Η Κύπρος είναι γνωστή για την πλούσια πανίδα της. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή υπάρχουν 36 είδη θηλαστικών, 380 είδη πουλιών, 22 είδη ερπετών, 3 είδη αμφιβίων, 200 είδη ψαριών και περισσότερα από 5000 είδη εντόμων.

Η ομάδα Cyprus from Air συνάντησε δώδεκα από αυτά τα υπέροχα πλάσματα τα οποία ζουν δίπλα μας, στα βουνά, στις λίμνες, στα φαράγγια και αποτελούν μοναδικά είδη: από το κυπριακό αγρινό μέχρι την κυπριακή και μοναδική αλεπού.

Το κυπριακό αγρινό 

Το κυπριακό αγρινό είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό της κυπριακής πανίδας.
Πρόκειται για ένα είδος άγριου πρόβατου, το οποίο έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Έχει πυκνό καφέ τρίχωμα και βαριά κέρατα σε σχήμα δρεπανιού (τα αρσενικά).
Μοναδικό στο είδος του, φαίνεται να έχει συγγένεια με τα αιγοπρόβατα της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Τα άγρια αυτά αιγοπρόβατα, σήμερα θεωρούνται αυστηρά προστατευόμενα είδη. Έως και το 1878, όταν η Κύπρος πέρασε από την Οθωμανική στην Αγγλική κατοχή, το κυνήγι τους δεν απαγορευόταν από κανένα.
Αυτό όμως μείωσε κατά πολύ τον αριθμό των ζώων. Έως και το 1939, οπότε κηρύχθηκε παράνομο το κυνήγι των αγρινών, υπήρχαν μόνο 15 αγρινά σε ολόκληρη την Κύπρο. Το 1960, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκαν σοβαρά μέτρα προστασίας του ζώου. Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχουν γύρω στα 3.000.

Ο ποτάμιος κάβουρας

Ο ποτάμιος κάβουρας, με την επιστημονική ονομασία Potamon Potamios, είναι ένα είδος κάβουρα που συναντάται στην Κύπρο, στη Κασπία και Μαύρη θάλασσα, σε νησιά του Αιγαίου, στην Ιορδανία, Τουρκία, Συρία, και Ισραήλ.
Μεγάλου πληθυσμούς μπορεί κανείς να συναντήσει στη χερσόνησο του Ακάμα, στην οροσειρά του Τροόδους αλλά και στο Δάσος της Πάφου.
Ο καφέ αυτός κάβουρας τρέφεται με μικρά μαλάκια, νεκρά ψάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια και φύκια και οι χειρότεροι εχθροί του εκτός από τα κοράκια, τους σκαντζόχοιρους, τις κίσσες και τα μεγάλα ψάρια είναι και η εκτεταμένη χρήση DDT και τα άλλα εντομοκτόνα τα οποία δυστυχώς τον έχουν κατατάξει στα απειλούμενα είδη.
Στο χωριό του Αγρού, υπάρχει η γνωστή και πολύ παλιά «Βρύση του Κάουρα (Κάβουρα)», πάνπω στην οποία υπάρχει ένας κάβουρας, αποδεικνύοντας τους μεγάλους πληθυσμούς που υήρχαν γύρω στα ρυάκια και στις λίμνες.

Ο σκαντζόχοιρος της Κύπρου

Είναι ένα από τα 36 είδη θηλαστικών και δεν έχει κάποια σχέση με τους ευρωπαϊκούς σκαντζόχοιρους. Η μεγάλη του διαφορά είναι τα μεγάλα του αυτιά και η λευκή κοιλιακή χώρα. Καθώς δεν έχουν βρεθεί καθόλου απολιθώματα σκαντζόχοιρων στο νησί, πιστεύεται πως το έφεραν οι άνθρωποι από την περιοχή της κεντρικής Ασίας, κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Αν και δεν έχει φυσικούς εχθρούς, μεγάλος αριθμός σκαντζόχοιρων σκοτώνεται κάθε χρόνο από αυτοκίνητα και φυτοφάρμακα.

Το θερκό

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φίδια και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα. Το κυπριακό «θερκό», δεν φέρει δηλητήριο και θεωρείται ακίνδυνο για τον άνθρωπο, όμως όταν νιώθει πως απειλείται σηκώνει το κεφάλι συρίζοντας για να δαγκώσει.
Το θερκό αποτελεί τον τέλειο σύμμαχο των γεωργών αφού καθαρίζει τα χωράφια από τρωκτικά και άλλα ερπετά.

