Το 1933 ένας αεροπόρος τράβηξε εναέρια φωτογραφία στο οροπέδιο Νάσκα του Περού. Μια σειρά από χιλιάδες τρύπες που ήταν λαξευμένες στην κοιλάδα, απεικονίζονταν στη φωτογραφία η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό National Geographic.
Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του κόσμου, που απασχόλησε τους αρχαιολόγους για δεκαετίες. Ο αμερικανός εξερευνητής Βίκτορ Βόλφγκανγκ Φον Χάγκεν επισκέφτηκε την περιοχή 20 χρόνια αργότερα και συμπέρανε ότι οι τρύπες ήταν αχρησιμοποίητοι τάφοι που δημιουργήθηκαν από τους Ίνκας.
Η ζώνη με τις τρύπες έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρου και εκτείνεται σε ανώμαλο έδαφος. Κάθε μια έχει διάμετρο ενός μέτρου και φτάνει σε βάθος 50-100 εκατοστών.
Είναι σκαμμένες τυχαία και εκτείνονται σε ζώνη πλάτους 14-21 μέτρων. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, υπάρχουν 5.000 τρύπες, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε δύο σημαντικές πόλεις των Ίνκας.
Πιθανολογείται ότι επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της αυτοκρατορίας αλλά κανένας δεν γνωρίζει πως δημιουργήθηκαν και σε τι χρησίμευαν.
Έχουν δημοσιευτεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την χρησιμότητά τους. Μερικοί υποστηρίζουν ότι λειτουργούσαν ως αποθηκευτικοί χώροι, ως αμυντικές θέσεις ή ότι δημιουργήθηκαν από εξωγήινους. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δημιουργήθηκαν από τους Ίνκας προκειμένου να αποθηκεύουν εφόδια.
Οι αρχαιολόγοι που επισκέφτηκαν την περιοχή τη δεκαετία του ’70 ανέφεραν ότι ίσως ήταν από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους της αυτοκρατορίας.
Σπουδαστές του πανεπιστημίου UCLA μελέτησαν τις χιλιάδες τρύπες και υποστήριξαν ότι υπάρχει πιθανότητα να αποτελούσαν μέθοδο μέτρησης της παραγωγής που έφτανε στην αυτοκρατορία των Ίνκας ως φόρος τιμής. Μένει, όμως, να το αποδείξουν.