Όλα ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια, όταν το σαθρό έδαφος στο Ροπωτό Τρικάλων άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Τότε, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι το χωριό που βρίσκεται στη νότια Πίνδο με τον καιρό θα αφανιζόταν. Το έντονο γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης, «ρουφούσε» κυριολεκτικά τον οικισμό, καταστρέφοντας σπίτια και δρόμους. Κάποιες φορές υποχωρούσαν ακόμα και τα βουνά.
Όλοι μιλούν για ένα «χωριό φάντασμα» που ερημώθηκε και έγινε γνωστό για το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ. Το αίτημα τελικά εισακούστηκε και η δυσάρεστη συγκυρία ανέδειξε μια άγνωστη ιστορία από τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Οι παλιότεροι θυμούνται και διηγούνται την ιστορία με την δολοφονία του Τούρκου φοροεισπράκτορα Κατσίμπα στα τέλη του 18ου αιώνα, στην τοποθεσία – που έκτοτε φέρει το όνομά του – στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ντόπιοι τότε απηλλάγησαν από τον δυνάστη τους και έσωσαν τις περιουσίες τους. Σήμερα δεν τα κατάφεραν γιατί
Στο Ροπωτό κατοικούσαν αρχικά 300 οικογένειες κυρίως δενδροκαλλιεργητές αλλά και γεωργοκτηνοτρόφοι. Στο χωριό λειτουργούσαν ακόμα ένας νερόμυλος και τέσσερα παραδοσιακά αποστακτήρια με καζάνια. Όμως μετά την καταστροφική καθίζηση του 2012, δεν απέμεινε κανείς. Οι κάτοικοι τον πρώτο καιρό έμεναν σε αυτοσχέδιες καλύβες, αλλά οι μεγάλες νεροποντές επιδείνωσαν το φαινόμενο με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψουν οριστικά.
Από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες για ανακατασκευή σπιτιών και δρόμων ήταν αμέτρητες. Όμως δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν ζωντανό το χωριό. Οι καθιζήσεις, βούλιαζαν ακόμα πιο βαθιά στη γη ότι υπήρχε στην επιφάνεια.
Η κρατική αδιαφορία αγανάκτησε τους κατοίκους του χωριού που έβλεπαν το μεγάλο κακό να πλησιάζει. Για την κατάσταση του εδάφους, αλλά και για την αντιμετώπιση του φαινομένου έγιναν πολλές μελέτες οι οποίες δεν χρησίμευσαν πουθενά, αφού δεν λήφθηκε κανένα μέτρο και η καταστροφή διέλυσε το χωριό.
Παρακολουθήστε τον ντοκιμαντέρ για το Ροπωτό μέσα από την αφήγηση του προέδρου της κοινότητας, που έχασε το σπίτι του αλλά το εγκατέλειψε, όπως εξομολογήθηκε, μόνο όταν η Πυροσβεστική τον έβγαλε με τη βία γιατί ήταν θέμα χρόνου να το ρουφήξει η γη:
Αρχική φωτογραφία: ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το «εξωγήινο μνημείο» στη μέση της ερήμου. Βρίσκεται στο πιο ξηρό σημείο του πλανήτη που είχε να βρέξει 400 χρόνια! Κινδυνεύει μόνο από το γκράφιτι, καθώς είναι αδύνατο να φυλαχθεί…