Κυπριακή αλεπού

Πρόκειται για το μόνο σαρκοφάγο θηλαστικό της Κύπρου και επειδή θεωρείτο εχθρός των κτηνοτρόφων κυνηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα ο  πληθυσμός της να μειωθεί αισθητά.
Τελικά όμως επιστημονικές μελέτες απέδειξαν πως δεν θεωρείται επιβλαβής για την πτηνοτροφία.
Ζει συνήθως σε σπηλιές, πυκνούς θάμνους ή σε τρύπες στο έδαφος τις οποίες ανοίγει η ίδια. Οι φωλιές της χαρακτηρίζονται από τις πολλές εισόδους και εξόδους που έχουν.

Ο κουρκουτάς

Αυτοί οι άριστοι δρομείς και ταχύτατοι αναρριχητές ανήκουν στην οικογένεια Agamidae που συναντάται σε Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία και Αφρική. Στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος τους είναι ο κουρκουτάς.
Μια σαύρα που φτάνει περίπου τα 30 cm και συναντάται κυριολεκτικά παντού με ιδιαίτερη προτίμηση σε χωράφια και ερείπια σπιτιών.
Ο κουρκουτάς πήρε το όνομα του από τη συνήθεια να μένει ακίνητος και με το χρώμα του που μοιάζει με το χρώμα κομμένου ξερού κλαδιού παραπλανεί τους διώκτες του. Ετυμολογικά έχει σχέση με τη λέξη κόβω (κείρω στα αρχαία ελληνικά), ενώ μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται η φράση «εν κουρκάρει» δηλαδή δεν σταματά, θυμίζοντας έτσι την ταχύτητα του κουρκουτά.

Το ανθρωποπούλι

Πρόκειται για τον πιο αθόρυβο θηρευτή της νύχτας και με τη δυνατότητά του αυτή δεν τον αντιλαμβάνονται τα υποψήφια θηράματά του.
Τρέφεται κυρίως με μικρο-θηλαστικά όπως ποντίκια και αρουραίους (τις γνωστές μας πονίτκες).
Τα ανθρωποπούλια είναι ιδιαίτερα δημοι το χωφιλή στους γεωργούς και πολλοί βάζουν τεχνητές φωλιές για να τα προσεγγίσουν αφού αν καταφέρουν να έχουν ένα, τότε αποκτούν έναν τέλειο σύμμαχο ο οποίος καθαρίζεράφι από ανεπιθύμητα τρωκτικά, όπως για παράδειγμα αρουραίους.

Νυχτερίδα Rhinolophus 

Στην Κύπρο εντοπίζονται 19 είδη νυχτερίδας, από τα οποία τα 18 τρώνε μόνο έντομα.
Λόγω δεισιδαιμονιών και άγνοιας, η Κύπρος επιδόθηκε στο κυνήγι των  νυχτερίδων με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά ο πληθυσμός τους.
Στην πραγματικότητα, οι νυχτερίδες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα ζώα για τον άνθρωπο αφού περιορίζουν την υπέρμετρη αύξηση επιβλαβών εντόμων και μυκήτων που προσβάλλουν τις καλλιέργειες, συμβάλλουν στην γονιμοποίηση και διασπορά των φυτών μεταφέροντας γύρη και καρπούς σε μεγάλες αποστάσεις και τέλος συμβάλλουν έμμεσα στην δημιουργία έφορων εδαφών αφού τα περιττώματα τους μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο λίπασμα.

Κιτρινοσουσουδάρα

Η επιστημονική της ονομασία Motacilla προέρχεται από τις λέξεις  moto «κινώ», με σαφή αναφορά στη χαρακτηριστική κίνηση του οπισθίου τμήματος του πτηνού.[6] Αυτό ισχύει και για την αγγλική ονομασία wagtail «κινώ την ουρά».
Η ελληνική ονομασία «σουσουράδα» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού προέρχεται από το ρήμα σείω, που σημαίνει κουνώ, ενώ η λόγια ονομασία είναι σεισοπυγίς, όπου «σείω τα οπίσθια».

Ο παρεξηγημένος μελισσοφάγος

Το πανέμορφο και πολύχρωμο αυτό πουλί, με το παρεξηγημένο όνομα, έχει δημιουργήσει μύθους οι οποίοι ευθύνονται για το κυνήγι που εξαπέλυσαν παλιά οι μελισσοκόμοι εναντίον του.
Αν και τρώει πολλά έντομα και μάλλον θα έπρεπε να ονομάζεται εντομοφάγος, επικράτησε ως μελισσοφάγος επειδή οι μέλισσες βρίσκονται σε αφθονία και τρώει πολλές.

Σκαθάρι 

*Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το Cyprus from Air

*Όλες οι πληροφορίες για τα ζώα προέρχονται από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.)

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Τι σχέση έχουν τα αγρινά με τους Αλαμάνους μοναχούς που ναυάγησαν στην Κύπρο μετά τις Σταυροφορίες. Η ύπαρξή τους μετράει πάνω από 9000 χρόνια  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here