαλέσει τα γερμανικά βομβαρδιστικά. Ωστόσο οι φωτογραφίες τους περνούσαν συνήθως από τη λογοκρισία που δεν ήθελε να προκληθεί πανικός και επιπλέον, να μη δείξει στους Γερμανούς σε ποια σημεία ακριβώς είχαν πέσει οι βόμβες τους.

Ο φωτογράφος Fred Morley απαθανάτισε την εικόνα ενός Λονδρέζου γαλατά ο οποίος συνέχιζε αμέριμνος πάνω στα συντρίμμια τον δρόμο του για να μοιράσει το γάλα.
Κατά κάποιο τρόπο όμως η εικόνα ήταν στημένη. Ο Morley βρέθηκε αρχικά πίσω από μια ομάδα πυροσβεστών που αγωνίζονταν να σβήσουν μια φωτιά. Μετά δανείστηκε τη στολή ενός γαλατά και ένα κασόνι με φιάλες.

Στη συνέχεια ζήτησε τον βοηθό του να ποζάρει ανάμεσα στα ερείπια του δρόμου, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στον φόντο. Το σκεπτικό του Morley ήταν ότι για να παρακάμψει τη λογοκρισία που απέρριπτε τις εικόνες με τους κατεστραμμένους δρόμους που αποθάρρυναν μετά από ενάμιση μήνα βομβαρδισμών, θα πρέπει να παρουσιάσει τα πράγματα με ένα τρόπο που θα τροφοδοτούσε το απόφθεγμα «Παραμένουμε ήρεμοι και συνεχίζουμε» (“Keep calm and carry on”).

Η φωτογραφία προώθησε την εικόνα των στωικών Βρετανών που συνεχίζουν ατάραχοι τη ζωή τους. Πράγματι, οι λογοκριτές το είδαν έτσι και η φωτογραφία δημοσιεύτηκε την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση λογόκρινε τις φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στο πλαίσιο των αντίμετρων που χρησιμοποιούσε για να διασπά τις γερμανικές ακτίνες πλοήγησης έτσι ώστε τα αεροπλάνα της Luftwaffe να βομβαρδίζουν τακτικά την ύπαιθρο, αντί των πόλεων. Έτσι, αν δημοσιεύονταν εικόνες από τα αποτελέσματα των γερμανικών βομβαρδισμών στις εφημερίδες οι Γερμανοί θα λάμβαναν το μήνυμα ότι τα αντίμετρα απέδιδαν.

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τους Ναζί σκοτώθηκαν 30 χιλιάδες άνθρωποις και τραυματίστηκαν περισσότεροι αοπό 50 χιλιάδες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here