Στις 15 Φεβρουαρίου 1952, συνέβη ένα πρωτόγνωρο γεγονός για τους κατοίκους του Φαρμακά. Ξεκίνησαν έργα κατασκευής δεξαμενής, η οποία θα προμήθευε τους κατοίκους με νερό.

Τοποθετήθηκαν σωλήνες και το νερό άρχισε να κυλάει καθαρό και πόσιμο από τις πηγές της περιοχής Τζιήση.
Μέχρι τότε οι Φαρμακιώτες, προμηθεύονταν με τις πήλινες κούζες τους το νερό από δύο πηγές: του Κοσκινά και της Μαγκούς.

Οι πηγές της Μαγκούς και του Κοσκινά

Σήμερα το χωριό είναι αρκετά γνωστό για το κρυστάλλινο νερό του και την εταιρεία που εμφιαλώνει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό του Φαρμακά.
Ωστόσο, δεν υπήρχε πάντα η δεξαμενή που προσέφερε το φυσικό νερό στους κατοίκους.
Πριν τη δεκαετία του ’50 οι κάτοικοι του χωριού προμηθεύονταν πόσιμο νερό με τις πήλινες κούζες τους από δύο πηγές.

Η βρύση του Κοσκινά βρίσκεται νότια του χωριού. Γνωστή και ως η «χρυσή πηγή του Φαρμακά», ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα σπάνιο φαινόμενο.
Το νερό εκεί αναβλύζει από τη γη σαν να βγαίνει από κόσκινο, καθαρό και κρυστάλλινο.

Οι κάτοικοι του χωριού γύρω από τον ιερέα. Στις 15/2/1952 ξεκίνησαν τα έργα ύδρευσης. Πηγή: Φαρμακάς – Ένα ταξίδι στο παρελθόν – Farmakas A voyage in the past και η πηγή Κοσκινά – Πηγή: Φαρμακάς 

Για αυτό και οι κάτοικοί του το ονομάζουν πηγή του «Κοσσιηνά» ή «Κοσκινά».
Από την άλλη υπήρχε και η πηγή της Μαγκούς, η οποία πλέον είναι εποχιακή και δεν χρησιμοποιείται τόσο όσο του Κοσκινά.
Μια ερμηνεία, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής αναφέρει ότι ήταν τόσο παγωμένο το νερό που όταν έπινες, μάγκωνε το στόμα σου.

Το διαμάντι του Τροόδους

Σύμφωνα με τις πηγές, το χωριό κατοικήθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή και η δημιουργία του κατά την περίοδο Φραγκοκρατίας ή Ενετοκρατίας αποκλείεται καθώς δεν αναφέρεται σε καμία πηγή. Επιπλέον, αν αυτό συνέβαινε λογικά θα είχε ξενικό όνομα. Οι ερμηνείες γύρω από την ονομασία του είναι τρεις.

Ο Φαρμακάς χιονισμένος. Πηγή: Φαρμακάς

Μία παράδοση αναφέρει πως ο πρώτος κάτοικος του χωριού ήξερε να φτιάχνει φάρμακα, από τα πολλά βότανα που είχε η περιοχή. Κι έτσι ονομάστηκε το χωριό του Φαρμακά.
Η δεύτερη εξήγηση, παρόμοια με την πρώτη αναφέρει πως οι μοναχοί του Μαχαιρά, μάζευαν τα βότανα του χωριού για την παρασκευή φαρμάκων.
Μία τρίτη εξήγηση, που δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες, είναι πως το χωριό πήρε την ονομασία του από το τσουχτερό κρύο που κάνει το χειμώνα, που οι κάτοικοι της Κύπρου συνηθίζουν να αποκαλούν «φαρματζι».

Πληροφορίες και Φωτογραφία από το γκρουπ στο facebook: Φαρμακάς – Ένα ταξίδι στο παρελθόν – Farmakas A voyage in the past

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ο πρώτος κάτοικος της Λόφου αποφάσισε να κατοικήσει στο χωριό λόγω μίας θαυματουργής εικόνας. Γιατί λέγεται Λόφου και όχι Λόφος και είναι γένους θηλυκού και όχι αρσενικού, όπως θα πρεπε 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here