Στα μονοπάτια της «Άγνωστης Ακρόπολης» βρέθηκε η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 17.00 στην ΕΡΤ1.

H κα Ελένη  Μπάνου, διευθύντρια της εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που  ξενάγησε τον Μπάρακ Ομπάμα στην Ακρόπολη, ξεναγεί τους τηλεθεατές στα άγνωστα αρχαιολογικά σημεία του ιερού βράχου, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Δείτε την εκπομπή από το ERT WEB:

Έχετε δει τα σπήλαια της Ακρόπολης; Ένα από αυτά χρησιμοποίησαν ο Σάντας και ο Γλέζος για να σκαρφαλώσουν στην Ακρόπολη και να κατεβάσουν το σύμβολο του ναζισμού.
Εκεί κοντά που βρήκαν και το πτώμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όταν τον δολοφόνησε το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του. Γνωρίζετε ότι εκεί υπάρχει και το σπήλαιο του Πάνα;
Το αφιέρωσαν στον θεό οι Αθηναίοι, καθώς πίστευαν ότι τους βοήθησε να νικήσουν στη μάχη του Μαραθώνα.

Η θέα από το σπήλαιο του Πάνα. Διακρίνεται ο ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά.

Στον βράχο υπήρχε ακόμη και θεραπευτήριο, το αρχαίο Ασκληπιείο, στο οποίο κοίμιζαν τους ασθενείς, για να τους θεραπεύσουν. Κρυφά ιερά, τάματα, άγνωστες μαρμάρινες πλάκες και πηγές που ποτέ δεν έχουν δει τα εκατομμύρια των επισκεπτών παρουσιάζονται στη Μηχανή του Χρόνου. Ένας ξεχωριστός αρχαιολογικός περίπατος στις πλαγιές της Ακρόπολης, που στην αρχαία Αθήνα ήταν λατρευτικός χώρος και κομμάτι της αθηναϊκής καθημερινότητας.

Η μυστική σπηλιά της πηγής Κλεψύδρας όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έστησε προμαχώνα για να προστατεύσει το νερό

Η εκπομπή για πρώτη φορά δείχνει το μνημείο του Θρασύλλου, ο οποίος ήταν ένας πλούσιος χορηγός που το ανήγειρε για να θυμίζει τη νίκη του στους θεατρικούς αγώνες.
Άλλωστε, στους πρόποδες της πλαγιάς υπάρχουν ακόμη δυο θέατρα. Όχι μόνο το Ηρώδειο, αλλά και το θέατρο του Διονύσου, όπου γεννήθηκε η αρχαία τραγωδία.
Η κα. Μπάνου και οι συνεργάτες της μας περιγράφουν άγνωστες λεπτομέρειες, όπως ότι το Ηρώδειο θέατρο ήταν κλειστό και οι θεατές με τους καλλιτέχνες προστατεύονταν από τις καιρικές συνθήκες.

Κάτω από το Ηρώδειο υπάρχει ακόμη και το ιερό της Νύμφης όπου γίνονταν τα τελετουργικά του γάμου, που τόσο μοιάζουν με πολλά σύγχρονα γαμήλια έθιμα, όπως ο στολισμός της νύφης και τα δώρα στους νεόνυμφους.

Το Ηρώδειο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν σκεπασμένο με στέγη στην αρχική του μορφή

Η Ακρόπολη στη νεότερη αστική ιστορία είχε συνδεθεί και με τις αυτοκτονίες, που μια περίοδο είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η πιο γνωστή είναι του ερωτευμένου ζευγαριού Μιμίκου και της Μαίρης. Η Μαίρη απογοητευμένη έπεσε από την Ακρόπολη και ο νεαρός αξιωματικός αυτοπυροβολήθηκε.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος συνομιλεί με αρχαιολόγους και μελετητές που εξηγούν τη χρήση των μνημείων που σταδιακά έγιναν χριστιανικά και περιγράφουν τις εντυπωσιακές τελετές των κατοίκων της πόλης που λάμβαναν χώρα στις πλαγιές της Ακρόπολης.
Τα ευρήματα των αρχαιολόγων όπως μια μυστηριώδης «μαγική» σφαίρα, αναθήματα προς τους Θεούς, τάματα, αλλά και αντικείμενα της καθημερινότητας των αρχαίων όπως χύτρες, παιδικά παιχνίδια, βελόνες πλεξίματος κ.α εντυπωσιάζουν.

Στην εκπομπή μιλούν : η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ελένη Μπάνου και οι συνεργάτες της αρχαιολόγοι, Κωνσταντίνος Μπολέτης, Σοφία Μοσχονησιώτη, Χριστίνα Παπασταμάτη, Βάντα Παπαευθυμίου και Αμαλία Γιαννακοπούλου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ:


Διαβάστε επίσης: QUIZ 10 ερωτήσεις από την Ελληνική Μυθολογία. Ποιον τιμώρησε η Πανδώρα, ποιος θεός πήγε με τη γυναίκα του Ήφαιστου, πώς έμοιαζε στην όψη ο Κέρβερος;

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here