25 Μαΐου, 1976. Ο 8χρονος Μαρκ Χάρμαν απ’ το Λονδίνο έπαιζε μια παρτίδα Μονόπολυ με τα αδέρφια του, ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι από καρφιά. Εκεί θα έμενε για τουλάχιστον δύο ώρες. Ήταν μέρος της προπόνησης για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.
Ο μικρός δούλευε σκληρά και πειθαρχημένα. Προπονητής του ήταν ο πραγματικός κάτοχος του τίτλου, Ρόι Σίνγκφιλντ.
Το κόλπο για να ξαπλώσει κάνεις πάνω σε καρφιά χωρίς να τραυματιστεί, ήταν ο αριθμός των καρφιών και η απόσταση μεταξύ τους.
Αν διατηρούνταν οι σωστές αναλογίες, τότε το βάρος του ανθρώπινου σώματος μοιραζόταν ομοιόμορφα, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη ισορροπία και να ισορροπεί πάνω στα καρφιά.
Ήταν μία τεχνική που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην Ασία, από μουσουλμάνους και ινδουιστές ασκητές, τους λεγόμενους «φακίρηδες», οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτήν την τεχνική για διαλογισμό.
Στην Ευρώπη, η θρησκευτική πειθαρχία των φακίρηδων μετατράπηκε σε θέαμα και μετά σε διαγωνισμό για την ανάδειξη του πιο σκληροτράχηλου και ανθεκτικού φακίρη.
Ο προπονητής του νεαρού Μαρκ, ο Ρόι Σίνγκφιλντ ήταν τόσο πετυχημένος, που φωτογραφίες του κοσμούσαν ακόμα και κούπες καφέ.
Σύμφωνα με το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, 31 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μοτοσυκλετών που έχουν περάσει πάνω από έναν άνθρωπο, ενώ είναι ξαπλωμένος πάνω σε καρφιά. Το όνομα του είναι Σιμόν Καλάτι και κατάγεται από την Ιταλία.
Ο Αυστραλός Νιλ Χάρντι ξάπλωσε πάνω στα καρφιά, έχοντας ένα τσιμεντένιο ογκόλιθο βάρους 775 κιλών στο στήθος του και ένας άλλος άνδρας τον έσπασε στα δύο.
Το μεγαλύτερο «σάντουιτς φακίρηδων» αποτελούνταν από 5 στρώσεις και επετεύχθη τον Φεβρουάριο του 2011.