Απόστρατοι αξιωματικοί της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας ποζάρουν στον φακό για μια αναμνηστική φωτογραφία. Κι όμως, ένα μέλος της ομάδας δεν ήταν μαζί τους … ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1919 από τον αξιωματικό Βίκτωρα Γκοντάρντ μαζί με όλο το σμήνος, που είχαν υπηρετήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο κέντρο εκπαίδευσης «Δαίδαλος» στη Νότια Αγγλία.
Ωστόσο, στη φωτογραφία πίσω από τον πιλότο που βρίσκεται στην πρώτη σειρά επάνω, τέταρτος από αριστερά, φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο ενός ακόμα άντρα.
Λέγεται ότι είναι το πρόσωπο του Φρέντι Τζάκσον , ενός νεαρού μηχανικού αεροπλάνων που σκοτώθηκε από έναν έλικα στο κέντρο εκπαίδευσης. Το ατύχημα συνέβη στις εγκαταστάσεις δύο μέρες πριν από τη λήψη της φωτογραφίας, ενώ την ημέρα εκείνη έγινε η κηδεία του. Υποστηρίζεται ότι το πνεύμα του Τζάκσον, μην έχοντας συνειδητοποιήσει τον θάνατο του σώματος, αποφάσισε να πάρει μέρος και αυτό στην ομαδική φωτογράφιση του σμήνους!
Αν και η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1919, βγήκε στο φως της δημοσιότητας το 1975, από τον ίδιο τον Βίκτωρα Γκοντάρντ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξεταστεί το αρνητικό της εκτύπωσης και να γίνει ταυτοποίηση με τη φωτογραφία, 56 χρόνια αργότερα. Ο Βίκτωρ Γκοντάρντ μετά από αυτή τη φωτογραφία, απέκτησε μια εμμονή με τα μεταφυσικά φαινόμενα, ειδικά σε ότι αφορούσε φαντάσματα και εξωγήινα αντικείμενα.
Ωστόσο, πολλοί εικάζουν ότι όλα αυτά τα έκανε μόνο και μόνο να κερδίζει δημοσιότητα και το όνομα του να έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
Τα ερωτηματικά
Στην αρχή η εικόνα γέννησε ερωτήματα, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτό το πρόσωπο που διακρίνεται δημιουργήθηκε από κάποια αντανάκλαση του φωτός. Αλλά οι «ειδικοί» επί των φαντασμάτων, υποστηρίζουν ότι παρατηρώντας κάποιος προσεκτικά τη φωτογραφία, μπορεί να δει πως το αέρινο πρόσωπο που εμφανίζεται δεν φοράει καπέλο ενώ όλοι οι υπόλοιποι φοράνε. Επίσης θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ένα άτομο που πέρναγε εκείνη την ώρα, αλλά και πάλι εάν συνέβαινε αυτό δεν θα έπρεπε να κοιτάει απευθείας τον φακό. Αποκλείοντας αυτά τα δύο ενδεχόμενα, λένε ότι θα μπορούσε η φωτογραφία να είναι αυθεντική.
Προφανώς πλέον, είναι θέμα πίστης ή όχι στα μεταφυσικά φαινόμενα.